La intrebarea: care sunt avantajele sau dezavantajele in urmatoarea situatie:
Pentru ANGAJATOR:
– care sunt avantajele incheierii unui CCM la nivel de unitate?
– care sunt dezavantajele incheierii unui CCM la nivel de unitate?
Pentru ANGAJAT:
– care sunt avantajele incheierii unui CCM la nivel de unitate?
– care sunt dezavantajele incheierii unui CCM la nivel de unitate?
Adriana Iancu, expert in legislatia muncii sustine ca:legea dialogului social nr.62/2011, art.129 alin.1 si Codul Muncii, art.229 alin.2 prevad obligatia initiativei negocierii CCM.
Dupa cum vedeti legislatia in vigoare stabileste obligativitatea inceperii negocierii contractului colectiv de munca in situatia in care societate are incadrati 21 de salariati si facultativa incazul societatilor avand cel mult 20 de angajati.
Mai mult decat atat, daca angajatorul nu initiaza negocierea ( aceasta putand fi declansata la cererea scrisa a reprezentantilor salariatilor), in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii, art. 217 din Legea privind dialogul social, lit. b) dispune clar sanctionarea contraventionala a refuzului angajatorului de a incepe negocierea, amenda fiind stabilita intre 5.000 RON si 10.000 RON.
Asadar, contractele clective de munca nu se incheie din perspectiva avantaje sau dezavantaje pentru parti (angajati angajator).
Prin incheierea contractelor colective de munca se urmareste promovarea si apararea intereselor partilor semnatare, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munca.