Viticultorii romani vor avea posibilitatea sa acceseze fonduri europene pentru restructurarea sau reconversia viilor in cadrul unei noi sesiuni de depunere de proiecte, care va fi deschisa in perioada 1-23 octombrie, se arata intr-un Ordin elaborat de Ministerul Agriculturii.
Banii europeni sunt destinati doar proiectelor care vizeaza infiintarea sau modernizarea plantatiilor de vita-de-vie destinate producerii de vinuri de origine controlata (DOC) si cu indicatie geografica (IG).
Cei care doresc sa acceseze fonduri europene in cadrul noii sesiuni trebuie sa depuna la APIA dosarul complet al cererilor de finantare pana la data de 20 noiembrie. Apoi, pentru aprobarea sprijinului financiar, viticultuorii trebuie sa prezinte la APIA, pana la data de 15 decembrie, urmatoarele documente:
- cerere/formularul-tip privind sprijinul pentru restructurare/reconversie;
- document de identitate financiara;
- copie conforma cu originalul a certificatului de inregistrare la registrul comertului;
- copie conforma cu originalul a statutului, pentru persoanele juridice, si eventuale acte aditionale;
- copie de pe actul de identitate, pentru persoane fizice;
- dupa caz, imputernicire insotita de copie a actului de identitate.
Sprijinul financiar maxim acordat pentru fiecare masura eligibila din cadrul programului de restructurare si reconversie a viilor va fi de 75% din valoarea costurilor efective, se arata in Ordinul elaborat de MADR.
O alta precizare importanta este ca beneficiarii vor avea obligatia sa depuna la APIA documentele justificative privind efectuarea platilor catre furnizori, aferente masurilor receptionate, in termen de 30 de zile calendaristice de la incasarea sprijinului financiar de la APIA.
Ordinul precizeaza si masurile eligibile, precum si sumele forfetare programelor de restructurare sau reconversie a viilor. Sumele forfetare maxime de care pot dispune beneficiarii sunt cuprinse intre 1.900 de euro/ha si 7.400 de euro/ha pentru persoanele fizice si intre 2000 de euro/ha si 8.170 de euro/ha in cazul persoanelor juridice.
Sectorul vitivinicol a absorbit, in proportie de 100%, fondurile europene puse la dispozitie in cadrul Programul National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol, intre anii 2009-2013. Ca urmare a rezultatelor pozitive inregistrate de acest Program, prin noul Program National de Sprijin 2014-2018, cuantumul anual alocat Romaniei a fost majorat la 47,7 milioane euro.
Sursa: StiriAgricole.ro