Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Topul judetelor cu cele mai multe produse traditionale atestate

388-produse romanestiRomania detine in prezent 480 de produse traditionale atestate, cele mai multe regasindu-se in judetele Brasov si Maramures, a anuntat de curand directorul general în Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Viorel Morarescu, potrivit Agerpres.

„Pana acum avem atestate 480 de produse traditionale si alte 10 dosare in lucru. (…) Pot spune ca produsele atestate dupa noua legislatie sunt mult mai apreciate, iar cei care produc spun ca le-au crescut vanzarile cu 20-25%. Este foarte important ca acesti producatori nu fac rabat de la calitate”, a declarat, pentru Agerpres, Viorel Morarescu.

Cele mai multe produse traditionale atestate se regasesc in judetul Brasov (143 de produse), Maramures (56), Alba (46), Arges (33), Satu Mare (26), Botosani (23) si Covasna (20), potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Totodata, Viorel Morarescu atrage atentia ca 15 judete din tara nu au niciun un produs atestat pana la aceasta data: Bacau, Calarasi, Constanta, Caras Severin, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Mures, Teleorman, Vaslui si Vrancea.

Pentru a fi atestat ca produs traditional, produsul trebuie sa fie conform unui caiet de sarcini care se intocmeste de catre operatorul economic. Acest document este elementul principal din cadrul documentatiei pe care un producator trebuie sa o intocmeasca pentru a-si atesta un produs traditional. Este foarte important sa fie respectate toate prevederile din actul normativ care reglementeaza sectorul produselor traditionale.

Cum se obtine atestarea unui produs traditional

  • Depunerea documentatiei la D.A.J sau Directia Agricola a Municipiului Bucuresti

Cererea de inregistrare a produsului traditional, impreuna cu documentatia aferenta se depun de solicitant la Directia pentru Agricultura Judeteana sau a Municipiului Bucuresti, in raza caruia se realizeaza produsul traditional.

  • Verificarea documentatiei de catre specialistii D.A.J. sau Mun. Bucuresti

Reprezentantii imputerniciti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu atributii in domeniu (specialist sectorul industrie alimentara- produse traditionale) din cadrul Directiilor pentru Agricultura Judetene sau a Municipiului Bucuresti, verifica daca documentatia depusa corespunde prevederilor ordinului 724/2013 si comunica in scris solicitantului.

  • Verificarea la locul de productie a datelor din documentatie

Reprezentantii imputerniciti (specialist inspectie industrie alimentara) din cadrul Directiilor pentru Agricultura Judetene si a Municipiului Bucuresti verifica la fata locului realitatea datelor inscrise in aceasta (modul de preparare a produsului, echipamentele de productie folosite, spatiul destinat productiei etc).

Este foarte important ca verificarea sa se faca in perioada care este definita in caietul de sarcini ca fiind intervalul de producere a produsului propus pentru atestare.

Sursa: StiriAgricole.ro 

        Impreuna in lumea afacerilor