Bursa.ro: CEEA CE SOBOLEWSKI VREA SĂ CREDEM CĂ A SPUS LA NEW YORK
Aşa-zisul “rezumat” de pe site-ul BVB este o minciună
Nu ştim în ce clasă se studiază rezumatul în Polonia, însă Ludwik Sobolewski, CEO-ul Bursei de Valori Bucureşti, pare să fi lipsit de la lecţie.
BVB a publicat, pe site-ul propriu, un comunicat care are pretenţia că redă rezumatul discursului lui Sobolewski, ţinut pe 28 septembrie, la New York, în cadrul Forumului Best Invest.
Zf.ro: Şeful bursei propune listarea CEC pentru a aduce România în liga emergentă
Listarea unui pachet minoritar din CEC Bank, în prezent controlată integral de stat, alături de listarea Hidroelectrica ar putea ajuta bursa de la Bucureşti să urce în liga pieţelor emergente, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, în faţa comunităţii de investitori din New York.
Stirile.rol.ro: Misiunea economica organizata de CCIR in Statele Unite ale Americii continua la Washington DC
Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), dl. Mihai Daraban, a avut o intalnire de lucru cu Directorul si Secretarul de Stat Adjunct pentru Europa in cadrul Departamentului pentru Comert (DoC) al Statelor Unite, dl. Jay A. Burgess.
Cu acest prilej s-a discutat despre importanta cresterii schimburilor comerciale intre cele doua state, dar, mai ales, despre implementarea in Romania a unui plan de actiune in ceea ce priveste comertul (Romanian Commercial Action Plan). Departamentul pentru Comert considera ca Romania a facut progrese vizibile in ceea ce priveste cresterea transparentei si a predictibilitatii.
observator.ro: Mihai Daraban, întâlnire de lucru în SUA
Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, a avut o intalnire de lucru cu Directorul si Secretarul de Stat Adjunct pentru Europa in cadrul Departamentului pentru Comert (DoC) al Statelor Unite, Jay A. Burgess, in cadrul misiunii economice organizate de CCIR in SUA,informeaza ziare.com
B1.ro: Investitorii protestează față de modificările pe care Blocul Naţional Sindical le-a propus la Codul Muncii
Mai mulţi investitori străini, dar şi români, protestează faţă de modificările Codului Muncii propuse de Blocul Naţional Sindical, informează B1 TV. Aceştia susţin că iniţiativa legislativă ameninţă investiţiile şi locurile de muncă din România. Plenul Camerei Depuţatilor va decide dacă va adopta sau nu modificarea Codului Muncii.
Coaliţia pentru Dezvoltarea României acuză Senatul de “iresponsabilitate” şi susţine că “orice modificare a legislaţiei muncii ar trebui să fie rezultatul unor consultări temeinice”.
Cursdeguvernare.ro: Patronatele avertizează: Modificările aduse Codului Muncii vor afecta investițiile și locurile de muncă
Patronatele acuză senatorii de lipsă de responsabilitate din cauză că au aprobat tacit proiectul de modificare a Codului Muncii, iniţiativă cetăţenească promovată de Blocul Național Sindical, contrar așteptărilor mediului de afaceri.
Mai multe patronate au transmis joi comunicate în care protestează față de noile intervenții pe legislația muncii, intervenții aprobate tacit în Senat.
Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) amintește că menținerea stabilității și predictibilității legislației muncii este esențială pentru a avea un mediu de afaceri sănătos, capabil să susțină creșterea economică a României.
Bizbrasov.ro: Companiile brașovene din industria automotive au avut afaceri de peste un miliard de euro în 2014
Cifra de afaceri a societăţilor brașovene din sectorul industrial a fost în anul 2014 în valoare de 17,14 miliarde lei (echivalentul a 3,85 miliarde euro) înregistrând o crestere de 12% faţă de anul 2013. Peste un sfert din această cifră este contribuția companiilor care activează în industria mijloacelor de transport – 4,64 miliarde de lei (peste un miliard de euro), urmat de domeniul „fabricării de mașini și echipamente” – 3,03 miliarde de lei șI de „producția șI distribuția de energie” – 2,16 miliarde de lei.
Agerpres.ro: Mario Draghi: Perspectivele de creștere ale economiei zonei euro s-au îmbunătățit
Zona euro a devenit mult mai rezistentă iar ritmul creșterii economice se îmbunătățește, ceea ce arată că măsurile de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană au efecte benefice, a afirmat președintele BCE, Mario Draghi, în discursul pregătit pentru acceptarea premiului “Global Citizen”, acordat de organizația neguvernamentală “Consiliul Atlantic al SUA”, transmit MarketWatch și Bloomberg.
Zona euro a revenit la ‘o creștere sustenabilă, sub impulsul politicii noastre monetare’. Rezultatele reprezintă ‘vești foarte bune pentru întreaga lume’, a apreciat șeful BCE, dând asigurări că instituția este pregătită să adopte noi măsuri dacă scăderea ratei inflația va continua.
Agerpres.ro: Finansbank ar putea fi preluată de Qatar National Bank, tranzacția fiind evaluată la trei miliarde de euro (FT)
Cel mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece (NBG), a refuzat să comenteze informațiile apărute în ‘Financial Times’ potrivit cărora ar fi primit o ofertă de la Qatar National Bank pentru subsidiara sa din Turcia, care evaluează Finansbank la aproximativ trei miliarde de euro, transmite Reuters.
‘Nu vrem să comentăm aceste informații. Examinăm toate opțiunile (pentru a îndeplini necesitățile de capital ale NBG)’, a declarat un oficial al băncii elene.
Agerpres.ro: România ocupă locul 41 în topul global, din perspectiva activelor financiare nete per capita (studiu)
Activele financiare brute ale României au crescut anul trecut cu 3,3 procente, iar activele financiare nete cu 5,1%, ambele mai lent decât media statelor comunitare din Europa de Est, statul român ocupând locul 41 în topul global, din perspectiva activelor financiare nete per capita, potrivit celei de-a șasea ediție a publicației ‘Global Wealth Report’, realizată de Grupul Allianz.
Agerpres.ro: Ponta: Nu plec până nu mărim pensiile și în 2016
Premierul Victor Ponta le-a transmis joi pensionarilor, la Târgu-Jiu, că nu va pleca din funcția pe care o deține până nu va mări pensiile și în 2016, afirmând că guvernul a majorat pensiile în fiecare an începând cu 2013.
Premierul a fost prezent, alături de președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, și autoritățile locale și județene, la Balul Pensionarilor, organizat de Primăria Târgu-Jiu la un restaurant din municipiu pentru aproximativ 1.500 de vârstnici.
Bursa.ro: INS:
Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 9,6%
Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 9,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,0%, se arată într-un comunicat INS.
În luna august 2015, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 1,4% şi a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,3%, informează sursa citată.
Bursa.ro: Autorităţile competente şi dedicate interesului naţional nu au nevoie de FMI
A mai trecut un acord cu Fondul Monetar Internaţional, iar autorităţile noastre s-au grăbit să declare că vor fi reluate negocierile pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv.
Acesta ar fi “benefic pentru România”, după cum a declarat recent guvernatorul Băncii Naţionale, deoarece “asigură o finanţare mai avantajoasă pe pieţele externe, stimulează procesele de reformă şi coeziunea mixului de politici interne”.
Bursa.ro: AOAR cere eliminarea pragului la SIF-uri şi a CASS la dividendele din 2016
Pogonaru: “Vrem să ştim dacă nu cumva se face ping-pong cu noi între măsurile pe care le agreem la nivel de Guvern şi ceea ce ni se întâmplă după aceea în Parlament”
Oamenii de afaceri se plâng că măsurile agreate în discuţiile cu Guvernul suferă modificări atunci când ajung în Parlament sau la nivelurile inferioare din ministere.
