Fermierii romani au fost nevoiti sa rezilieze, in perioada octombrie 2014 – martie 2015, proiecte europene in valoare de peste 800 de milioane de euro, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013, a afirmat recent secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.
„La ora actuala ne afla la un grad de absorbtie de 89% pe vechiul PNDR. Tinta noastra este sa depasim 90% pana la finalul anului. Pentru a realiza acest lucru, am facut multe modificari si ajustari in cadrul alocarilor, astfel incat sa reusim sa cheltuim cat mai mult din fondurile alocate. Pe langa aceste alocari, am facut si multe simplificari pentru a ajuta procesul de atragere a fondurilor europene. Cu toate acestea, am intalnit un fenomen foarte rau care a determinat ca noi sa nu putem sa atingem o absorbtie de suta la suta. Este vorba despre un factor extern. La sfarsitul lui 2014 aveam un grad de contractare de peste 120%, ajunsesem la 128%, pentru a avea o rezerva de plata, astfel incat sa avem posibilitatea sa platim 100% din banii europeni. La finalul anului 2014 s-a intamplat un fenomen, nu pot sa spun neaparat ciudat, pentru ca ne asteptam la asa ceva, insa nu de o asemenea amploare. Foarte multi benefici au solicitat rezilierea proiectelor, din cauza lipsei de cofinantare. Va pot spune ca s-au reziliat proiecte numai in trimestrul 4 din 2014 si trimestrul I 2015 de circa 800 de milioane de euro. O valoare care a dus contractarea de la 128% la cat ajunsesem la aproape 80%”, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi, in cadrul conferintei „Romanian Agribusiness in 2016”, organizata de Business Mark.
Pentru a putea recupera macar o parte din alocarile pierdute, Ministerul Agriculturii a realocat sumele catre proiecte dezvoltate de autoritatile publice.
„Ce am facut pentru a nu pierde banii? Am incercat rapid sa realocam aceste sume, astfel incat sa reusim sa contractam alte proiecte care sa genereze ulterior, cat mai repede, plati. Am reusit sa gasim o strategie prin care sa realocam aceste sume catre beneficiarii publici, acolo unde finantarea este 100% si unde nu mai era nevoie de cofinantare. In acelasi timp am realocat catre masurile care aveau o solicitare foarte mare pe zona de plati direct, pe partea de compensare a pierderilor de venit, bunastare animale si agricultura ecologica”, a mai precizat George Turtoi.
Termenul în care proiectele aferente Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013 mai pot fi derulate cu decontarea cheltuielilor, şi care urma să expire la 30 septembrie, a fost eliminat de Guvern, astfel încât să poată fi acceptate prelungiri punctuale, până la finele acestui an.
Fermierii romani care au inceput proiecte prin PNDR 2007-2013 vor putea sa deconteze sumele si dupa data de 31 decembrie, chiar daca cererea Romaniei de prelungire cu sase luni a PNDR 2007-2013 nu a fost aprobata. Potrivit ministrului Agriculturii, aceste decontari se vor face din fondurile disponibile din noul PNDR 2014-2020.