Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cum sunt selectionate proiectele de finantare in cadrul unei sesiuni anuale

fermieriFermierii care doresc sa obtina fonduri europene au posibilitatea sa depuna proiecte de finantare pe parcursul unor sesiuni anuale, deschise din luna ianuarie si, in principiu, pana la finalul lunii octombrie. Cu toate acestea, o sesiune de depuneri de proiecte se poate inchide mai devreme daca suma totala nerambursabila solicitata de fermieri depaseste alocarea anuala a respectivei sesiuni.

„Sesiunea se deschide la inceputul anului, se inchide la finalul anului, in principiu la finalul lunii octombrie, pentru a putea avea doua luni pe care sa le utilizam la procesarea proiectelor depuse in septembrie, octombrie. Selectia se face lunar, pe baza unor plafoane de calitate, punctaje de calitate, care scad de la luna la luna. Adica in luna ianuarie selectezi proiecte care au 80 de puncte, in februarie cele care au 70 de puncte, iar in martie cele care au peste 60 de puncte si asa mai departe. Acest lucru face ca proiectele sa intre treptat in verificare si, ulterior, in implementare”, a explicat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

In cadrul noului Program de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, beneficiarii privati au posibilitatea sa faca achizitii intr-un mod mult mai simplu decat pe vechiul program.

„Avem un departament care se ocupa exclusiv cu crearea acestor preturi de referinta. Are câteva zeci de mii de bunuri introduse. Beneficiarul nu mai trebuie sa faca acea achizitie pe baza selectiei de oferte. Acum, dacă achizitionează cu pretul de referintă primeste automat decontarea. Daca depaseste acest pret primeste doar cat este pretul de referinta, diferenta urmand sa o suporte pe cheltuiala proprie. In cazul in care bunul nu se regasteste in baza de date, se va merge tot pe o selectie de oferte, dar de data aceasta este o selectie online pe site-ul AFIR. Nu va mai fi nevoie de trei oferte conforme, asa cum era in trecut, ci doar de o singura oferta conforma, pentru a reusit sa atribuie achizitia respectiva”, a mai spus George Turtoi.

O alta noutate a PNDR 2014 – 2020 este ca, pentru beneficiarii privati, depunerea proiectelor se face exclusiv online, cu exceptia a doua masuri: fermele mici si tinerii fermieri.

„La cele doua, solicitantii au posibilitatea sa depuna proiecte si pe suport hartie. Evaluarea se face si ea online, precum si solicitarea sau raspunsurile la clarificari. Achizitia si avizarea achizitiei se face si ea online. De asemenea, si plata se va face exclusiv online. Nu va mai exista niciun contact intre beneficiar si solicitantul de fonduri”, a mai precizat secretarul de stat in MADR.

Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

Detalii suplimentare se pot obtine contactand Centrul de Dezvoltare Proiecte si Finantare Afaceri din cadrul CCI Bacau,la telefon 0234-570010 sau pe email la adresa office@ccibc.ro persoana  de contact Remus Pascu,director.

Sursa: http://www.stiriagricole.ro/

        Impreuna in lumea afacerilor