Bursa.ro: BANCPOST ŞI CREDIT AGRICOLE BANK, OBLIGATE DE ANPC SĂ RETURNEZE BANI CLIENŢILOR
Dunca: “Unde nu ne ajută băncile, ne ajută legea”
Preşedintele ANPC: “Observăm o deschidere a majorităţii băncilor faţă de noi şi de clienţi, dar aşteptăm o reacţie şi din partea OTP Bank”
Majoritatea băncilor au început să-şi schimbe comportamentul, arătând o deschidere faţă de consumatori şi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a spus, ieri, Marius Dunca, preşedintele instituţiei, precizând: “Unde nu ne ajută băncile, ne ajută legea. Singura care încă nu a avut o reacţie este OTP Bank, de la care aşteptăm, de asemenea, o deschidere. Excluzând OTP Bank, toate celelalte bănci au început să fie receptive. Sesizări sunt şi pentru OTP, analizăm contracte de credit, dar nu am avut până acum nicio întâlnire cu preşedintele băncii”.
Bursa.ro: “Deutsche Bank”, amendată cu 2,5 milioane de dolari în SUA
Comisia pentru Tranzacţii Futures din SUA (CFTC) a amendat “Deutsche Bank” AG, cea mai mare bancă germană, cu 2,5 milioane de dolari, punând astfel capăt în mod amiabil acuzaţiilor potrivit cărora instituţia financiară a raportat în mod necorespunzător tranzacţii swap aferente perioadei ianuarie 2013 – iulie 2015.
CFTC a anunţat că banca nu a abordat în mod activ şi nu a corectat erorile de raportare până când nu a fost înştiinţată în legătură cu investigaţia CFTC. În plus, Comisia susţine că “Deutsche Bank” nu a avut un sistem adecvat de supraveghere pentru tranzacţiile swap.
Bursa.ro: Berenberg Bank: Perspectivele de profit ale băncilor europene se înrăutăţesc
Profitabilitatea băncilor europene se va înrăutăţi, în condiţiile în care preţurile în declin ale materiilor prime reduc valoarea portofoliilor de împrumuturi, iar politicile băncilor centrale din China până în Statele Unite provoacă incertitudini economice, potrivit unei analize “Berenberg Bank”.
Nick Anderson şi James Chappell, analişti la “Berenberg Bank”, spun într-o notă citată de Bloomberg: “Evoluţiile de pe pieţele materiilor prime contează pentru bănci, dat fiind că ele arată care este mersul economiei, respectiv care sunt implicaţiile pentru calitatea activelor. În opinia celor doi, “folosirea materiilor prime drept garanţii pentru credite provoacă temeri legate de calitatea activelor”.
Bursa.ro: BVB
Indicii, în creştere uşoară, pe un rulaj de 8,95 milioane de euro
Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri apreciindu-se, pe fondul unei lichidităţi scăzute faţă de ziua anterioară, de 39,55 milioane de lei (8,95 milioane de euro).
Raportul zilnic realizat de Prime Transaction notează: “Acţiunile de la BVB au recuperat o parte din pierderile de ieri (miercuri, n.r.), însă spre finalul şedinţei au fost afectate de scăderile mari de pe pieţele externe. Indicele BET a crescut în cele din urmă cu doar 0,33%, după ce pe parcursul zilei a ajuns şi la o apreciere de 1%.(…) Singurii indici care au încheiat şedinţa pe minus sunt BET-FI (care a scăzut cu 0,21%) şi BET-NG (care a coborât cu 0,11%). Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a ajuns la 7,7 milioane de euro, ponderea tranzacţiilor Deal fiind însă mult mai mică decât în şedinţa anterioară. Acestora li s-au adăugat 940.000 de euro pe piaţa de obligaţiuni şi 270.000 pe cea de produse structurate”.
Bursa.ro: SIBEX
Semne timide de viaţă pe ATS-ul Sibex
Pe piaţa futures administrată de Sibex octombrie a debutat sub aceleaşi auspicii în care s-a încheiat septembrie, suferind de lipsa “apetitului” pentru tranzacţionarea derivatelor. Astfel, tot ce oferea piaţa sibiană a derivatelor după jumătate din şedinţa de debut a celei de-a zecea luni din an era un total de numai 16 contracte, cu o valoare de 259.363 de lei. Un număr de 13 contracte se consemna pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones, pe scadenţa decembrie. Preţul de referinţă (start of day price) (1) stabilit de ATHEXClear pentru acest derivat a fost de 16.356 de puncte şi, după peste şapte ore de la deschidere, se observa o depreciere de 156 de puncte, la 16.200 de puncte. Pentru scadenţa martie 2016 DEDJIA 16C atrăgea doar 2 contracte, iar cotaţia se deprecia cu 235 de puncte faţă de “start of day price” (16.438 puncte) la 16.203 puncte. Comparativ cu nivelul de din ultima sesiune din septembrie, Dow Jones creştea însă pe ambele scadenţe. Se mai observa un contract pe segmentul derivatelor valutare, produsul “norocos” fiind derivatul pe cursul liră sterlină/dolar pe scadenţa decembrie. Moneda britanică era estimată la 1,5140 dolari, după o scădere de 0,18%.
Bursa.ro: BURSELE DIN LUME
Pieţele europene se menţin pe creştere
Bursele din Europa au crescut şi ieri, cele mai importante câştiguri fiind înregistrate în sectorul minier şi cel energetic.
Titlurile “BHP Billiton” Plc, cea mai mare companie minieră la nivel mondial, au urcat cu 2,5%, la 1.030,50 pence, iar cele ale “Randgold Resources” Ltd. – cu 3%, la 3.977 pence.
Însă, acţiunile “Glencore” Plc, companie minieră şi trader de materii prime, au scăzut cu 3%, la 88,79 pence. “Glencore” a disponibilizat 240 de angajaţi de la mina sa South Witbank din Africa de Sud, care a fost închisă după ce a ajuns “la finele vieţii”, anunţă un purtător de cuvânt al societăţii.
Economica.net: Prognoze sumbre pentru acest an agricol. România, pe primul loc la pierderi în UE
Comisia Europeană revine cu prognoze sumbre pentru producţia de cereale din România, care ar putea scădea chiar mai mult decât au estimat specialiştii în această primăvară. Porumbul este cel mai afectat.
Raportat la anul agricol trecut, România redevine statul european cu cea mai mare scădere a producţiei de cereale dintre marii producători europeni, după ce în ultimele luni prognozele se arătau mai favorabile, indică ultimul raport al Comisie Europene. Conform prognozei finalizată la finele lunii septembrie, producţia de cereale a României va scădea cu 25,8% faţă de anul trecut, mai mult chiar decât estimau specialiştii CE în luna aprilie. Şi atunci România era în topul celor mai mari perdanţi, dar declinul era estimat la 14,7%.
Economica.net: România, rotiţă în motorul înecat al unei Europe încolţite economic şi politic
Prăbuşirea preţului petrolului şi deprecierea euro au venit ca o gură de aer proaspăt anul acesta pentru eurozonă, alături de cererea solidă din Statele Unite şi Marea Britanie. Încetinirea creşterii economice globale, inclusiv semneleler de supraîncălzire venite din China, întunecă însă perspectivele Europei pe termen mediu, iar UE pare încolţită economic şi politic, cu tot mai puţin spaţiu de manevră: criza imigranţilor şi refugiaţilor, tema care a ţinut capul de afiş în ultima vreme, se suprapune peste conflictul care arde mocnit în Ucraina, războiul din Siria şi haosul din Orientul Mijlociu, şi inevitabila revenire a “Grexitului” în centrul atenţiei odată ce statele europene vor fi nevoite să aprobe, din nou, tranşe de finanţare pentru Grecia.
Economica.net: Romgaz a încheiat cu Energoterm două contracte în valoare totală de peste 14 milioane lei
Romgaz a încheiat cu Energoterm două contracte de vânzare-cumpărare gaze naturale, în valoare totală de 14,041 milioane de lei, cu TVA, conform unui raport remis joi Bursei de Valori Bucureşti, anunţă Agerpres.
Primul contract are o valoare de circa 1,23 milioane lei, iar cel de-al doilea de 12,811 milioane lei.
Adevarul.ro: ANALIZĂ La un an după reducerea CAS, presiunea fiscală pe salarii este mai mare
La Cotroceni, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, şi premierul Victor Ponta au venit cu argumente prea “subţiri” pentru reducerea CAS, dar ulterior măsura tot s-a aplicat La 1 octombrie s-a împlinit un an de când contribuţiile de asigurări sociale (CAS) au fost reduse cu 5 puncte procentuale pe partea plătită de angajator. Concret, aceasta a scăzut, în octombrie 2014, de la 20,8% la 15,8% pentru condiţii normale de muncă, respectiv de la 25,8% la 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de la 30,8% la 25,8% pentru condiţii speciale de muncă. Cota de CAS plătită de angajaţi a rămas la 10,5% pentru toate categoriile de condiţii de muncă (normale, deosebite sau speciale). Ce s-a întâmplat în aceste 12 luni cu CAS redus pentru angajatori? Aşteptările iniţiale erau deosebit de optimiste (începând chiar cu ministrul de atunci al Finanţelor, Ioana Petrescu, care i-a declarat preşedintelui Traian Băsescu, la Cotroceni, că susţine „din tot sufletul“ această măsură), dar statisticile oficiale arată un impact minor în bugetul de stat.
Adevarul.ro: SONDAJ Românii n-ar vrea taxe mai mari nici dacă ar şti pe ce se duc banii
Românii sunt sceptici cu privire la capacitatea autorităţilor de a cheltui eficient banii publici Mai mult de 80% din populaţie nu e de acord cu creşterea impozitelor şi doar 1 din 10 români ar fi de acord dacă ar avea garanţia că banii merg în sănătate, educaţie şi infrastructură. La întrebarea „Sunteţi de acord cu creşterea taxelor şi impozitelor?“, 82,5% din populaţie a răspuns negativ, arată sondajul „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP la comanda ziarului „Adevărul“. Mai exact, răspunsul a fost că „nu sunt de acord sub nicio formă, indiferent de destinaţia banilor“.
Digi24.ro: Cu 30% mai multe autorizaţii de construcție. Din cele 4.800 de avize date în luna august, 66% au fost pentru mediul rural
Dezgheţ pe piaţa imobiliară. În august au fost eliberate cu o treime mai multe autorizaţii de construcție faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Dezvoltatorii ridică blocuri pe fiecare bucată de pământ din oraş, dar se extind şi la periferie. Acolo, preţul terenului este mult mai mic, astfel că apartamentele sunt şi cu 50% mai ieftine faţă de cele din zonele centrale.
Preţul terenurilor a ajuns la minimul ultimilor cinci ani, aşa că dezvoltatorii construiesc mai multe apartamente la periferie pentru că suprafeţele sunt mai mari, iar costurile sunt de două ori mai mici.
B1.ro: România, tot mai atractivă: Peste 6 milioane de străini au ales țara noastră ca destinaţie turistică în primele 8 luni ale anului
România, tot mai atractivă pentru turiştii de peste hotare. Arhitectura medievală, peisajele impresionante şi ospitalitatea românilor au atras cu 10% mai mulţi turişti străini în primele opt luni ale lui 2015. Cei mai mulţi sunt din Germania, Italia şi Israel.
Jurnalul.ro: Mai puţin de 7% dintre salariaţi au pensii private facultative
Din cei 5,5 milioane de angajaţi din România, pentru o pensie facultativă au optat numai 368.197. Adică sub 7%. Procentul este de neexplicat în condiţiile în care atât angajaţii, cât şi angajatorii beneficiză de deducere din impozitul pe venit, respectiv profit, în limita a 400 de euro anual, fiecare.
Agerpres.ro: Energia regenerabilă va reprezenta 26% din producția de electricitate în 2020 (AIE)
Energia regenerabilă (eoliană, solară, hidro, etc.) va reprezenta 26% din producția de energie electrică din lume în 2020, față de 22% în 2013, prevede Agenția Internațională pentru Energie (AIE), într-un raport publicat vineri, pledând, de asemenea, pentru politici mai voluntare în acest domeniu, informează agenția France Presse.
Agerpres.ro: Prețurile producției industriale au scăzut cu 2,7%, în august (INS)
Prețurile producției industriale (piață internă și piață externă) au scăzut, în august 2015, cu 2,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, cea mai mare modificare procentuală fiind consemnată în cazul prețurilor din industria energetică, de minus 9,2%, arată datele Institutului Național de Statistică /INS/, publicate vineri.
Mediafax.ro: Programul “Prima Casă”, modificat de la 1 octombrie: Tinerii pot cumpăra o nouă casă mai mare
Cei care au achiziţionat sau au construit locuinţe prin programul “Prima Casă” pot cumpăra o nouă casă mai mare şi mai scumpă, garantată tot de stat, dacă vând înainte proprietatea deţinută sau lichidează creditul garantat de stat, modificările legislative intrând în vigoare de joi, 1 octombrie.
Zf.ro: LUNA SEPTEMBRIE A FOST ADORMITĂ, DAR URMEAZĂ UN TRIMESTRU IV AGITAT
După un septembrie „astenic“, evoluţia bursei de la Bucureşti în trimestrul IV se anunţă volatilă, dar pe volume mici.
Volumele tranzacţiilor cu acţiuni au scăzut luna trecută la minimele anului, 310 milioane de titluri, cu investitorii într-o poziţie de expectativă din cauza incertitudinilor legate de evoluţia economiei chineze şi politica monetară a Fed, banca centrală a SUA. Indicele BET este cu 0,46% sub nivelul de la sfârşitul anului trecut.
Zf.ro: Producătorii români „aleargă“ după exporturi la târgul alimentar Anuga
Aproape 60 de producători de carne, lactate sau produse de panificaţie din România merg anul acesta la târgul Anuga, care se va desfăşura în perioada 10-14 octombrie la Köln (Germania), acesta fiind cel mai mare târg de produse alimentare din lume, la care participă anul acesta peste 7.000 de companii din 108 ţări.
Printre cei mai mari producători locali care vor fi prezenţi anul acesta la târgul alimentar se numără Transavia, European Drinks & Food, Kosarom, Ocean Fish, Boromir, Alka, Croco sau Albrau.
Zf.ro: Investitorii nu au putut cumpăra cât Oltchim doreau
Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) au crescut pe bursă cu 15%, variaţia maximă permisă zilnic, pentru a doua şedinţă consecutiv, după ridicarea suspendării asupra tranzacţionării acţiunilor.
Titlurile combinatului chimic, care au fost blocate de la tranzacţionare timp de mai bine de doi ani şi jumătate odată cu intrarea în insolvenţă, au urcat imediat după deschiderea şedinţei la preţul de 0,405 lei/titlu, unde s-au păstrat până la închidere. Compania a ajuns astfel la o capitalizare de 139 milioane de lei, depăşind constructorul de elicoptere IAR Braşov (IARV).
Zf.ro: Compania de Drumuri sesizează CSM cu privire la un proces intentat Astra
CNADNR a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la un proces cu Astra, în care compania de drumuri reclamă că are de primit 95 de milioane de lei de la asigurătorul pentru care ASF a solicitat intrarea in insolvenţă.
“CNADNR SA a sesizat CSM având în vedere anumite temeri ca procesul să nu se desfăşoare în condiţii de legalitate şi în conformitate cu prevederile legale; am solicitat sprijinul acestei instituţii considerând că este de datoria acestui for să reacţioneze în acest caz în baza prerogativelor conferite de lege în acest sens, pentru a evita încurajarea celor responsabili de săvârşirea prejudiciului de a profita de pasivitatea instituţiilor statului care ar trebui să susţină eforturile noastre de reîntregire a Bugetului de Stat cu suma de cca. 20 milioane euro”, arată CNADNR, într-un comunicat.
Zf.ro: Asigurătorii locali au vândut în străinătate poliţe de 171 milioane de lei în şase luni
Companiile locale de asigurări au vândut în perioada ianuarie-iunie 2015 poliţe în valoare de 171 milioane de lei (38 mil. euro) în ţările membre ale Uniunii Europene, adică 4% din afacerile totale, potrivit datelor agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Primele subscrise în străinătate au luat un avânt de circa 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Companiile de asigurări locale operează pe 12 pieţe externe pe baza paşaportului european privind libera circulaţie a serviciilor sau prin sucursale proprii. Cea mai mare parte a veniturilor externe vin de pe pieţele din Italia şi Ungaria.
Zf.ro: Şeful FMI: „Cui îi place să plătească taxe? Mie nu”
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, franţuzoaica Christine Lagarde,a făcut clar, într-o conferinţă la Washington, că nu-i place să plătească taxe, scrie AFP. „Cui îi place să plătească taxe? Ţie nu, mie nu, nimănui nu-i place”, a spus ea ca răspuns la o întrebare privind creşterea taxei pe valoare adăugată în Grecia, cerută de creditorii ţării, inclusiv de FMI. Ca alţi angajaţi ai instituţiilor internaţionale, precum ONU şi Banca Mondială, Lagarde este scutită de plata impozitelor pentru veniturile pe care le primeşte de la organismul la care lucrează, în acest caz FMI. În ţările la salvarea cărora participă, FMI cere adesea majorarea TVA, considerând că această măsură este cea mai rapidă modalitate de refacere a veniturilor guvernului. Evaziunea pe TVA este considerată a fi mai uşor de descurajat decât cea pe venitul personal sau profit.
Zf.ro: MOTIVELE PENTRU CARE FED ŞI BCE AR PUTEA SĂ TIPĂREASCĂ MAI MULŢI BANI ŞI SĂ-I ARUNCE PE PIAŢĂ:
O bună bucată din SUA ar putea fi în recesiune, industria nu creează locuri de muncă adevărate, în timp ce zona euro este deja în cavoul deflaţiei
O regiune compusă din 12 state din nordul SUA are simptome puternice de recesiune, industria manufacturieră din toaţă ţara a pierdut 15.000 de locuri de muncă, cel mai mult din ultimii cinci ani, iar statistica sugerează că pentru prima dată în acest deceniu SUA nu au adăugat în întregul an niciun job în acest sector.
În zona euro economia este în pragul deflaţiei, euro se apreciază şi ameninţă exporturile, iar piaţa muncii îşi revine extrem de lent. Acestea, cel puţin în ochii unora din jucătorii de pe scena financiară internaţională, sunt dovezi că SUA şi zona euro, cele mai mari economii ale lumii, trebuie să arunce cu şi mai mulţi bani pe pieţe, în cazul SUA să pornească cel de-al patrulea program de quantitative easing, de achiziţii de active cu banii special creaţi electronic pentru aceasta.
Zf.ro: Brokerii străini au asigurat o treime din rulajul bursei în luna septembrie
Un euro din trei din fiecare tranzacţie cu acţiuni realizată în septembrie pe Bursa de la Bucureşti a trecut prin mâinile caselor de brokeraj înregistrate în afara României, a căror cotă de piaţă a crescut în ultimul an, în paralel cu consolidarea pieţei.
Zf.ro: PETROLIŞTII, IMUNI LA IEFTINIRI ÎNTRE DOUĂ CRIZE ALE BARILULUI
Prăbuşirea ţiţeiului în 2008 ieftinea benzina cu 34%. Acum, cu barilul la jumătate, preţul a scăzut cu 15%
Caruselul prin care a trecut preţul barilului de petrol din 2008 încoace a mai dezvoltat o calitate în cazul companiilor petroliere: rezistenţa la ieftiniri.
Începând cu anul 2008, barilul de petrol a trecut prin prin două perioade de volatilitate severă, în contextul în care între 2011 şi 2014 ţiţeiul s-a menţinut la un prag relativ constant de 100 de dolari.
În vara anului 2008, cel mai bun an pentru România ca ritm de creştere a economiei, barilul de petrol a galopat până la nivelul istoric de 144 de dolari, după un raliu început chiar din primele zile ale anului.
Economica.net: Numărul firmelor radiate a crescut, în primele opt luni din 2015, cu 5,36%
Numărul firmelor radiate a crescut, în primele opt luni din 2015, cu 5,36%, la 55.108 firme, faţă de 52.305 în perioada similară a anului trecut, conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul Bucureşti – 9.211 radieri firme (cu 33,57% mai multe faţă de primele opt luni din 2013) şi în judeţele Iaşi – 2.555 (plus 9,8%), Cluj -2.468 (plus 35,23%) şi Constanţa – 1.992 (minus 6,3%).
La polul opus, cele mai puţine radieri au fost înregistrate în judeţele Călăraşi – 382 (cu 1,6% mai multe faţă de perioada ianuarie-august 2014), Covasna – 402 (minus 25,69%), Tulcea – 413 (minus 14,32%) şi Giurgiu – 428 (plus 27,38%).
Evz.ro: O bancă din România, preluată de islamiști!
Cel mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece (NBG), ar fi primit o ofertă de la Qatar National Bank pentru subsidiara sa din Turcia, Finansbank, aceasta fiind evaluată la aproximativ trei miliarde de euro, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Național Bank of Greece este prezentă în România prin subsidiara banca Românească.
„Nu vrem să comentăm aceste informaţii. Examinăm toate opţiunile (pentru a îndeplini necesităţile de capital ale NBG)”, a declarat un oficial al băncii elene.
Antena3.ro: Daily Income. Cum se modifică Codul Muncii
“În momentul acesta, atât Codul aflat în vigoare cât şi aceste modificări nu vin decât să cadreze în tema suprareglementării. Se încearcă găsirea unor norme universale valabile în toate tipurile de relaţie de angajare. Si să nu uităm că tipurile de angajare pleacă de la cele corporatiste, care sunt foarte sofisticate, şi merg până la angajarea din microîntreprindere, unde discutăm de unul sau doi angajaţi”, a declarat directorul general al Confederaţiei Patronale din Industrie, Servicii şi Comerţ, Adrian Izvoranu, invitat la Daily Income.
Capital.ro: Românii îşi pot cumpăra de azi o “A Doua Casă” mai mare sau mai scumpă
Astfel, beneficiarii programului vor avea posibilitatea achiziționării unei noi locuințe prin Prima Casă, cu suprafață utilă mai mare sau cu o valoare mai mare decât locuința achiziționată/construită inițial prin program, cu condiția ca locuința achiziționată sau construită inițial să fie înstrainată prin vânzare-cumpărare cel mai târziu până la data încheierii contractului de vânzare – cumpărare a noii locuințe, iar creditul acordat inițial în cadrul Programului să fie lichidat până la data încheierii contractului de vanzare-cumparare a noii locuințe, care va beneficia de garanția statului în această nouă etapă a programului. Condiţiile de creditare rămân neschimbate. Banca finanţatoare garantează creditul în cote egale cu fondul de garantare, iar plafoanele au rămas la 60.000 de euro pentru apartamentele mai vechi de 2008, de 70.000 de euro pentru cele construite după 2008 şi de 75.000 de euro pentru construcţia unei locuinţe.