Seria intalnirilor de lucru a Coalitiei Nationale pentru Absorbtia Fondurilor Structurale (CNAFS) pe tema absorbtiei fondurilor europene a continuat, Miercuri, 5 august 2015, de aceasta data cu delegatia Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP).
Subiectul discutiei a fost identificarea celor mai bune masuri pentru optimizarea mecanismelor de absorbtie a fondurilor structurale.
Cu acest prilej, reprezentantii Coalitiei au prezentat setul de masuri agreat deja cu ministrii de resort:
- asigurarea unei cofinantari de maxim 2% pentru sectorul non-profit
- reducerea termenului de rambursare la 20 de zile, in conditiile furnizarii tuturor documentelor necesare
- asigurarea de prefinantare continua, pentru sectorul non-profit, pe intreaga durata a implementarii proiectelor, pentru cheltuielile cu personalul, prin transe trimestriale
- introducerea responsabilului de proiect, la nivelul tuturor autoritatilor de management, urmand ca, in cazul POSDRU/POCU, aceasta masura sa fie analizata separat
- clarificarea procedurilor de achizitii publice, in cazul administratiilor publice locale si asumarea de catre autoritatile avizatoare, in cazul identificarii de nereguli.
Primul subiect pe ordinea de zi a intalnirii l-a reprezentat deblocarea celor 30 de posturi din cadrul programului POSDRU/POCU, o problema adusa in atentia membrilor CNAFS de catre reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice la intalnirea din data de 27 iulie a.c. Majoritatea sincopelor aparute in derularea proiectelor cu finantare POSDRU/POCU, potrivit reprezentantilor MECS, au fost cauzate de personalul insuficient, deblocarea celor 30 de posturi fiind imperios necesara.
In timpul intalnirii, membrii CNAFS au fost informati de catre reprezentantii ANFP ca Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a primit avizul ieri, 4 august a.c.
Alte teme de discutie au vizat masurile propuse si agreate de catre Coalitie privind: motivarea financiara a functionarilor din institutiile publice implicati in derularea proiectelor, precum si cresterea numarului si al nivelului de pregatire al personalului implicat in derularea proiectelor, cat si a celui specializat in achizitii publice la nivelul organizatiilor si institutiilor publice, reprezentantii ANFP sustinand oportunitatea acestora.
Astfel, membrii Coalitiei si reprezentantii ANFP au cazut de comun acord asupra urmatoarelor aspecte:
- sustinerea remunerarii personalului bugetar implicat in derularea proiectelor cu finantare externa conform Ghidurilor de finantare,
- sustinerea modificarii legislatiei privind asigurarea calitatii in educatia si formarea profesionala a adultilor.
In sprijinul celor de mai sus, Coalitia va solicita in perioada imediat urmatoare o intalnire comuna la care sa participe reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si ai Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.
Coalitia Nationala pentru Absorbtia Fondurilor Structurale este formata din peste 40 organizatii nonguvernamentale, sindicate, patronate si reprezentanti ai mediului de afaceri de la nivel central si local.
Dintre acestea, la intalnirea de astazi au fost prezente: Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), Confederatia Sindicala Nationala Meridian, Federatia Nationala Sindicala Alma Mater, Federatia Sindicatelor din Educatie “Spiru Haret”, Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara (SINDALIMENTA – FSIA), Asociatia pentru Buna Guvernare, Federatia Patronatelor din Turism si Servicii, Asociatia Municipiilor din Romania, Asociatia pentru Integritate Publica si Academia Leaders4Romania.
Sursa: Agentia Nationala a Functionarilor Publici