Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

PNDR 2014-2020: Cati aplicanti au solicitat pana acum fonduri europene pentru infiintarea sau dezvoltarea activitatilor neagricole

fonduri_europene

Pana in acest moment 17 proiecte pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile au fost depuse in cadrul Submasurii 6.2 – „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale”, precum si 2 proiecte in cadrul Submasurii 6.4 – „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”, conform datelor Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), oferite la solicitarea StiriAgricole.ro.

Valoarea totala nerambursabila a proiectelor depuse pana acum de fermierii romani pentru Submasura 6.2 – „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale” este de 930.000 euro. In ceea ce priveste valoarea totala nerambursabila solicitata pana acum pentru Submasura 6.4 – „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”, aceasta este de 395.460 euro.

„O alta Submasura pentru care s-au primit Cereri de Finantare in vederea dezvoltarii proiectelor de investitii prin PNDR 2020, este Submasura 6.2 – Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale. Precizam ca in cadrul acestei Submasuri s-au depus 17 Cereri de Finantare conforme, pana in acest moment. Valoarea totala nerambursabila este de 930.000 euro. De asemenea, in cadrul Masurii 6 – Dezvoltarea exploatatiilor si a intreprinderilor este deschisa pentru depunerea de proiecte de investitii si Submasura 6.4 Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole. Astfel, de la deschiderea submasurii, respectiv 14 iulie 2015, au fost depuse 2 Cereri de Finantare conforme, in valoare totala nerambursabila de 395.460 euro”, se arata in raspunsul AFIR.

In cadrul Submasurii 6.2 – „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale” sprijinul public nerambursabil se acorda pentru o perioada de maximum cinci ani, fiind de minimum 10.000 de euro si de maximum 50.000 de euro/proiect. Acest sprijin va fi acordat sub forma de prima, in doua transe, astfel: 70% din cuantumul maxim al sprijinului, la primirea deciziei de finantare si 30% din cuantumul maxim al sprijinului, in maximum trei ani de la primirea deciziei de finantare.

Pe de alta parte, in cadrul Submasurii 6.4 – „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole” se pot solicita fonduri nerambursabile pentru agroturism de catre micro-intreprinderi si intreprinderi mici existente, care au sediul si isi desfasoara activitatea in spatiul rural. Sprijinul public nerambursabil nu va depasi 200.000 de euro/beneficiar pe 3 ani fiscali (conform prevederilor Regulamentului 1407 din 2013 cu privire la sprijinul de minimis), iar intensitatea sprijinului public nerambursabil va fi de maximum 90% din valoarea totala eligibila a proiectului.

PNDR 2014-2020 vine cu o serie de elemente de noutate, cum sunt depunerea online a proiectelor, sesiune continua de depunere, evaluare lunara, reducerea numarului de avize si acorduri necesare demararii proiectelor cu fonduri europene nerambursabile, existenta unei baze de date cu preturi de referinta disponibila pe site-ul AFIR.

Tara noastra are alocata prin PNDR 2014 – 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala.

 Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor