Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Infrastructura principala de irigatii cauzeaza pierderi foarte mari, deoarece canalele nu sunt impermeabilizate

irigatii

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat, marti, in cadrul sedintei Comisiei pentru Agricultura din Parlament, ca, in prezent, infrastructura principala de irigatii cauzeaza pierderi foarte mari, deoarece canalele nu sunt impermeabilizate.

„Din 2004, fermierii au vazut ca nu se mai investeste in sistemul de irigatii care nu e al statului si atunci nu si-au mai cumparat echipamente. Astazi, chiar daca au posibilitatea sa irige nu o fac, pentru ca nu au echipamente. Ei pot achizitiona echipamente prin masura 4.1, deschisa de trei luni. Infrastructura principala cauzeaza pierderi foarte mari din cauza canalelor neimpermeabilizate. Ea trebuie sa ramana la stat, pentru ca e vorba de siguranta nationala”, a declarat Daniel Constantin, conform Mediafax.

Seful MADR a afirmat de asemenea ca multe dintre sistemele de irigatii din tara au fost distruse pentru ca pe unde treceau tevile s-au construit cartiere de locuinte.

„Din 2004 pana in prezent au existat foarte multe organizatii care au preluat o suprafata foarte mare de irigatii, dar ea a fost vanduta la fier vechi. De exemplu, in jurul Timisoarei nu mai exista infrastructura de irigatii pentru ca pe ele s-au facut cartiere de case. In Brasov la fel, in Bucuresti la fel. Sistemul de irigatii a fost lovit puternic in 2011, cand din 5.100 de angajati au fost dati afara 3.500. S-au dat afara oameni si de la APIA si de la ANIF, cand ni se spune ca trebuie sa marim numarul de angajatilor. Anul acesta, angajam la loc 1.000 de oameni dintre cei 3.500″, sustine Constantin.

Ministrul Agriculturii considera ca o varianta pentru reducerea costurilor cu irigatiile ar putea fi obligarea fermierilor sa isi faca abonamente.

“Pentru a reduce costurile foarte mult, ar trebui ca acel abonament sa fie obligatoriu pentru toti cei care sunt in amenajarea respectiva de irigatii. In felul acesta, costurile se reduc la 10% fata de cineva care este in treapta intai de pompare”, a declarat Constantin.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile. Cu toate acestea, exista regiuni in care agricultorii nu au putut folosi sistemele de irigatii din cauza preturilor prea mari la apa si energie. Un asemenea exemplu se poate intalni in Moldova, unde chiar daca exista o suprafata functionala a sistemului de irigatii de 60.000 de hectare, doar 250 de hectare au fost irigate in ultimele doua luni.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor