Fermierii romani au la dispozitie circa 260 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, disponibile prin PNDR 2014-2020, pentru a infiinta exploatatii pomicole si livezi. Pentru a veni in sprijinul agricultorilor, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura (ICDP) Pitesti-Maracineni a publicat recent „Ghidul tehnic si economic – Pomi, arbusti fructiferi, capsun”, un proiect despre care site-ul Stiriagricole.ro a scris si in urma cu un an.
In cadrul ghidului, pomicultorii au ocazia sa afle toate informatiile necesare cu privire la factorii de mediu, soiuri, portaltoi, boli si daunatori si tehnologii de combatere, tehnologii de întretinere a plantatiilor dupa intrarea pe rod, de la sisteme de întretinere a solului si tehnica fertilizarii plantatiilor, la recoltarea fructelor.
„Ghidul tehnic si economic – Pomi, arbusti fructiferi, capsun” este rodul competentei profesionale a peste 20 de specialisti din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura (ICDP) Pitesti-Maracineni. Lucrarea face referire la speciile pomicole care pot fi cultivate cu succes pe teritoriul României:
- specii semintoase: mar, par, gutui;
- specii sâmburoase: prun, cires, visin, cais, piersic, nectarin;
- specii nucifere: nuc, migdal, alun, castan;
- specii de arbusti fructiferi: zmeur, mur, coacaz, agris, afin;
- alte specii: capsun, corn, catina, maces, lonicera, scorus, soc, trandafirul pentru petale.
„O simpla rasfoire a capitolelor si a subcapitolelor ofera cititorului posibilitatea sa parcurga notiuni necesare despre cerintele fata de mediu si sol, sortimentele actuale si de perspectiva, tehnici si tehnologii de cultura, combatere fitosanitara. La fiecare din speciile mentionate se prezinta factorii cheie care trebuie cunoscuti si realizati pentru a obtine o cultura reusita, cu fructe de calitate”, se noteaza in Cuvantul inainte, scris de profesorul Stefan Nicolae.
Pomicultura, desi reprezinta una dintre ramurile importante ale romanesti, are ca trasatura predominanta procentul foarte mare al fermelor de subzistenta, care produc in principal pentru autoconsum, comercializand pe piata doar intamplator produsele obtinute. In prezent, suprafata totala a plantatiilor pomicole este de 158.609,74 ha, ceea ce reprezinta circa 1,7% din suprafata arabila a tarii, se noteaza in „Ghidul tehnic si economic – Pomi, arbusti fructiferi, capsun”.
In cadrul noului PNDR 2014-2020, este alocata suma de 220 de milioane de euro pentru modernizarea si reconversia plantatiilor pomicole si alte 40 de milioane de euro pentru prelucrarea si comercializarea produselor obtinute. Prin sub-programul pomicol, ar putea fi reabilitate circa 35.000 de hectare de plantatii pomicole. Mai mult decat atat, Ministerul Agriculturii doreste ca pana in 2020, Romania sa dispuna de o suprafata de 200.000 de hectare de livezi.
Patrimoniul pomicol romanesc a inregistrat un declin continuu in ultimii cinci ani, de la 207.000 de hectare la numai 142.000 de hectare ocupate cu livezi in prezent. Conform datelor MADR, productia autohtina totala de fructe asigura circa 60% din cererea nationala. Specialistii in pomicultura considera ca o problema majora a acestui sector este determinata de faptul ca 90% din fermele existente sunt mai mici de trei hectare, desi ar trebui sa existe ferme viabile de 10 – 20 de hectare.
Sursa: www.stiriagricole.ro