Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 27 octombrie 2015

Digi 24: Jumătate de miliard de euro pentru vinul românesc

Podgoriile din România au atras de la Bruxelles jumătate de miliard de euro ca să îşi înnoiască viile. Iar efortul a dat rezultate. România este pe locul cinci în Europa în acest moment la suprafeţe cultivate cu viţă şi pe locul șase la producţia de vin. Este un sector agricol care încă este sub potenţial. Dar investiţiile în soiuri mai bune îi ajută pe viticultori să aibă încasări mai mari.

Faţă de acum un deceniu, podgoriile din România nu sunt mai mari, dar sunt mai tinere, au o calitate mai bună şi generează mai mulţi bani. Fondurile europene au jucat un rol important în revigorarea viticulturii. În total, cu tot cu fondurile de dinainte de aderare, podgoriile din România au reuşit să atragă finanţări de jumătate de miliard de euro.

                Citeste mai mult…

Desteptarea.ro: „Topul Firmelor” – 22 de ani de existenta

Camera de Comert si Industrie Bacau continua seria „Topului Firmelor”, eveniment de promovare a comunitatii de afaceri din judetul Bacau, ajungând, in acest an, la cea de-a 22-a editie. Astfel, evenimentul care reuneste in fiecare an cele mai de succes afaceri din tot judetul, este programat sa se desfasoare pe 18 noiembrie, incepând cu ora 16.00.

De data aceasta, organizatorii s-au gândit sa ofere o nota mai speciala evenimentului, organizând „Topul Firmelor” la Sala Ateneu. „«Topul Firmelor» este proiectat si realizat cu scopul de a asigura firmelor laureate o promovare si vizibilitate sporita, atât în cadrul festivitatii de premiere, cât si dupa desfasurarea acesteia, prin intermediul instrumentelor de comunicare create în acest sens.

                Citeste mai mult…

Obiectivbr.ro: Camera de Comerţ Brăila critică modificarea Codului Muncii

Zilele trecute am primit la redacţie un amplu material din partea conducerii Camerei de Comerţ şi Industrie Brăila cu privire la modificările aduse Codului Muncii, care au trecut deja “tacit” de Senat. Astfel, în urma discuţiilor cu mediul de afaceri local, conducerea CCIA Brăila consideră că amendamentele propuse de Blocul Naţional Sindical “întorc în timp relaţia angajat – angajator, aducând un grav prejudiciu României prin aceea că vor duce la accentuarea problemelor întâmpinate de angajatori, care vor conduce la concedierea unui număr semnificativ de salariaţi, la distorsiuni ale concurenţei şi ale mediului de afaceri ce vor culmina cu o depreciere a competitivităţii României”. Redăm integral modificările propuse la Codul Muncii, aşa cum au fost punctate de Ştefan Fusea, preşedintele CCIA Brăila:

               Citeste mai mult…

Digi 24: Cel mai ieftin gaz rusesc din ultimii 11 ani

Gazprom e gata să le ofere europenilor cel mai ieftin gaz rusesc din ultimii 11 ani. Potrivit surselor Bloomberg, compania îşi desenează bugetul pentru anul viitor pornind de la un preţ de 200 de dolari pe mia de metri cubi de gaze.

E sub preţul mediu din acest an de 238 de dolari şi foarte mult sub preţul de anul trecut de 349 de dolari. Gazprom se loveşte de ieftinirea preţului la petrol, ieftinire pe care o urmăreşte şi piaţa gazelor cu o întârziere de circa jumătate de an.

               Citeste mai mult…

Economica.net: Ruşii de la Gazprom încep, după Revelion, forajul de sonde pe jumătate din suprafaţa judeţului Bihor. Caută ţiţei şi gaze

În primul trimestru al anului viitor, NIS Petrol, parte a Gazprom, începe săparea a 12 puţuri în judeţul Bihor, în căutarea rezervelor de gaz şi ţiţei ascunse în subsol. Compania este, acum, în plin proces de prospectare şi interpretare a datelor seismice aferente.

               Citeste mai mult…

Capital.ro: Cotatiile petrolului scad din nou după 2 săptămâni de pierderi. Ultimele evoluţii

Prețurile petrolului au scăzut din nou luni, fiind sub presiune după două săptămâni de pierderi, scrie portalul de ştiri Business Insider.

Influenta companie de tranzacționare Goldman Sachs de pe Wall Street a avertizat că preţurile petrolului ar putea scădea până în primăvara lui 2016 iar utilizarea în SUA și în Europa de produse distilate, care includ motorina, aflate în depozite, se apropie de maximele istorice. Traderii spun că depozitele de produse petroliere rafinate sunt pline până la refuz.

.               Citeste mai mult…

Zf.ro: Cererea de energie a industriei s-a redus cu 17%, una dintre cele mai puternice scăderi din UE. În Turcia aproape s-a dublat, iar în Ungaria a crescut cu 45%

Dezindustrializarea prin care a trecut România în ultimul deceniu alături de măsurile luate de companii pentru a-şi reduce consumul au generat una dintre cele mai puternice contracţii ale cererii de energie la nivel european.

Potrivit datelor publicate de Eurostat, în perioada 2002-2013 consumul de energie din zona industrială a României s-a redus cu 17%, de la 22,6 TWh la 18,8 TWh. Singurele ţări în care cererea de energie din zona industrială s-a contractat mai mult decât în România sunt Grecia (20%), Italia (20%), Spania (24%), Malta (25%) şi Luxemburg (27%).

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Energia, fosta vedetă a bursei, a scăzut anul acesta cu 10% şi a tras în jos toată piaţa

Acţiunile din energie, care în 2014 au fost vedetele bursei, s-au prăbuşit anul acesta odată cu scăderea cotaţiilor petrolului şi a preţului energiei. Bursa rezistă cu greu deasupra liniei de plutire datorită contribuţiei pozitive a acţiunilor bancare.

Indicele BET-NG, care urmăreşte evoluţia titlurilor cotate din sectorul energetic, este pe minus cu aproape 11% faţă de începutul anului şi a scăzut până la minimele atinse în octombrie 2012. Acum trei ani bursa de la Bucureşti era mai săracă în energie, nefiind cotate Nuclearelectrica (SNN), Romgaz (SNG) sau Electrica (EL).

              Citeste mai mult…

Zf.ro: De ce atacă RCS&RDS piaţa de energie

Compania de cablu RCS&RDS, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de servicii de televiziune şi internet fix controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari, susţine că facturile la energie ar putea scădea cu până la 10% dacă i s-ar permite să realizeze o reţea paralelă de distribuţie a electricităţii.

Proiectele-pilot pe care compania ar vrea însă să le implementeze în municipiul Oradea şi în vecinătatea municipiului Timişoara se lovesc însă de refuzul Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de a permite prestarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuţie existenţi în acest moment.

             Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Creezi un job, ţi se reduce impozitul cu 1%

Ministerul de Finanţe vrea să înființeze câteva zeci de mii de locuri de muncă, încercând să convingă microfirmele fără salariaţi să angajeze unul sau doi. Un sistem de cote de impozitare diferenţiat, în funcţie de numărul de angajați, va fi votat mâine de Guvern. Însă, calculele arată că oferta este rentabilă numai pentru antreprenorii care au afaceri lunare de peste 30.000 de euro.

Microîntreprinderile vor avea parte de un nou regim fiscal de anul următor, care va fi votat mâine de Guvern. Vor plăti un impozit pe cifra de afaceri cuprins între 1% şi 3%, în funcţie de existenţa angajaţilor. Patronii care-şi vor lua un angajat cu normă întreagă vor plăti o cotă de impozitare de 2% din cifra de afaceri, iar cei care-şi vor lua doi vor plăti numai 1%. Cei care nu vor ţine cont de propunere vor achita ca şi până acum 3%.

             Citeste mai mult…

Ziare.com: Excedent bugetar de 0,87% din PIB, dupa primele 9 luni din 2015

Executia bugetului general consolidat la sfarsitul primelor noua luni din 2015 s-a incheiat cu un excedent de 6,1 miliarde lei, respectiv 0,87% din PIB, fata de excedentul de 0,4 miliarde lei, respectiv 0,06% din PIB, inregistrat la aceeasi data in anul 2014, conform datelor publicate luni de Ministerul Finantelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 169,1 miliarde lei, reprezentand 24% din PIB, au fost cu 8,8% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar ca pondere in PIB cu 0,7 puncte procentuale.

             Citeste mai mult…

Ziare.com: Sa profitam inteligent de amnistia fiscala

Pana la data de 01 februarie 2014, art. 10 din Legea nr. 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale sanctiona cu privare de libertate faptele de evaziune fiscala de la care prejudiciul bugetar era mai mare de 100.000 euro. Putem spune ca avea si evaziunea fiscala mandria ei!

Dupa aceasta data, printr-o modificare normativa, acest plafon simbolic si aflat in memoria publicului a disparut, astfel evaziunea fiscala nu mai este o valoare cuantificabila intr-o suma concreta, oricine are o abatere sau o eroare in plata impozitelor poate fi acuzat de evaziune fiscala.

             Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Guvernul ar putea aproba marti Ordonanta celor 4 masuri de relaxare fiscala suplimentara (proiect)

Guvernul ar putea azi aproba printr-o Ordonanta de Urgenta modificarea Codului Fiscal astfel incat de la 1 ianuarie, acesta sa cuprinda 4 noi masuri: scaderea TVA la apa de la 24% la 9% un regim diferit de impunere a microintreprinderilor, reducerea impozitului pe dividende, dar si modificarea impozitarii invatamantului preuniversitar. Impactul bugetar ca urmare a efectelor de runda a doua generate de aceste masuri sunt estimate la 538 mil lei, iar impactul asupra cresterii economice este estimat la 0,05% din PIB, spun autorii documentului.

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Noul Codul fiscal este unul foarte bun! Sa-l modificam totusi cu 10%

Luni a fost supus dezbaterii publice proiectul privind Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Noului Cod fiscal. Un lucru foarte bun, de altfel, pentru ca aduce modificari benefice atat mediului de afaceri, cat si populatiei. Nu putem insa sa nu remarcam amploarea modificarilor, deoarece se modifica nu mai putin de 45 de articole, adica aproape 10% din cele 503 cate are Legea nr. 227/2015, privind Noul Cod fiscal, aplicabil de la data de 01.01.2016. Desigur, ne punem intrebarea, daca avem un nou Cod fiscal atat de bun, de ce sa-l modificam intr-o proportie atat de mare?…sau poate nu e chiar atat de bun?

             Citeste mai mult…

Economica.net: Ministrul Fondurilor Europene: Avem un grad de absorbţie a fondurilor UE estimat la 65% în prezent

Gradul de absorbţie a fondurilor europene este estimat la 65%, în prezent, iar până la finele anului probabil va ajunge la 70%, a declarat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

‘Avem un procentaj de absorbţie estimat la 65% în prezent. Pe Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice în acest moment avem 76% absorbţie, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică – 75%, Programul Operaţional Sectorial Mediu – 57%, Programul Operaţional Regional – 70%, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – 58%, Programul Operaţional Sectorial Transport – 65%, Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative – 90%. Acestea sunt cifrele de absorbţie conform sumelor pe care le avem în acest moment la nivelul organismelor intermediare şi autorităţilor de management şi pe care, în perioada imediat următoare, le vom trimite la Comisia Europeană spre rambursare’, a spus Nica.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: “Varianta finală a Codului fiscal încurajează pe termen scurt mai degrabă consumul decât investiţiile”

Daniel Anghel: Noul Cod Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, prin elementele de clarificare legislativă şi de predictibilitate a politicii fiscale pe care le introduc, reprezintă un câştig pentru mediul de afaceri din România. În plus, decizia de reducere a cotei standard de TVA va stimula creşterea economică a ţării în 2016 şi va duce la creşterea investiţiilor şi a consumului. Sperăm, de asemenea, ca autorităţile să continue procesul de relaxare fiscală şi să elimine impozitul pe construcţiile speciale, supraacciza pe carburanţi şi să diminueze impozitul pe dividende, aşa cum, de altfel prevede textul codurilor recent adoptate. Deja vedem câteva initiaţive recente pentru devansarea acestor măsuri prin Ordonanţe de Urgenţă.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: DAN SCHWARTZ, RSM: “Guvernul trebuie să se gândească de trei ori înainte să acorde o facilitate fiscală”

Un guvern trebuie să se gândească de trei ori înainte să acorde orice facilitate fiscală, pentru că aceasta generează distorsiuni în mecanismele pieţei şi, întotdeauna, va beneficia de ea doar o parte dintre contribuabili, este de părere expertul fiscal Dan Schwartz, partener în cadrul companiei de consultanţă şi audit RSM.

Domnia sa a făcut referire la Ordonanţa de Urgenţă aprobată recent de Guvern şi care prevede că persoanele fizice sau juridice care au întârzieri la plata taxelor şi impozitelor vor beneficia de scutirea penalităţilor şi a unei cote din dobânzi dacă îşi vor plăti debitele până la 31 martie 2016 şi dacă vor achita 45,8% din dobânzile aferente obligaţiilor principale restante, până la 30 iunie 2016.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Indicatorul de încredere macroeconomică a crescut, în septembrie, pe seama condițiilor curente

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a înregistrat valoarea de 64,9 puncte, în luna septembrie 2015, în creștere cu 2 puncte față de luna anterioară, potrivit unui comunicat al CFA România, remis AGERPRES.

“Majorarea s-a datorat componentei sale de condiții curente. Astfel, indicatorul condițiilor curente a fost de 67,5, în creștere cu 5,9 puncte față de valoarea înregistrată în exercițiul anterior, iar indicatorul anticipațiilor s-a menținut la valoarea de 63,5”, se arată în comunicat.

                Citeste mai mult…

Capital.ro: Guvernul va aproba marţi reducerea impozitului pe dividende şi a TVA la apă

Se propune devansarea măsurii de reducere a cotei de impozitare de la 16% la 5%, aplicabilă distribuirilor de dividende între persoanele juridice române. Măsura de reducere a impozitului pe dividende pentru distribuirile între persoane juridice române urmărește obținerea unor efecte economice pozitive prin: creșterea volumului de investiţii și favorizarea dezvoltării societăților de tip holding, încurajrea păstrării în ţară a capitalului românesc, dinamizarea procesului de repatriere a capitalului românesc, încurajând, totodată, restructurarea societăților comerciale în scopul adaptării lor la exigențele mediului economic și financiar, național și european, aflat în continuă schimbare.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Dorim să fie revăzut impozitul pentru sedii la nivelul microîntreprinderilor – CNIPMMR

Impozitul pentru sedii la nivelul microîntreprinderilor ar trebui reanalizat pentru că, în actuala formulă, microîntreprinderile vor suporta majorări care pot ajunge până la de 30 de ori iar pentru microîntreprinderile de supravieţuire va fi o problemă să îşi menţină activitatea, a declarat marţi preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

‘Am dori să se revadă impozitul pentru sedii la nivelul microîntreprinderilor pentru că, în actuala formulă, microîntreprinderile vor avea majorări între 2 şi 30 de ori, iar pentru cele de supravieţuire va fi o problemă să îşi menţină activitatea’, a subliniat Ovidiu Nicolescu.

           Citeste mai mult…

Stiri.tvr.ro: Noi explicaţii în cazul autostrăzii Orăştie-Sibiu, care trebuie demolată la numai 9 luni de la inaugurare

Ministrul Transporturilor le-a dat detalii colegilor din PSD. Preşedintele partidului i-a cerut în mod expres lui Iulian Matache să prezinte public cauzele care au impus decizii radicale în acest caz, dar şi soluţiile pentru reluarea traficului în cel mai scurt timp.

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: „Rigoarea“ germană ne-a lăsat fără autostrăzi

Iulian Matache, ministrul Transporturilor, a cerut companiei Salini Impregilo să-şi asume un calendar ferm de reparaţii la Autostrada Sibiu-Orăştie Studiile de fezabilitate realizate „din birou“ de către o serie de companii germane au fost la baza problemelor atât pe Autostrada Sibiu-Orăştie, cât şi pe Autostrada Lugoj-Deva, iar din cauza acestora ministrul Transporturilor, Iulian Matache, recunoaşte că România ar putea termina anul 2015 cu mai puţini kilometri de autostradă decât avea la sfârşitul anului trecut, o premieră în Europa.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: AUTOSTRĂZILE LA RAPORT

Şosele care ar trebui deschise în primăvara anului viitor sunt construite doar în proporţie de 30-40%

Radiografia şantierelor de autostrăzi din România la final de octombrie arată că cea mai mare parte a tronsoanelor aflate în construcţie pe plan local au stadii fizice de execuţie de circa 30 – 40%, având ca dată estimată de finalizare anul viitor sau 2017, potrivit datelor furnizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Proprietarul VES Sighişoara „coace“ exitul minoritarilor

Grupul clujean Chimica, deţinut de Alexandru Farcaş, va lansa în două luni oferta de preluare a întregului capital al producătorului de vase emailate VES Sighişoara (VESY), unde a trecut recent pragul de deţinere de 33%.

Prin firma Chimsport, grupul Chimica a achitat săp­tă­mâna trecută circa 531.000 lei pentru participaţia de 9,5% deţinută la VES de producătorul de electrocasnice Electroargeş (ELGS). Chimsport deţine acum 42,44% din acţiunile VESY.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: CE: România nici să nu se gândească să facă investiţii recurgând la deficite mari. Întâi să cheltuiască banii UE

România a avut anul trecut o creştere economică „uimitoare“ şi un deficit bugetar redus, situaţie fericită care nu a fost însă însoţită de investiţii pe măsură. Dacă România va încerca însă să-şi majoreze investiţiile recurgând la deficite mari, răspunsul Comisiei Europene faţă de o astfel de abordare va fi „clar nu“, a subliniat ieri Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Ieri la conferinţa Foreign Investors Summit, Filote a fost întrebată de Alexandru Năstase, secretar de stat care l-a reprezentat pe premierul Victor Ponta, ce s-ar întâmpla dacă soluţia găsită de România pentru majorarea investiţilor ar fi creşterea deficitului. Filote a exprimat din nou opoziţia Comisiei Europene faţă de deficitele mari.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Hunnebeck România: Blocarea proiectelor de infrastructură este o frână pentru sectorul de construcţii

Mircea Albuţiu, directorul general al Hunnebeck România, companie cu activităţi în zona de sisteme de cofrare şi eşafodaj, cu afaceri de 33 milioane de lei anul trecut, spune că piaţa construcţiilor a înregistrat în ansamblu creşteri semnificative anul acesta, după un an 2013 în care au existat „scăderi drastice“ şi un 2014 marcat de „dezechilibre“.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: 5% DIN PRODUCŢIA TOTALĂ DE MOBILĂ

Piaţa de paturi „made in România“ creşte, dar mai are de recuperat 18 mil. lei şi peste 500 de joburi pentru a atinge vârful de dinainte de criză

Aproape 60 de companii au produs anul trecut paturi (adică saltele şi somiere) în valoare de 465,2 milioane de lei, în creştere cu 3,5% faţă de 2013, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. În pofida acestor rezultate însă şi a creşterii constante din ultimii ani a pieţei de saltele şi somiere, jucătorii de pe plan local mai au de recuperat 18 milioane de lei şi 551 de locuri de muncă pentru a ajunge la nivelul din 2008, ultimul an de „boom“ economic al României.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Un semnal pentru economie: activitatea în industrie accelerează brusc după cinci luni de mediocritate

Activitatea în industrie a accelerat brusc în septembrie comparativ cu august, după cinci luni de creştere plafonată, dar este încă prea devreme să se vorbească de o reîncepere solidă a creşterii, relevă Barometrul Industrial realizat lunar de IRSOP şi de Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Potrivit sursei citate, „indicatorul pentru volumul total al producţiei“ (care reflectă percepţia şefilor de companii cu privire mersul industriei, în ansamblul ei) a făcut un salt important de la 56 de puncte în august la 63 în septembrie, iar volumul pentru comenzi noi a urcat şi el de la 56 de puncte la 63.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: SE APROPIE DE 4 MILIOANE DE EURO

Mai puţin de 50 de angajaţi produc medicamente din plante, suplimente şi cosmetice într-o fabrică din Capitală

TIS Farmaceutic, o companie înfiinţată acum mai bine de două decenii ca laborator farmaceutic, a depăşit anul trecut pragul de afaceri de 3,5 milioane de euro, rezultatele fiind în creştere cu 5% faţă de anul precedent, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. TIS produce într-un spaţiu situat în sectorul 3 din Capitală medicamente din plante şi medicamente generice, suplimente nutritive, tratamente, cosmetice şi dermatocosmetice cu ajutorul a aproape 50 de salariaţi.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Trei investitori străini ar fi interesaţi să preia portofoliul Astra după faliment

Compania poloneză PZU, chinezii de la Fosun şi un fond american ar fi interesaţi de achiziţia portofoliului Astra Asigurări şi după pronunţarea falimentului asigurătorului controlat de omul de afaceri Dan Adamescu, afirmă unele surse din piaţa asigurărilor.

Şi numele Asirom, asigurător controlat de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), a fost vehiculat ca posibil cumpărător al portofoliului Astra, însă reprezentanţii VIG au negat informaţia.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Producătorul de vin Cramele Recaş a cumpărat cu 630.000 de lei 36 de hectare de teren în Timiş

Producătorul de vin Cramele Recaş a cumpărat circa 36 de hectare de teren în apropierea comunei Recaş din judeţul Timiş pentru care a plătit 633.000 de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Vânzătorul este o persoană fizică, respectiv Candale Zlătinca, iar cumpărătorul este una dintre cele trei firme ale grupului, respectiv Cramele Recaş, care deţine crama. Contactaţi de ZF, reprezentanţii companiei nu au răspuns solicitării. Totuşi, surse din piaţă au spus că producătorul a achiziţionat în total 50 de hectare pentru replantări şi pentru extindere adminis­trativă. Mai mult, potrivit surselor ZF compania este interesată să facă achiziţii atât în zona Banatului, unde are sediul, cât şi în alte zone ale ţării, ca urmare a cererii tot mai mari de pe piaţa internă şi de pe cele externe, unde România devine tot mai prezentă cu vinurile locale.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Producătorul Borsec revine pe plus cu un avans de 6% în semestrul I

Romaqua Group, compania care produce brandul de apă minerală Borsec, dar şi berea Albacher, a realizat în primul semestru o cifră de afaceri de circa 289 mil. lei, în creştere cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut.

Avansul din primul semestru s-ar putea repeta şi în a doua parte a anului, în condiţiile în care vremea călduroasă din timpul verii a urcat atât consumul de băuturi răcoritoare, cât şi pe cel de bere.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: România plăteşte 6 mld. lei pentru cei 280 km de autostrăzi în lucru

Radiografia şantierelor de autostrăzi din România la final de octombrie arată că cea mai mare parte a tronsoanelor aflate în construcţie pe plan local au stadii fizice de execuţie de circa 30 – 40%, având ca dată estimată de finalizare anul viitor sau 2017, potrivit datelor furnizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Bucureştiul domină bursa, provincia e aproape invizibilă

Aproape toată „averea bursei“, capitalizarea companiilor listate, stă în numai 10 din cele 42 de judeţe (inclusiv Bucureşti), iar 14 judeţe nu au niciun reprezentant pe bursă.

Capitala domină bursa, cu o capitalizare de 45 miliarde de lei, adică 58% din valoarea totală, şi 20 de societăţi, inclusiv cele mai importante de pe bursă. Următoarele nouă judeţe din top găzduiesc liderii din sectorul energetic şi SIF-urile, astfel că judeţele din top 10 cumulează 97% din valoarea companiilor de pe bursă.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Maure (Dacia Renault): Una dintre slăbiciunile României este că nu are o piață internă a autovehiculelor noi

România nu are o piață internă a autovehiculelor noi, ceea ce reprezintă o slăbiciune puternică, a declarat, marți, în cadrul Forumului Investitorilor Străini, Nicolas Maure, director general Dacia Renault România.

‘Renault a preluat Dacia în 1999, deci acum 15 ani, deși eram prezenți în România printr-un acord semnat, în 1968, pentru Dacia 1100 și Dacia 1300.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Şeful Ford România: Este nedrept că România primeşte maşinile vechi pe care ţările dezvoltate nu le mai folosesc

România continuă să primească maşini vechi pe care ţările dezvoltate nu le mai folosesc, ceea ce mi se pare nedrept, a declarat, marţi, în cadrul Forumului Investitorilor Străini, Valerio Brenciaglia, managing director Ford România.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: RCS&RDS, UPC si Telekom cer simplificarea procesului de obtinere a autorizatiilor de construire a retelelor de internet fix pentru a fi atinse tintele Agendei Digitale 2020

‘Dureaza o vesnicie sa obtii autorizatii de construire de retele de internet fix, chiar si in mediul rural desi acolo ne uitam la tintele Agendei Digitale 2020 si va asigur ca daca am avea rezolvata aceasta problema nu ar fi nici o problema pentru noi sa investim sume semnificative pentru a creste penetrarea pana in 2020’, a declarat luni Valentin Popoviciu, vicepresedintele RCS&RDS. ‘Vrem sa crestem gradul de penetrare in zonele rurale, dar in continuare dureaza o vesnicie sa-ti iei autorizatii pentru constructia de retele si nu vedem din pacate o politica coerenta a Guvernului pentru a incuraja aceste investitii’, a declarat luni, Robert Redeleanu, seful UPC. “Noi avem o experienta concreta cu proiectul Ro-Net. Este extrem de greu sa misti acest angrenaj urias”, a spus si Ovidiu Ghiman, director executiv in Telekom.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Internetul va fi motorul creşterii de acum înainte pentru piaţa telecom

„Internetul duce clar piaţa în sus. Serviciile de internet sunt de calitate foarte bună, companiile stimulează şi partea de cerere. Observăm o dezvoltare în alte domenii, cum ar fi transferul de bani, energia şi convergenţa cu autovizualul. Operatorii îşi diversifică portofoliul, intră pe alte pieţe. Este greu să mai stabileşti graniţele telecomului“, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele autorităţii de reglementare în comunicaţii ANCOM.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Secretar stat Ministerul Societăţii Informaţionale: Estimez că în noiembrie vom începe să discutăm pe strategia de privatizare a Telekom

Discuţiile privind strategia şi metoda de vânzare a pachetului minoritar de acţiuni deţinut de stat la Telekom România ar trebui să înceapă în luna noiembrie, a spus Silviu Hurduzeu, secretar de stat Ministerul pentru Societatea Informaţională, la ZF Digital 15.

“Există un contract la minister cu un consortiu de firme pentru elaborarea unei strategii. Acum sunt aproape de finalizarea rapoartelor, juridic, financiar, tehnic, şi pe baza lor va fi elaborată strategia de privatizare. Estimez că în noiembrie vom începe să discutăm pe această strategia de privatizare.Sper că vom reuşi să luăm o decizie anul acesta. Guvernul să ia o decizie privind metoda de privatizare.  Există avantaje şi dezavantaje pe fiecare metodă. IPO e o metodă foarte transparentă”.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Ovidiu Ghiman, Telekom: Piaţa nu este încă obişnuită să plătească pentru content online, este un proces de educare

Piaţa nu este încă obişnuită să plătească pentru content online, este un proces de educare pe care îl derulăm, dar este dificil atunci când există mult conţinut la liber, a spus Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial Segment Business, Telekom Romania, la ZF DIGITAL

“In viitor, cred că este al conţinutului in demand, al conţinutului video consumat peste internet. Să poţi opta ce vizionezi şi să plăteşti pentru ce vezi. Văd o relaţie de parteneriat intre noi si producătorii de conţinut. Cred că de mulţi ani operatorii se bat în numărul de canale tv oferite. Noi nu ne mai batem. Stiu că o familie urmăreşte 14 canale. Avem 38 de canale care generează peste 98% din relevanţă.”

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Granzii din telecom vor plati statului 10,1 milioane de euro pentru noi frecvente

Orange, Vodafone, RCS&RDS, SNR si 2K Telecom vor plati la bugetul statului pana la data de 2 decembrie 2015 taxe de licenta in valoare cumulata de 10.124.101 euro, dupa ce si-au adjudecat prin licitatie drepturile de utilizare a frecventelor radio in benzile 3,4 – 3,8 GHz, a anuntat marti Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Noile drepturi de utilizare a spectrului radio vor intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2016, pentru o perioada de 10 ani si operatorii vor putea furniza la nivel national, printre altele, servicii de transmisii de date si acces la internet pe suport radio de banda larga.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Piperea: “Minunata ASF, «suptă de energie», parcă nu vrea deschiderea falimentului la Astra”

Decizia în cadrul procesului în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cere deschiderea falimentului pentru Astra Asigurări a fost amânată, din nou, încă două săptămâni, pentru data de 9 noiembrie, după ce la termenul din 12 octombrie fusese înregistrată o amânare similară, ne-a declarat, ieri, avocatul Gheorghe Piperea, la Tribunalul Bucureşti.

Domnia sa, care a intrat în proces ca partener al Rominsolv SPRL (administratorul judiciar al Oltchim, societate aflată în insolvenţă, care are de recuperat 10 milioane de euro de la Astra), ne-a explicat că unul dintre motivele care au stat la baza deciziei instanţei a fost o cerere de intervenţie din partea unui asigurat Astra.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: 10.000 de angajaţi primesc în această lună carduri în loc de tichete de masă

Peste 10.000 de angajaţi români fac tranziţia de la clasicele tichete de masă primite pe hârtie la  tichete de masă electronice (adică la carduri) în luna noiembrie, potrivit emitentului de tichete de masă Edenred. „După lungi aşteptări, angajatorii din România pot oferi în premieră tichete de masă electronice angajaţilor lor”, a spus Vianney du Parc, General Manager al companiei Edenred România. Astfel, angajaţii bucureşteni, mureşeni şi timişoreni sunt printre primii care înlocuiesc bonurile de masă cu carduri, întrucât Edenred avea deja semnate precontracte în acest sens cu unii angajatori din aceste zone. La nivel naţional, 100 de companii din 30 de judeţe au fost primele care au făcut tranziţia de la tichete de masă pe hârtie la tichete de masă pe card. La un număr de 252 de zile lucrătoare pe an şi peste 2 milioane de salariaţi care primesc astfel de beneficii, rezultă că piaţa tichetelor de masă depăşeşte anual valoarea de un miliard de euro. Anul trecut, Edenred România a avut o cifră de afaceri de 66,4 mil. lei. Principalii competitori ai Edenred pe plan local sunt companiile Sodexo şi Grupul Up (fosta companie Cheque Dejeuner).

           Citeste mai mult…

Zf.ro: OMC: Standardizarea procedurilor vamale va creşte exporturile globale cu 3.600 miliarde dolari

Eliminarea birocraţiei la graniţe şi standardizarea procedurilor vamale, prin intrarea în vigoare a unui acord din 2013, pot duce la creşterea exporturilor anuale la nivel global cu 3.600 de miliarde de dolari, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) publicat ieri.

Acordul pentru facilitarea comerţului al OMC, convenit în decembrie 2013 la o conferinţă ministerială la Bali, va contribui mai mult la stimularea comerţului decât ar face-o eliminarea tuturor taxelor aplicate importurilor, reducând costurile cu 9,6%-23,1%, estimează organizaţia, transmite Reuters.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Stroe (ACAROM): Reintroducerea Contractului colectiv de muncă la nivel național este inutilă

Intenția de modificare a Codului Muncii este îngrijorătoare iar reintroducerea Contractului colectiv de muncă /CCM/ la nivel național este ‘inutilă’, consideră președintele Asociației Constructorilor de Automobile din România /ACAROM/, Constantin Stroe.

         Citeste mai mult…

Evz.ro: CÂTE miliarde de euro mai datorează românii la bănci!

Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor, înregistrată în luna septembrie 2015, este de aproape 9,9 miliarde de lei, adică peste 2,2 miliarde euro

Cifra este cu 1,46% peste cea raportată în august, iar restanţele la creditele în valută se ridicau la 13,196 miliarde de lei (echivalent), în scădere cu 1,72%, conform unui raport al Băncii Naţionale a României (BNR), informează Agerpres.

.         Citeste mai mult…

Gandul.info: Creditele ipotecare se pot stinge cu bunurile imobile ipotecate. Băncile nu mai pot solicita sume de bani suplimentare

Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege prin care creditele ipotecare pot fi stinse cu bunurile imobile ipotecate, legea aplicându-se în raporturile dintre persoane fizice şi instituţii de credit, instituţii financiare nebancare sau cesionări ale creanţelor deţinute asupra persoanelor fizice.

“Prezenta lege reglementează dreptul debitorului de a stinge integral creanţa şi accesoriile sale, izvorând dintr-un contract de credit, prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, în condiţiile prevăzute de prezenta lege”, prevede proiectul.

      Citeste mai mult…

Antena3.ro: Ilan Laufer, la Daily Income: Legea care prevede limitarea garanţiilor bancare la ipoteca iniţială să fie orientată către populaţie

Antreprenorul Ilan Laufer a vorbit, în ediţia de marţi a emisiunii “Daily Income”, despre proiectul de lege iniţiat de liberalul Daniel Zamfir, care presupune introducerea principiului echităţii între banca şi clienţi.

Potrivit proiectului de lege, atunci când o persoană fizică nu mai poate plăti un credit la bancă, ea va putea transfera bunul ipotecat în favoarea băncii, iar datoria se va stinge stingă.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: REUNIUNE DE POLITICĂ MONETARĂ, SĂPTĂMÂNA ACEASTA

Moneda americană, dolarul, a revenit pe curs descendent ieri, pe pieţele externe, raportat la majoritatea valutelor importante, în condiţiile în care traderii aşteaptă rezultatul reuniunii de politică monetară a băncii centrale a SUA (Federal Reserve – Fed), din această săptămână.

Scăderea de ieri a dolarului vine după ce, vineri, respectiv săptămâna trecută, euro pierduse teren faţă de dolar ca urmare a faptului că preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a semnalat că instituţia pe care o conduce ar putea lua noi măsuri de stimulare monetară.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Raportul credite/depozite a scăzut în septembrie la 92%

Raportul dintre stocul creditelor şi cel al resurselor atrase de la populaţie şi companii, unul dintre indicatorii care arată potenţialul de creditare al sistemului bancar, a ajuns la finele lunii septembrie la 92,2%, în scădere cu şase puncte procentuale faţă de nivelul atins în aceeaşi perioadă din 2014, potrivit datelor BNR. Evoluţia a fost determinată de creş­terea depozitelor într-un ritm mult mai rapid, de 7,4% anual, faţă de creşterea împrumuturilor, cu doar 0,6%.

La jumătatea acestui an, indicatorul credite/depozite afişa un nivel de 93,6%, respectiv una dintre cele mai mici valori comparativ cu multe dintre ţările din zona euro. Nivelul mediu al raportului credite/depozite în ţările din zona euro era la jumătatea acestui an de 113%, potrivit statisticilor Băncii Centrale Europene (BCE).

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Sistemul bancar se consolidează. Numărul băncilor din statistici va coborî de la 40 la 35

Consolidarea sistemului bancar în urma tranzacţiilor de vânzare de bănci şi de portofolii din ultimii ani se va vedea în statistici, numărul jucătorilor care activeză pe piaţa locală urmând să se reducă la 35 de bănci.

Sistemul bancar cuprinde 40 de bănci, dar jumătate au o cotă de piaţă de sub 1%, ceea ce generează de mult timp dezbateri privind nevoia de consolidare a sistemului. Ultimii ani au adus câteva fuziuni şi achiziţii, dar există în continuare un număr de bănci care-şi caută cumpărător.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Economistul șef al BCE spune că instituția nu are tabuuri când vine vorba de combaterea inflației scăzute

Banca Centrală Europeană (BCE) derulează o analiză ‘în profunzime și la 360 de grade’ cu privire la mijloacele necesare pentru a relansa creșterea prețurilor în zona euro, a declarat marți economistul șef al BCE, Peter Praet, într-un interviu acordat AFP.

‘Suntem în situația în care realizarea obiectivului nostru de inflație ar putea fi, din nou, amânată în timp. Nu putem nega că acest risc este real’, a avertizat Peter Praet. BCE, gardianul monedei euro, a amânat de mai multe ori după 2012 momentul în care inflația ar trebui să revină la un nivel considerat dezirabil, adică în apropiere dar sub 2%. ‘Vom evalua acest lucru în decembrie, în special având în vedere noile prognoze economice’, a adăugat Peter Praet.

         Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor