Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent ca agricultorii romani sunt inca reticenti la ideea asocierii, de aceea isi propune ca in perioada urmatoare sa definitiveze un act normativ prin care sa asigure fermierii ca si in cadrul unei cooperative ei raman proprietarii terenului, cat si ai recoltei.
„Pregatim in prezent o Ordonanta de Urgenta prin care sa redefinim foarte clar ce inseamna cooperativa pentru ca multi fermieri privesc cu reticenta aceasta forma de asociere. Prin aceasta redefinire vrem sa asiguram fermierul ca ramane in continuare proprietar nu numai al terenului cat si al bunului produs. Fermierii s-au ferit din cauza definitiei cooperativei care spune ca produsul obtinut din valorificarea bunulului propriu este produs comun. Asta i-a speriat mereu pe fermieri si vrem sa schimbam acest concept si sa le intarim ideea ca raman proprietari pe ceea ce obtin si sunt obligati ca doar o parte din productie sa fie comercializata prin intermediul cooperativei”, a declarat Daniel Constantin, la TVR.
In acest context, seful MADR a precizat si o serie de facilitati fiscale de care vor beneficia fermierii care aleg sa se asocieze sau sa formeze cooperative.
„Persoanele fizice care intra intr-o cooperativa nu mai platesc impozitul pe norma de venit, asta inseamna pe cap de animal sau pe hectarul pe care il lucreaza. In plus cooperativa respectiva va fi scutita timp de 5 ani de zile de 20 la suta din ceea ce inseamna impozitul pe profit”, a mai spus Daniel Constantin.
Prin intermediul Masurii 9 – „Sprijin pentru infiintarea grupurilor de producatori”, din PNDR 2014-2020, se va acorda sprijin pentru infiintarea grupurilor de producatori in scopul asigurarii legaturii cu piata, imbunatatirii si adaptarii productiei atat la cerintele pietei (incluzand aspectele legate de caracterul cantitativ, calitativ si continuu al aprovizionarii, si de siguranta alimentara), cat si la preferintele consumatorilor.