Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 30 septembrie 2015

Foaienationala.ro: Istoricul Camerei de Comerţ şi Industrie a României fondată la 30 septembrie 1864

Camera de Comerț și Industrie a României este unul dintre cele mai importante foruri de reprezentare a oamenilor de afaceri români din ultimii 150 de ani. Exponentă a economiei libere de piață, Camera de Comerț și Industrie a României a contribuit activ la dezvoltarea mediului de afaceri și, implicit, a României.

                 Citeste mai mult…

Cugetiber.ro: Mihai Daraban, vocea mediului de afaceri român în SUA:

“Relaţiile cu partenerii americani, prioritatea noastră!”

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au organizat luni la New York un forum de afaceri dedicat atragerii de investiţii americane în România. La reuniunea din capitala financiară a Statelor Unite au participat numeroase fonduri de investiţii americane alături de  companii româneşti, între care Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, Rig Service, Oil Terminal, Grup Petrol Marin, Conpet.

                Citeste mai mult…

Stirile.rol.ro: Misiune economica in SUA organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR)

 Misiune economica in SUA organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) Camera de Comerț și Industrie a Romaniei (CCIR) și Bursa de Valori Bucuresti (BVB) organizeaza in aceste zile o misiune economica in Statele Unite ale Americii, in orașele New York și Washington.

               Citeste mai mult…

Promptmedia.ro, preluat de Facebook Prompt Media, Twitter PROMPT MEDIA: SUA: Forum de afaceri dedicat atragerii de investiții americane în România

 Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au organizat luni la New York un forum de afaceri dedicat atragerii de investiții americane în România. La reuniunea din capitala financiară a Statelor Unite au participat numeroase fonduri de investiții americane alături de  companii românești, între care Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica și Nuclearelectrica, Rig Service, Oil Terminal, Grup Petrol Marin, Conpet. Președintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat că atragerea investițiilor străine este un aspect esențial pentru dezvoltarea României, iar  CCIR și-a propus să contribuie în mod direct la relansarea poziției României pe piața internațională.

                Citeste mai mult…

Gazetadenavadari.ro: Relațiile cu partenerii americani, o prioritate

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au organizat luni la New York un forum de afaceri dedicat atragerii de investiţii americane în România. La reuniunea din capitala financiară a Statelor Unite au participat numeroase fonduri de investiţii ame-ricane alături de  companii româneşti, între care Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, Rig Service, Oil Terminal, Grup Petrol Marin, Conpet. Preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat că atragerea investiţiilor străine este un aspect esenţial pentru dezvoltarea României, iar CCIR şi-a propus să contribuie în mod direct la relansarea poziţiei României pe piaţa internaţională.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: INVESTIŢIE DE 350 DE MILIOANE DE DOLARI

Investitori americani vor să ia fonduri europene pentru un terminal petrolier la Constanţa

Un consorţiu de companii, cu capital preponderent american, doreşte să concesioneze un teren în Portul Constanţa, pentru construcţia unui terminal petrolier, după cum a spus Randy Tharp, managing director Romania “Epstein”, luni, în cadrul unei conferinţe, la New York.

“Consorţiul nostru (n.r. format în principal din patru companii) va face o investiţie privată, care va depinde de o concesiune de la Guvern, pentru un teren din port. Desigur, vom concura pentru această concesiune, dar ne-am făcut temele în ceea ce priveşte ingineria preliminară a proiectului, datorită implicării Master Chem Oil în proiect”, ne-a declarat Randy Tharp.

                  Citeste mai mult…

Digi24.ro: Procurorii DNA caută la Ministerul de Finanţe un document privind Loteria Română

Procurorii DNA fac percheziţii la Ministerul de Finanţe. Anchetatorii caută un document întocmit de Corpul de Control al ministerului privind activitatea Loteriei Române.

Acţiunea procurorilor DNA vizează ridicarea unor acte întocmite de Corpul de control al Ministerului de Finanţe referitoare la un control al acestei structuri conduse de ministrul Teodorovici.

                 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BCE: Nivelul capitalului principalelor bănci din zona euro depășește cerințele autorităților

Aproape toate băncile aflate sub supervizarea directă a Băncii Centrale Europene au mai mult capital decât s-a solicitat conform actualelor verificări, a declarat marți Luc Coene, care reprezintă Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) în boardul BCE, transmite Reuters.

Începând din luna noiembrie a anului trecut, BCE a preluat în mod oficial atribuțiile de supervizor bancar unic în zona euro, via Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM), care este responsabil în mod direct de supravegherea unui număr de circa 123 de mari grupuri bancare europene.

                 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: WEF: România locul 53 în topul celor mai competitive țări din lume, în urcare cu șase poziții

România ocupă locul 53 în topul celor mai competitive 140 de state din lume, în urcare cu șase poziții față de anul trecut, informează un comunicat de presă al Forumului Economic Mondial (WEF).

Scorul general obținut de România este de 4,32 puncte (în creștere față de 4,30 puncte anul trecut) pe o scară de la unu la șapte. Înaintea României se află state precum Cehia (31), Polonia (locul 41), Rusia (45) și Turcia (51). România devansează însă țări precum Bulgaria (54), Slovenia (59), Ungaria (63) și Slovacia (67).

                 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Curtea de Apel Pitești confirmă planul de reorganizare al Oltchim; administratorii solicită Bursei reluarea tranzacționării

Curtea de Apel Pitești a respins recursurile declarate de Electrica și ANAF împotriva sentinței Tribunalului Vâlcea de confirmare a planului de reorganizare al Oltchim, iar administratorii societății și conducerea au comunicat decizia Bursei, în vederea reluării tranzacționării, informează, marți, un comunicat al combinatului, transmis BVB.

                 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Clienţii BCR cu credite garantate îşi pot reduce ratele în medie cu 20 la sută, prin refinanţare

Clienţii BCR care au credite garantate îşi pot reduce ratele în medie cu 20 la sută, prin refinanţare, costul campaniei iniţiate de bancă la 1 septembrie ridicându-se la aproximativ 200 de milioane de euro.

Directorul Grup Retail BCR Iaşi, Anca Hreamătă, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că toţi clienţii băncii care au achiziţionat credite în anii de boom economic, când dobânzile erau mai ridicate, pot obţine o refinanţare, beneficiind de rate reduse în medie cu până la 20 la sută.

                Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Timişoara: Peste 2.000 de locuri de muncă vor fi create prin ridicarea unui nou centru comercial – 

Peste 2.000 de locuri de muncă vor fi create după construirea celui de-al treilea centru comercial din Timişoara, investiţia aparţinând Alpha Group Investments Ltd, divizia de investiţii a grupului Alpha Bank, şi TBE Business Solutions, iar valoarea acesteia ajunge la 90 de milioane de euro.

Reprezentanţii Alpha Group Investments Ltd au anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că investiţia la noul mall se ridică la 90 milioane de euro, centrul comercial urmând să fie construit pe o suprafaţă de 70.000 de metri pătraţi închiriabili, transmite corespondentul MEDIAFAX.

                 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Conferinţa anuală organizată de Asociaţia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din România (ABSL), un eveniment reprezentativ pentru sectorul local de servicii de afaceri

Asociaţia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din România (ABSL), cea mai importantă organizaţie care reprezintă sectorul local de servicii de afaceri, organizează în data de 8 octombrie 2015, la Hotel Radisson Blu, Bucureşti, conferinţa anuală – unul dintre cele mai relevante evenimente din industrie, precum şi Premiile ABSL.

                 Citeste mai mult…

Bursa.ro: BURSELE DIN LUME

Investitori neîncrezători pe pieţele europene

Acţiunile companiilor listate la bursele din Europa au urmat un curs negativ ieri, în majoritate, evoluţie care semnalează lipsa de încredere a investitorilor în această regiune.

Titlurile “London Stock Exchange Group” Plc, operatorul Bursei de Valori din Londra, au coborât cu 1,6%, la 2.367 pence. Grupul l-a numit, ieri, pe Nikhil Rathi în funcţia de director executiv al London Stock Exchange (LSE), cu efect imediat.

                  Citeste mai mult…

Bursa.ro: Bucureştenii, încălziţi doar cu vorbe

Sistemul centralizat de alimentare cu agent termic din Capitală se află într-o criză fără precedent, iar principalii actori (producătorul, primăria generală şi autorităţile centrale) s-au întrecut în vorbe, fără un plan viabil de soluţionare a situaţiei.

 În urmă cu două zile, Romgaz a anunţat că va sista livrarea gazelor către ELCEN din 15 octombrie dacă producătorul de energie şi agent termic nu-şi plăteşte datoriile.

                 Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANALIZĂ BLOOMBERG

Declinul preţurilor materiilor prime începe să semene cu o criză

“În sectorul mărfurilor vor avea loc multe falimente”

Declinul înregistrat în ultimele 15 luni de preţurile materiilor prime începe să semene cu o criză, potrivit unei analize Bloomberg, care arată că investitorii reacţionează la cererea scăzută din China şi la sfârşitul “erei banilor ieftini” care au fost puşi la dispoziţie de Federal Reserve (Fed – banca centrală a SUA).

                 Citeste mai mult…

Bursa.ro: Contextul dificil al următoarei decizii de politică monetară a BNR

Următoarea decizie de politică monetră este acompaniată de un set de condiții nemaiîntâlnite până acum, atât interne cât și externe. Înțelegerea corectă a acestor condiții este esențială pentru această decizie sau pentru cele ce vor urma într-un orizont de timp relativ scurt.

Pe plan intern, deflația generată de reducerea TVA la alimente este mai mare decât cea anticipată, indicând un pass-through mai mare decât cel anticipat, avertizând pentru viitoarele reduceri de TVA. De asemenea, ea a fost amplificată de reducerea prețurilor volatile ale alimentelor și de cea a prețurilor combustibililor. Această deflație este înșelătoare pentru public, deoarece maschează starea adevărată a cererii[1]. Între țările central și est europene, România este cea în care cererea agregată s-a apropiat cel mai mult de PIB potențial. În ciuda acestei stări relativ bune a cererii, Codul Fiscal a fost aprobat, făcând certă reducerea TVA de la 24 la 20 la sută în ianuarie 2016, ceea ce va contribui la creșterea cererii.

                 Citeste mai mult…

Bursa.ro: TEODOR ANCUŢA:

“Acţionarii SIBEX au renunţat la acţiunea în răspundere împotriva lui Sima Cristian

Sima Cristian, fost preşedinte al Sibex, a dispărut din ţară, în toamna anului 2012, la data respectivă mai mulţi clienţi acuzându-l că le-a pierdut banii, depăşindu-şi mandatul acordat prin contracte. Şase clienţi ai fostului broker i-au făcut plângere penală, iar pe parcurs, acestora li s-au alăturat şi alţii. După ce a fugit din ţară, Cristian Sima a avut mai multe intervenţii în presă, transmiţând o serie de scrisori şi apărând în emisiuni TV. “Aşa cum am declarat, am pierdut banii”, spunea Sima, la Realitatea TV, în octombrie 2012, adăugând: “Nu am plecat cu niciun ban, nu am niciun ban în niciun cont ascuns. Toate conturile sunt declarate. Toată nebunia asta aţi creat-o dumneavoastră, presa. Eu am plecat pentru că eram cu presiunea ajunsă la maxim. Am pierdut cam două milioane de euro şi două milioane de dolari. Am tranzacţionat prost şi am pierdut. Îmi este frică, îmi este frică efectiv fizic. Nu am nicio boală”.

               Citeste mai mult…

Capital.ro: Bursa de la Bucureşti a închis marţi în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere şedinţă de tranzacţionare de marţi, iar valoarea tranzacţiilor a fost de aproximativ 18,98 de milioane de lei (4,29 milioane de euro).

Schimburile cu acţiuni au totalizat 16,63 milioane de lei (3,75 milioane de euro), iar cele mai semnificative au fost tranzacţiile cu acţiunile Fondul Proprietatea (8,05 milioane lei), Banca Transilvania (2,28 milioane de lei) şi Electrica (2,06).

               Citeste mai mult…

Economica.net: Piaţa europeană a tranzacţiilor repo a stagnat la 5.600 de miliarde de euro

Piaţa europeană a tranzacţiilor repo a crescut cu doar 2% în ultimele şase luni, comparativ cu ritmurile de creştere de 10 ori mai mari înregistrate înaintea crizei, pe măsură ce modificările legislative destinate evitării repetării unei crize financiare globale au afectat piaţa creditului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Numărul autorizaţilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 31%

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a crescut în luna august 2015 cu 31,7% faţă de perioada similară din 2014 şi cu 20% faţă de luna precedentă, până la 4.766, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

               Citeste mai mult…

Economica.net: Cei mai mulţi turişti străini în România sunt germani, dar israelienii au lăsat cei mai mulţi bani în primul semestru 2015

Cei mai mulţi turişti care au venit în România în prima jumătate a acestui an sunt cei din Germania, fie că au venit pentru afaceri, fie pentru vacanţe. Germanii se menţin în top, la fel ca anul trecut.

Turiştii din Germania se menţin în topul turiştilor străini care au vizitat România în prima jumătate a acestui an. Comparativ cu prima jumătate a anului trecut, numărul acestora a crescut cu aproape 6%. Această creştere a dus şi la creşterea cheltuielilor ocazionate cu sejurul în România cu 5%, la 55,84 milioane de euro, arată datele Institutului Naţional de Statistică furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET.

                Citeste mai mult…

Economica.net: Cei mai mulţi turişti străini în România sunt germani, dar israelienii au lăsat cei mai mulţi bani în primul semestru 2015

Cei mai mulţi turişti care au venit în România în prima jumătate a acestui an sunt cei din Germania, fie că au venit pentru afaceri, fie pentru vacanţe. Germanii se menţin în top, la fel ca anul trecut.

Turiştii din Germania se menţin în topul turiştilor străini care au vizitat România în prima jumătate a acestui an. Comparativ cu prima jumătate a anului trecut, numărul acestora a crescut cu aproape 6%. Această creştere a dus şi la creşterea cheltuielilor ocazionate cu sejurul în România cu 5%, la 55,84 milioane de euro, arată datele Institutului Naţional de Statistică furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Rata şomajului a stagnat la 6,8% în august, în cazul bărbaţilor fiind mai mare decât în cazul femeilor

Rata şomajului a stagnat în august la 6,8%, în cazul bărbaţilor fiind mai mare cu 2,2 puncte decât în cel al femeilor, însă numărul şomerilor s-a redus cu 0,6% faţă de iulie, la 626.000 de persoane, din care cei cu vârstă între 25 şi 74 de ani reprezintă 77%, potrivit datelor INS.

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 6,8%, nivel identic atât cu cel din luna precedentă, cât şi cu cel înregistrat în august 2014, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Comisia Naţională de Prognoză mizează pe industrie: După un an mai puţin fast, industria ar urma să-şi ia avânt începând cu 2016

Industria îşi va consolida în anii care vin rolul, oricum solid, în formarea PIB, după un an în care nu s-a simţit prea bine. În următorii patru ani (2016 – 2019) industria va creşte cu peste 5% an/an, anticipează raportul de toamnă al Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Şeful Holcim România: Piaţa construcţiilor are nevoie de infrastructură pentru a creşte sănătos

François Pétry, directorul general al Holcim România, parte a grupului producător de materiale de construcţii LafargeHolcim, format recent în urma unui proces de fuziune, spune că piaţa locală a construcţiilor încă îşi revine după şase ani de contracţie, având nevoie de investiţii în infrastructură pentru a se bucura de o redresare sus­tenabilă.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Săraca fată bogată: România, liderul resurselor în regiune, nu are nicio companie în topul energiei

România este ţara cu cea mai mare producţie de petrol din regiune, de patru ori mai mare decât cea a Poloniei, şi ocupă poziţia fruntaşă şi la extracţia de gaze, potrivit statisticilor europene în care nu este inclusă şi Ucraina. Tot­odată, România are a do­ua cea mai mare capa­citate de producţie a energiei electrice, prima poziţie fiind ocupată de această dată de Polonia.

În ciuda resurselor de indiviat pe care România le are, la nivel regional piaţa locală a reuşit să rămână un jucă­tor modest, doar o companie, OMV Petrom, intrând în topul celor mai mari 15 firme energetice regionale întocmit de consultanţii de la Deloitte.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: FINANŢE PERSONALE

Românii au plătit 18 mld. lei la pensiile private obligatorii

Românii au plătit contribuţii brute în valoare de 18 miliarde de lei în conturile fondurilor de pensii private obligatorii din mai 2008 până în iulie 2015. Câştigul net obţinut este de peste 4,5 miliarde de lei.

„Fondurile de pensii obligatorii au marcat un randament mediu de 10,9% pe an din 2008 până în mai 2015, care se traduce într-un câştig net de total de 4,48 miliarde de lei pentru participanţi“, a spus Raluca Ţintoiu, directorul general al NN Pensii şi preşedintele APAPR.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Adrian Vasilescu, BNR: Creditul în lei ia viteză

Statistica indicatorilor monetari din august 2015, publicată acum câteva zile, ne aduce o dovadă în plus că există o legătură directă şi inevitabilă între credite şi economisirea internă. Limitându-ne la gospodăriile populaţiei, vedem cum timp de opt luni, din ianuarie şi până în august, depozitele bancare în lei au crescut continuu. Cu 7,8 la sută. Totodată, au crescut şi creditele în lei. Mult mai mult însă: cu 27,4 la sută.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Ponta se laudă că în mandatul său datoria externă totală a scăzut cu 8,4 mld. euro, dar trece sub tăcere că datoria publică externă a crescut cu 9 mld. euro

Premierul Victor Ponta a scris pe Facebook că de când este la guvernare (aprilie 2012) datoria externă totală a scăzut cu 8,4 miliarde de euro.

Datele arată însă că dacă datoria externă totală a scăzut, cea publică a crescut puternic.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Finanţările acordate statului au ajuns la o treime din totalul împrumuturilor

Creditul guvernamental, adică finanţările acordate de bănci statului, cumula la finele lunii august aproape 85 miliarde de lei (echivalentul a 19,7 mld. euro), ceea ce reprezenta o pondere de aproape 30% din totalul creditului intern.

Împrumuturile totale au ajuns luna trecută la aproximativ 300 mld. lei, potrivit datelor BNR.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Extinderea agresivă a marilor retaileri lasă urme adânci: „Chioşcarii“ au rămas fără afaceri de 800 de milioane de euro pe an

Afacerile de parter de bloc, chioşcarii, au pierdut 5% cotă de piaţă începând din 2013 în favoarea marilor reţele străine de comerţ modern care au ajuns de la 45% cotă de piaţă la finalul lui 2013 la 50% la jumătatea acestui an, potrivit datelor oferite de compania de cercetare GfK

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Numărul debitorilor cu restanţe la IFN-uri a ajuns la minimul ultimilor cinci ani

Numărul debitorilor, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice, care figurau la finele lunii iulie cu restanţe la creditele contractate de la instituţiile financiare nebancare (IFN) era de 15.800, în scădere cu 1.000 faţă de luna precedentă, ceea ce marchează astfel minimul ultimilor cinci ani, potrivit datelor din cel mai recent raport lunar al BNR.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Restanţele la credite au scăzut cu 16% într-un an la 23 miliarde de lei

Volumul restanţelor la creditele acordate de băncii populaţiei şi companiilor cumula la finele lunii august 23 miliarde de lei (echivalentul a 5,2 mld. euro), fiind în scădere cu 16% faţă de aceeaşi lună din 2014, potrivit datelor BNR. Declinul în termeni nominali a fost de 4,5 mld. lei, fiind în principal efect al procesului de curăţare a portofoliilor de credite neperformante derulat de bănci în a doua jumătatea a anului trecut. Faţă de luna iulie, restanţele la creditele accesate de firme şi de populaţie au scăzut cu doar 20 mil. lei.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: ASF caută director pentru Institutul de Studii Financiare, entitatea dedicată pregătirii profesionale

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că organizează un concurs pentru ocuparea funcţiei de director general al Institutului de Studii Financiare (ISF), contract cu o durată determinată pe o perioadă de patru ani. Candidatul trebuie să aibă experienţă de specialitate şi experienţă de conducere de minimum trei ani, să cunoască limba engleză şi să aibă cunoştinţe de operare a computerului la nivel avansat. Depunerea dosarului de candidatură se face electronic în perioada 29 septembrie – 9 octombrie, pentru ca primul interviu să se desfăşoare între 19 octombrie şi 30 octombrie.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Eximbank caută interni printre masteranzii de finanţe-bănci de la ASE

Eximbank, banca de stat dedicată finanţării exportatorilor, spune că vor continua şi în acest an programul de internship derulat în parteneriat cu Facultatea de finanţe, asigurări, bănci şi burse de valori din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), după ce la finalul primei etape doi dintre masteranzii participanţi au devenit angajaţi ai băncii pe perioadă nedeterminată. Programul de internship durează 12 luni şi este adresat doar masteranzilor din cadrul Facultăţii de finanţe a ASE.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Marius Popescu, CEO, NN Asigurări de Viaţă: Plătim deja pensii facultative

NN are în portofofiul cateva poliţe de pensii private care au ajuns la maturitate, pe care le-a plătit într-o singură tranşă, a declarat Marius Popescu, CEO, NN Asigurări de Viaţă.

„Sunt câteva poliţe care au ajuns la maturitate. Ele se plătesc o singură dată, plata nu este anuitate pentru că nu există încă legea privind plata pensiilor. Totodată, sumele nu sunt de ajuns pentru a plăti o anuitate”, a afirmat Popescu.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Raluca Ţintoiu, preşedinte al APAPR şi CEO NN Pensii: În câtiva ani un salariat va susţine pensia a trei pensionari

Un salariat susţine prin contribuţiile pe care le plăteşte la stat 1,3 pensionari, însă în câţiva ani, raporul se va schimba semnificativ astfel încât un salariat va susţine de două ori mai mulţi pensionari, a declarat Raluca Ţintoiu, preşedinte al Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) şi CEO NN Pensii.

                Citeste mai mult...

Digi24.ro: Credite cu buletinul, dar cu verificare la Fisc

Revine creditul cu buletinul, dar de această dată intră în joc şi Fiscul. Patru bănci îi verifică deja la ANAF pe cei care vin să ceară împrumuturi, atraşi de promisiunea că într-un sfert de oră pot primi banii. Noile credite cu buletinul au dobânzi cuprinse între 7 şi 10%, dar rapiditatea acordării nu-i scapă pe clienți de comisioane.

.               Citeste mai mult…

Digi24.ro: Firmă controlată de Gazprom, amendată de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenţei a amendat o firmă controlată de ruşii de la Gazprom. E vorba de distribuitorul de gaze Wirom care a fost sancţionat cu 178.000 de euro după ce a convins firmele care se ocupau de branşarea clienţilor să ceară preţuri mai mari pentru lucrările efectuate.

Faptele descoperite de Consiliul Concurenţei s-au întâmplat înainte de 2012, când distribuitorul de gaze era cel care stabilea ce firmă se ocupă de branşarea clientului la reţea.

               Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: APICULTURĂ: Acte necesare pentru accesarea de FONDURI EUROPENE

Pentru a accesa un fond european FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, este un instrument de finantare creat de Uniunea Europeana pentru implementarea Politicii Agricole Comune) trebuie intocmit un dosar si trebuie facute mai multe demersuri la diferite institutii (primarie, APIA, DSV, finante etc.).

               Citeste mai mult…

Realitatea.net: Ce salarii au românii care muncesc în Marea Britanie. 40% câştigă sub 1.000 de lire pe lună

Românii sunt plătiţi în Marea Britanie sub salariul mediu pe economie, cu aproape 40% câştigând mai puţin de 1.000 de lire pe lună, însă aproape toţi consideră că decizia de a pleca din ţară a fost bună.

 Site-ul online AngliaMea.ro a formulat o serie de chestionare pentru a afla cȃt cȃștigӑ romȃnii din Marea Britanie, cȃt cheltuiesc aceștia pe chirie, care sunt intenţiile lor legate de cumpararea unei locuinţe în ţara gazda și cum apreciazӑ, în general, decizia lor de a veni în UK.

                Citeste mai mult…

Stiritvr.ro: Mina Petrila se închide definitiv după ce a fost declarată nerentabilă

Mina Petrila din Valea Jiului, din care au plecat zilnic tone de cărbune vreme de un secol şi jumătate, se închide peste două zile. A fost declarată nerentabilă. Vor rămâne doar câţiva angajaţi care vor izola galeriile şi abatajele, astfel încât cărbunele rămas să nu se aprindă.

Claudiu Moţ s-a stabilit în Valea Jiului în urmă cu 50 de ani. Visa să ajungă miner, meserie transmisă în familia sa, din generaţie în generaţie.

               Citeste mai mult…

romanialibera.ro: Cum ne recuperăm pagubele din facturile umflate

Procurorii DNA și apoi inspectorii Consiliului Concurenței ne informează că -diferite firme ne bagă mâna în buzunar, fie umflând factura la utilități, fie pe cea de instalare a centralelor termice. Iar lista nu se oprește aici.

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de aproximativ 208.000 de euro distribuitorul de gaze naturale Wirom Gas, controlat de grupul rus Gazprom, și alți nouă executanţi de lucrări în domeniul gazelor, pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale, și care în final au umflat prețurile pentru consumatori. Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce procurorii DNA au deschis dosarul Apa Nova, companie ce este acuzată, printre altele, că ar fi încărcat factura la apă a bucureștenilor.

                 Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Directorului Lukoil, cercetat sub control judiciar, poate părăsi judeţele Prahova şi Ilfov

Directorul Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, poate să se deplaseze pe teritoriul României, după ce Tribunalul Prahova a admis cererea de modificare a controlului judiciar, relatează Mediafax.

Decizia nu este definitivă.Astfel, magistraţii permit cetăţeanului rus Andrey Bogdanov să se deplaseze pe teritoriul României, fără a depăşi graniţele ţării, în condiţiile în care măsura controlului judiciar luată faţă de acesta îi interzicea să depăşească limitele judeţelor Prahova şi Ilfov. Totodată, magistraţii menţin obligaţia lui Bogdanov de a nu părăsi România.

                 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Paul Brummell: Infrastructura este una dintre provocările pe care România trebuie să le depășească

Companiile din sectorul manufacturier care vor să investească identifică infrastructura drept una dintre provocările pe care România trebuie să le depășească, a declarat, miercuri, Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la București, într-o conferință privind oportunitățile de investiții.

                 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: OMC și-a redus estimările privind creșterea comerțului mondial în 2015 până la 2,8%

Încetinirea importurilor chineze, volatilitatea piețelor valutare și scăderea prețului materiilor prime au determinat Organizația Mondială a Comerțului (OMC) să-și reducă estimările privind creșterea comerțului mondial în 2015 cu o jumătate de punct procentual, transmite EFE.

                 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Președintele Iohannis a participat la reuniunea liderilor din statele riverane Mărilor Adriatică, Baltică și Neagră

Importanța pe care o au securitatea energetică și interconexiunea coridoarelor de transport (rutiere, navale, aeriene), care trebuie să unească nu numai statele de la Mările Neagră, Adriatică și Baltică, ci și pe cetățenii acestei regiuni europene, într-o zonă a prosperității și stabilității economice, a fost subliniată de președintele Klaus Iohannis, la New York, în cadrul reuniunii liderilor din statele riverane celor trei mări.

                Citeste mai mult…

Realitatea.net: BNR va menţine dobânda de politică monetară la 1,75% pe an, cel puțin asta anticipează analiștii

Relatarea monetară a intrat în stand by. BNR va menţine dobândă la minimul istoric stabilit în penultima şedinţa de politică monetară din 2015 – 1,75% pe an, estimează analiștii chestionați de Ziarul Financiar. Tot ei estimează că BNR nu va opera modificări nici la rezervele minime obligatorii.

                Citeste mai mult…

Economica.net: Vântul a prăbuşit preţul energiei. Ungurii, slovacii şi bulgarii cumpără curent ieftin, subvenţionat din factura ta

Preţurile mici la care a ajuns energia pe bursa din România au facilitat exporturi masive în regiune.

Investiţiile în reţelele de transport şi distribuţie a energiei electrice au fost de 9,7 miliarde de lei în ultimii 7 ani

De trei zile, de când au început rafalele de vânt în toată România, preţul energiei de pe PZU (Piaţa Zilei Următoare – Bursa de Energie) s-a prăbuşit, iar România a devenit furnizor regional major de energie ieftină, subvenţionată de noi toţi prin sistemul certificatelor verzi.

               Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Coruptia si energia, temele – vedeta la intalnirea Iohannis-Biden. De ce sunt subiecte de o importanta cruciala/ Culisele discutiilor si o evaluare a vizitei presedintelui in SUA

 Cel mai important moment al vizitei presedintelui Klaus Iohannis in Statele Unite l-a reprezentat primirea la Casa Alba. Intalnirea cu vicepresedintele SUA, Joe Biden, a durat putin peste ora programata initial. Acest mic detaliu are relevanta lui: interesul administratiei americane pentru Romania este real, n-a fost un simplu schimb de amabilitati. In ciuda unor tentative de minimalizare sau trivializare, intalnirea Biden-Iohannis are semnificatii majore din mai multe motive. Chiar daca nu s-a lansat inca oficial, Biden este considerat un tot mai posibil candidat din partea democratilor la alegerile prezidentiale de anul viitor.

               Citeste mai mult…

B1.ro: Ultima zi în care românii își pot plăti taxele și impozitele fără a suporta penalizări

Cei care nu și-au plătit taxele și impozitele la bugetul local pe anul trecut o mai pot face miercuri, pentru a evita penalizările, informează B1 TV.

Începând de joi, datornicii vor suporta penalități de 2 la sută din sumele datorate.

               Citeste mai mult…

agerpres.ro: Jianu (Patronat): România poate să ajungă în primele 20 de țări la nivel global în următorii 10 ani, din punct de vedere al competitivității

România poate să ajungă în primele 20 de țări la nivel global, din punct de vedere al competitivității, în următorii 10 ani, dacă statul va monitoriza și intesifica măsurile de creștere a competitivității, în vederea implementării celor 12 piloni, precizează, miercuri, Florin Jianu, președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), într-un comunicat remis AGERPRES.

                Citeste mai mult…

Capital.ro: Enel Green Power şi-a vândut toate activele din Portugalia

Compania italiană Enel Green Power (EGP), prezentă şi pe piaţa din România, a anunţat miercuri vânzarea tuturor activelor sale din Portugalia pentru o sumă de aproximativ 900 de milioane de euro.

Enel Green Power a precizat că a semnat un acord cu compania portugheză First State Wind Energy Investments S.A. privind vânzarea tuturor acţiunilor la Finerge Gestăo de Projectos Energéticos, S.A. o subsidiară a EGPE activă în sectorul energiilor regenerabile din Portugalia.

                 Citeste mai mult…

Evz.ro: Surpriza din legea achizițiilor publice. Atribuirea directă a contractelor a fost limitată drastic

Dincolo de aceste valori, autoritățile vor putea aplica, pentru atribuirea contractelor, procedura simplificată.

Pragurile sub care autoritățile publice pot încredința direct contracte scad în noul pachet de norme, care ar putea intra în vigoare anul viitor

                Citeste mai mult…

Evz.ro: ACEȘTIA sunt regii afacerilor din Capitală. CEA mai mare cifră de afaceri, aproape PATRU miliarde de euro

Cele mai mari afaceri din Capitală sunt din domeniile energiei, FMCG, tutun și telecomunicații, potrivit unei analize risco.ro, care a realizat un clasament al celor mai mari companii cu sediul în București din punct de vedere al cifrei de afaceri realizate în 2014.

Abia în partea de jos a clasamentului apar și firme de electronice, medicamente sau traderi de cereale.

               Citeste mai mult…

Hotnews.ro: BNR: 6 din 10 dolari adusi de investitorii straini raman in zona Capitalei. Olanda, Austria si Germania raman cei mai mari investitori straini

 O treime din investitiile straine directe care au intrat in Romania – in sold de circa 60,19 miliarde de euro – au fost in industria prelucratoare, banci si asigurari, dar si in comert (extinderea marilor retele din comertul modern), se arata intr-o cercetare publicata miercuri de BNR in colaborare cu Institutul National de Statistica (INS). Aproape 6 dolari din fiecare 10 investiti in Romania au venit in zona Bucuresti-Ilfov, urmata fiind de regiunea Centru (9,7%), regiunea Vest (7,7%), regiunea Sud-Muntenia (7,0%) si regiunea Nord-Est (5,6%). BNR si INS “masoara” investitiile straine directe dupa sediul social al firmelor, ceea ce nu corespunde totdeauna cu locul de desfasurare a activitatii economice.

                Citeste mai mult…

Agora.ro: Raportul Competitivității Globale 2015-2016

Forumul Economic Mondial (WEF) a prezentat Raportul Competitivităţii Globale 2015-2016, care conţine clasamentul celor mai competitive 140 de ţări din întreaga lume, realizat pe baza unor criterii precum instituţiile şi politicile guvernamentale, dar şi eficienţa pieţei muncii şi pieţele financiare.

Raportul Competitivităţii Globale este o publicație emblematică a Forumului Economic Mondial de la Davos și este recunoscut ca lider mondial în domeniul comparației factorilor care afectează competitivitatea și creșterea economică.

                Citeste mai mult…

Vestic.ro: Au fost lansate invitațiile pentru Topul Firmelor 2014

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad organizează, în 23 octombrie 2015, cea mai așteptată gală a mediului de afaceri arădean: Topul Județean al Firmelor.

S-au lansat deja invitațiile de participare pentru societățile care se clasează pe locurile 1-10 ale clasamentului Topul Firmelor, iar activitatea de organizare a ceremonieidecernare a premiilor este în plină desfășurare.

                Citeste mai mult…             

Gov.ro: Declarații susținute de premierul Victor Ponta la începutul ședinței de guvern

Stimați colegi, bună ziua! Foarte pe scurt, la începutul ședinței de guvern, avem o ședință cu decizii importante. Vreau să mulțumesc coaliției de guvernare pentru sprijinul pe care l-a reconfirmat ieri. Asta înseamnă că e un mesaj foarte clar şi pentru dumneavoastră, membrii Guvernului, să ne facem treaba în continuare, să guvernăm bine şi cât timp vom guverna bine şi vom lua măsuri bune, şi coaliţia ne va sprijini şi oamenii ne vor sprijini. Că, dacă erau oamenii nemulţumiţi de guvernare, veneau ieri să protesteze. Atâta timp, însă, cât ne facem treaba – şi putem să ne-o facem şi mai bine decât până acum – putem să luăm în continuare măsuri economice, sociale importante. Vom avea şi sprijinul coaliţiei şi al oamenilor şi asta e cel mai important.

                 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Adina Dragomir (ASF): Criza nu a afectat fondurile de pensii datorită managementului potrivit

Criza economică nu a afectat fondurile de pensii datorită managementului potrivit și a atitudinii administratorilor, a declarat, miercuri, Adina Dragomir, director în cadrul Direcției Reglementare-Autorizare Pensii Private din Autoritatea de Supraveghere Financiară.

“Criza, în esență, nu a afectat fondurile de pensii datorită managementului potrivit și a atitudinii pe care administratorii au înțeles să o aibă și să răspundă la riscurile puse de căderea piețelor. În ultimii 10 ani s-a dobândit experiență. Pilonul II a crescut în mod natural, pilonul III, însă, reprezintă o preocupare atât pentru piață, pentru Asociația Fondurilor de Pensii Private, cât și pentru Autoritate”, a declarat Adina Dragomir.

                 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Inflația în zona euro a revenit în teritoriu negativ în septembrie

Rata anuală a inflației în zona euro a coborât la minus 0,1% în luna septembrie de la nivelul de plus 0,1% în luna august, revenind în teritoriu negativ după șase luni de creștere modestă, arată o estimare preliminară publicată miercuri de Oficiul european de statistică (Eurostat).

Principalele elemente responsabile pentru revenirea inflației în teritoriu negativ în luna septembrie au fost prețurile la energie, care au înregistrat o scădere anuală de 8,9%, comparativ cu un declin de 7,1% înregistrat în luna august. În schimb, cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la alimente, alcool și țigări, care au consemnat o creștere de 1,4%, comparativ cu un avans de 1,3% în luna august, precum și la servicii, care au consemnat o creștere anuală de 1,3%, mai mare decât creșterea de 1,2% înregistrată în luna august.

                Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Metro vrea să tripleze în cinci ani numărul de magazine în franciză LaDoiPaşi, la aproximativ 1.500

Retailerul Metro vrea să crească în următorii 3-5 ani de trei ori numărul de magazine operate în franciză LaDoiPaşi, care se situează în prezent la aproximativ 500 de unităţi, a declarat, miercuri, directorul general al Metro România, Gilles Roudy.

“Nu suntem foarte prezenţi în Bucureşti, astfel că în următoarele luni vom deschide 3-4 magazine. Ne vom concentra (cu extinderea LaDoiPaşi, n.r.) pe principalele oraşe ale ţării, dar şi pe zona rurală”, a spus directorul general al Metro România într-o conferinţă de presă, organizată în contextul deschiderii conferinţei Metro Expo, dedicată clienţilor profesionişti.

               Citeste mai mult…

Evz.ro: Investiţiile străine nete au scăzut anul trecut!

Străinii au fost mai puţin interesaţi de România în 2014, în comparaţie cu 2013

Fluxul net de investiţii străine directe în anul 2014 a atins nivelul de 2,4 miliarde euro, faţă de cele 2,7 miliarde euro din 2013, potrivit unei cercetări statistice privind investiţiile străine directe (ISD), realizată de Banca Naţională a României în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică.

Suma totală este de 2,84 miliarde euro, din care se scad 425 milioane euro credite nete către investitori străini.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Coroabă (PwC): Pensiile private sunt oferite doar de 18% dintre companii, deși au impact neutru

Pensiile private sunt oferite doar de 18% dintre companiile care au răspuns unui studiu salarial, deși acestea au impact neutru, și nu se plătesc nici contribuții, nici impozit, în limita a 400 de euro pe an, pentru acestea, a declarat miercuri, Diana Coroabă, Tax Partner, PwC, în cadrul unei conferințe de specialitate.

              Citeste mai mult…

B1.ro: Analiști de la Bank of America Corp: Ungaria și Cehia vor fi cele mai afectate economii din Europa Centrală și de Est, în urma scandalului Volkswagen. Impactul asupra României și Poloniei, mult mai mic

Cele mai afectate economii din Europa Centrală și de Est, în urma scandalului Dieselgate, vor fi cele ale Cehiei și Ungariei, informează Bloomberg, citând analiști de la Bank of America Corp., care precizează și că, în cazul României și Poloniei, impactul va fi mult mai mic.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Acordul de împrumut cu CE s-a terminat. Comisia va verifica ce face Guvernul de două ori pe an, până în 2018

Al treilea program privind balanţa de plăţi convenit de Comisia Europeană cu România s-a încheiat miercuri, 30 septembrie, informează un comunicat de presă al Comisiei Europene. În cadrul acestui program, CE a acordat României o linie de credit preventivă în valoare de două miliarde de euro.

Programul cu CE s-a derulat în paralel cu un acord de tip stand-by convenit cu Fondul Monetar Internaţional, care a expirat sâmbătă, 26 septembrie.

             Citeste mai mult…

Realitatea.net: Schimbare de trend pe piaţa construcţiilor: în zona rurală se construieşte cel mai mult

Se simte dezgheţul pe piaţa construcţiilor? La prima vedere, da – ultimele date venite de la biroul de statistică indică o creştere spectaculoasă a numărului de autorizaţii. Pe de altă parte, se construieşte mai ales în zona rurală, ceea ce indică o amploare mică a proiectelor.

             Citeste mai mult…

Antena3.ro: 10.000 de euro de la stat. Cum poţi să-i primeşti

Doar 580 de firme s-au inscris, anul acesta, in cursa pentru ajutoarele de stat de pana la 10.000 de euro destinate antreprenorilor debutanti, prin Programul SRL-D, potrivit listei de solicitanti publicate luni de Directia Politici Antreprenoriale a Ministerului Energiei, Mediului de Afaceri si IMM-urilor.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Raicu (PNL): Guvernul trebuie să transfere ELCEN din proprietatea statului în cea a Municipiului București

Guvernul trebuie să transfere Electrocentrale București (ELCEN) din proprietatea statului în cea a Municipiului București, a declarat miercuri consilierul municipal PNL Mircea Raicu.

”Ponta minte atunci când spune că fuziunea dintre RADET și ELCEN stă într-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București. Adevărul este că Guvernul prin Ministerul Energiei trebuie să transfere ELCEN din proprietatea statului în cea a Municipiului București”, a spus Raicu.

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: LIVE TEXT Isarescu: Un acord cu FMI ar adauga un plus de credibilitate politicilor economice si cred ca ne-ar ajuta si finantarea avantajoasa de pe pietele internationale

“Un acord cu FMI ar adauga un plus de credibilitate politicilor economice si cred ca ne-ar ajuta si finantarea avantajoasa de pe pietele internationale. Toate acestea trebuie decise intr-un cadru politic adecvat si de perspectiva”, a spus miercuri Guvernatorul BNR Mugur Isarescu in cadrul unui briefing de presa. BNR a lasat miercuri neschimbata rata dobanzii de politica monetara la 1,75%, mentinand si nivelul rezervelor minime obligatorii. Miscarea a fost anticipata de piata, nefiind o surpriza pentru economisti. Comunicatul BNR este detaliat de Guvernatorul Isarescu in cadrul unui briefing de presa incepand cu ora 15. HotNews.ro trannsmite LIVE TEXT cele mai importante declaratii ale Guvernatorului

             Citeste mai mult…

Digi24.ro: Airbus își face fabrică la Ghimbav. Șantierul se va deschide în mai puțin de o lună

Construcţia fabricii Airbus de la Ghimbav din Braşov înaintează rapid. Primăria a avizat planul urbanistic pentru noile hale unde se vor produce elicoptere Super Puma MK1, iar şantierul ar putea fi deschis în mai puţin de o lună. Airbus Helicopters vrea să angajeze peste 400 de muncitori şi ingineri şi negociază cu statul român ca o parte din componente să fie fabricate la IAR Ghimbav, fabrica românească aflată pe aceeaşi platformă industrială.

            Citeste mai mult…

bursa.ro: ÎN PRIMELE ŞASE LUNI:

Generali a înregistrat un rezultat operaţional în creştere cu 1,7%, la 253 milioane euro

Grupul Generali a încheiat primele şase luni ale anului în cele zece ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est cu un rezultat operaţional de 253 milioane de euro (+1,7%), precum şi cu venituri semnificative din prime, potrivit unui comunicat de presă al grupului.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: ONRC:

Numărul societăţilor intrate în insolvenţă a scăzut în primele 8 luni

Numărul societăţilor intrate în insolvenţă a scăzut cu 56,39% în primele 8 luni din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, se arată într-o statistică a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele mai multe insolvenţe au fost înregistrate în Municipiul Bucureşti, respectiv 1.270 firme, în scădere cu 49,14% faţă de perioada similară din 2014.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro : LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de 11 milioane euro pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 48.336.709,96 lei (10.924.044,02 euro).

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Groupama Asigurări anunţă că a devenit principalul asigurător al Orange România

Groupama Asigurări, al doilea mare asigurător de tip Property de pe piața românească, a reînnoit în luna august 2015 contractul de asigurare bunuri cu Orange România, potrivit unui comunicat de presă remis astăzi redacţiei. În urma acestui parteneriat strategic, Groupama Asigurări a devenit principalul asigurător al liderului de pe piața serviciilor de comunicații, cu o pondere de 50% din pachetul de asigurări contractat de acesta.

             Citeste mai mult…

B1.ro: Ponta: Nu avem niciun dolar de dat către FMI, dar în actualul context internațional sprijinul instituțiilor financiare este important

Premierul Victor Ponta a susținut în deschiderea ședinței de guvern că România nu are niciun dolar de dat către FMI, dar este important ca, în contextul internațional actual, să punem să ne sprijinim pe instituțiile financiare internaționale.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Amânăm cu un an aplicarea legii prin care cadrele universitare fără doctorat sunt date afară

Guvernul va amâna cu un an aplicarea legii prin care 3.000 de cadre universitare care nu și-au finalizat doctoratul trebuie să iasă din sistem, a anunțat miercuri premierul Victor Ponta.

“Amânăm cu un an acea prevedere, altfel bine intenționată, dar nerealistă, prin care de mâine dăm afară 3.000 de cadre didactice din învățământul superior. Haideți să nu dăm afară oameni din învățământul superior! Haideți să îi pregătim mai bine! Legea din 2011, din păcate, n-a fost realistă”, a spus Ponta, la începutul ședinței Executivului.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: BNR menţine dobânda-cheie şi ratele rezervelor obligatorii, pentru a treia şedinţă consecutiv

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis miercuri, pentru a treia şedinţă consecutiv, să menţină rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele băncilor, la 8% pentru lei şi 14% pentru valută.

Totodată, BNR va continua gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, potrivit unui comunicat al băncii centrale.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Adrian Mitroi: Deciziile BNR, mesaj pentru recomensarea deponenților

Deciziile de politică monetară adoptate miercuri de banca centrală sunt un mesaj pentru băncile comerciale pentru a recompensa deponenții, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice.

“Este un mesaj pentru băncile comerciale de a-i recompensa pe deponenți, o specie care se plătește destul de greu acum printr-un randament investițional al depozitelor destul de mic pentru care trebuie să aștepte o perioadă suficient de lungă pentru a avea un randament real, probabil peste 1 an. Ai grijă acum nu numai de creditare, dar încerci să servești și deponenții cu ceva dobândă reală pozitivă”, a spus Mitroi.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Isărescu: Ţinta de aderare la euro în 2019 nu mai este fezabilă, ne trebuie o foaie de parcurs clară

Ţinta de adoptare a monedei europene în 2019 nu mai este fezabilă, întrucât că România ar trebui să intre în anticamera zonei euro cel târziu în iunie 2016, şi este necesară o foaie de parcurs agreată la nivel naţional, înainte de a stabili data aderării, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

“Ţinta 2019 pentru euro nu mai este fezabilă pentru că ar fi trebuit ca, cel mai târziu în iunie 2016, să intrăm în ERM II, anticamera zonei euro, pentru care pregătirea e complicată. Tehnic nu mai este posibil, char dacă am dori politic”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la briefingul după şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie al băncii centrale.

              Citeste mai mult…

Ziare.com: Podul de la Cernavoda intra in reparatii, prima data in 28 de ani

Podul feroviar de la Cernavoda a intrat in reparatii capitale, pentru prima data in 28 de ani de cand a fost inaugurat.

Va dura un an pana cand lucrarile vor fi finalizate, iar in aceasta perioada trenurile vor circula pe podul construit de Anghel Saligny si dat in folosinta in anul 1895, potrivit Digi 24.

                Citeste mai mult…

Business-adviser.ro: TransLogistica – Bucharest International Transport & Logistics 2015!

TransLogistica – cea mai importanta expozitie de transporturi si logistica are loc in perioada 14-17 octombrie 2015, la Romexpo Bucuresti.

Pentru prima data companii importante, care contribuie la drumul produsului catre rafturile magazinelor, se vor reuni sub acelasi acoperis. La start s-au asezat jucatori importanti din transporturi – rutiere, maritime, aeriene, feroviare, din centre de logistica si expeditii, din industriile producatoare de echipament dedicat intralogisticii si infrastructurii, din industria de IT care dezvolta solutii inovatoare pentru eficientizarea solutiilor de depozitare a marfurilor si stocare a datelor.

               Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Expertii din domeniul energetic vor discuta joi despre noua lege a petrolului si despre viitoarele redevente petroliere

Cei mai cunoscuti experti din industria energetica vor analiza joi, in cadrul evenimentului Romanie Durabila- ENERGIA, nevoia de strategie energetica a Romaniei, noua lege a petrolului, regimul de redevente si regimul fiscal general si particular la care este supusa industria de petrol si gaze, precum si principiile unei legislatii care sa ofere durabilitate proiectelor de investitii din sectorul energetic.

              Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor