Agerpres.ro, preluat de economica.net: Comunicat de presă – Asociația pentru Implementarea Democrației
CNMR prezintă opiniei publice Planul național pentru modernizarea României
Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR) constată lipsa unei expertize care să conducă la soluții concrete pe termen scurt, mediu și lung pentru modernizarea României: stabilirea unor viziuni pe termen mediu și lung de politică externă, stabilitate și predictibilitate pentru dezvoltarea mediului de afaceri și economic, reforme administrative și politice necesare unei funcționări eficiente unei administrații și clase politice curate, prioritizarea, prin măsuri concrete, a educației și sănătății ca sectoare importante pentru dezvoltarea societății, întărirea controlului civil asupra serviciilor de informații.
În acest context, CNMR, prin larga sa reprezentativitate la nivelul populației României și a volumului de experiență și expertiză a membrilor săi la nivelul societății românești, prezintă astăzi primul set de măsuri privind planul național de modernizare a României.
Asiiromani.ro: Firme din diaspora, pentru prima oară în Topul Naţional al Firmelor
Topul Naţional al Firmelor, organizat în exclusivitate de Camera de Comerţ şi Industrie a României, este un reper pentru mediul de afaceri, un clasament al celor mai competitive firme din România. Ca în orice alt domeniu, şi în sectorul economic performanţa trebuie recunoscută, iar succesul recompensat!
Referire la Mihail Vlasov în: B1.ro: Bogdan Olteanu este vehiculat pentru funcția de premier, dacă partidele eșuează în a forma o nouă majoritate în Parlament
Printre alte funcţii deţinute de-a lungul timpului de Bogdan Olteanu este şi aceea de preşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional. A părăsit acest post în primăvara anului trecut, în plin scandal în care era implicat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, care a și fost arestat pentru corupţie.
Zf.ro: OPINII PRIMITE LA REDACŢIE
Resetarea statului. 15 “inovaţii” care pot schimba România
In urma cu vreo doi ani scriam un articol generat de un moment de reflectie, favorizat si de implicarea timp de cateva luni pe post de “manager privat/profesionist” la Posta Romana – Prioripost.
Ipostaza respectiva si experienta personala mi-a generat o pespectiva din unghiuri complementare: din zona privata – ca manager, ca antreprenor si totodata ca manager in zona “de stat”, adica in “maruntaiele hidrei”, adica tocmai acolo unde am dori sa se schimbe lucrurile, Posta putand fi considerata ca un esantion reprezentativ.
Jurnalul.ro: Plan pentru modernizarea României, în 51 de puncte, supus dezbaterii publice
Reducerea numărului de parlamentari la 300, definirea agriculturii ca prioritate naţională şi întărirea controlului civil asupra serviciilor de informaţii prin intermediul comisiilor parlamentare de resort sunt doar trei dintre cele 51 de puncte ale Planului naţional pentru modernizarea României, supus dezbaterii publice şi transmis partidelor şi decidenţilor.
Hotnews.ro: Pagubitii Astra au mai depus 827 de cereri de plata catre Fondul de Garantare a Asiguratilor/Numarul cererilor de plata a crescut la peste 3900 de solicitari
Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a publicat in 3 noiembrie o noua lista cu 827 de cereri de plata depuse de pagubitii Astra Asigurari in baza unor dosare de dauna avizate si neachitate de asiguratorul impotriva caruia ASF cere falimentul. Fondul a preluat peste 57.000 de dosare de dauna avizate si neachitate de Astra, iar pentru a-si recupera macar o parte din despagubiri, toti pagubitii care au aceste dosare trebuie sa depuna la Fond cereri de plata. Pana pe 22 octombrie, asiguratii care au aceste peste 57.000 de dosare neplatite de Astra depusesera la FGA peste 3100 de cereri de plata, valoarea estimata a despagubirilor solicitate fiind de 36,9 milioane lei.
Hotnews.ro: AUDIO Isarescu, despre protestul anuntat pentru luni in fata Bancii Nationale: Daca au cereri in clar, vom incerca sa dialogam cu dansii cat mai civilizat, facand efortul sa nu fim extrem de tehnici
“Daca au cereri in clar, vom incerca sa dialogam cu dansii intr-o maniera cat mai civilizata, noi facand efortul sa nu fim extrem de tehnici, adica sa coboram pana acolo unde se poate, fara a vulgariza explicatiile, discutiile si limitele pe care le are BNR. Atunci cand am avut conferinta de presa pe tema creditelor in valuta in general si a celor in franci in particular, deviza noastra a fost sa informam corect dam informatie de buna calitate in mod echilibrat. Asa vom proceda si de aceasta data”, a spus luni guvernatorul BNR Mugur Isarescu, intrebat cum va gestiona protestul anuntat pentru luni dupa amiaza de catre o parte a clientilor bancari nemultumiti.
hotnews.ro: Mugur Isarescu, despre un posibil premier provenind din BNR: De ce nu? Dar sa fie tanar!
“Daca partidele hotarasc sa avem un premier din BNR, de ce nu? acest lucru. Dar sa fie tanar!”, a raspuns luni Mugur Isarescu, intrebat daca vede posibil un premier tehnocrat provenind din carul Bancii Nationale. Guvernatorul a mai spus luni ca sansele unui guvern tehnocrat sunt mari. “Sansele unui guvern tehnocrat inteleg ca sunt mari. In asemenea perioade, proba noastra este trecutul. Desigur, nu poti extrapola trecutul si sa spui ca ceea ce s-a intamplat in trecut este valabil si pentru viitor. Dar ne amintim ca guvernul Stolojan sau guvernul Isarescu au venit in conditii de crize politice, de potentiale tensiuni sociale mai puternice si de noi alegeri”, a explicat luni Isarescu.
Capital.ro: Top 10 localităţi cu cele mai mari impozite
Topul localităţilor cu cele mai mari impozite din România a fost dat publicităţii astăzi.
Investiţia în casă nouă este considerată de multe familii o investiţie majoră, iar famiile din România utilizează cadrul legal aplicabil sistemului BAUSPAR (economisire-creditare în scop locativ) pentru a-şi maximiza rezultatele economisirii prin încheierea de contracte de economisire-creditare tuturor membrilor unei familii, inclusiv copiii şi seniorii, reiese din studiile de piaţă derulate de BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) cu sprijinul IRSOP.
adevarul.ro: Eximbank va fi mandatar al statului în proiectele de investiţii strategice şi se va numi Banca de Dezvoltare a României
Eximbank va primi finanţare de la stat, dar şi din alte surse Ministerul Finanţelor a postat pe site-ul propriu un proiect de lege prin care Eximbank va fi Banca de Dezvoltare a României, cu atribuţia de mandatar al statului în susţinerea domeniilor economice strategice.
Adevarul.ro: Giganţii petrolieri au renunţat la investiţii în valoare totală de 200 de miliarde de dolari din cauza preţurilor mici la ţiţei
Înjumătăţirea preţurilor la ţiţei, până sub 50 de dolari pe baril, a făcut ca anumite proiecte să nu mai fie fezabile din cauza costurilor mari Industria petrolului şi gazelor a renunţat în acest an la proiecte de 200 de miliarde de dolari, care ar fi avut o capacitate echivalentă cu jumătate din producţia zilnică a Arabiei Saudite, din cauza preţurilor scăzute care descurajează investiţiile, potrivit prinţului saudit Abdul Aziz bin Salman. Au fost amânate sau anulate proiecte cu o producţie de aproape 5 milioane de barili pe zi, afirmă Bin Salman, care este secretar de stat în ministerul Petrolului, în remarci pregătite pentru o reuniune a miniştrilor Energiei care va avea loc luni la Doha. Arabia Saudită a produs în octombrie 10,38 de milioane de barili de petrol pe zi, potrivit datelor Bloomberg.
B1.ro: Bogdan Olteanu este vehiculat pentru funcția de premier, dacă partidele eșuează în a forma o nouă majoritate în Parlament
Numele lui Bogdan Olteanu este vehiculat pentru funcția de premier, în cazul în care partidele eșuează formarea unei noi majorități în Parlament, potrivit site-ului România Curată, citat de b1tv.
În prezent, Bogdan Olteanu ocupă funcția de viceguvernator al Băncii Naționale a României. În trecut, acesta a ocupat și postul de președinte al Camerei Deputaților.
Hotnews.ro: Controale ANAF in centrele en-gros au dus pana acum la amenzi si confiscari de aproape 20 mil. lei
ANAF anunta ca in cadrul operatiunii “Cristal” de control in centrele en-gros au fost verificati 2.200 de contribuabili, s-au dat amenzi de 14 mil. lei si s-au confiscat bunuri si numerar de 4,8 mil. lei. Datele sunt pentru perioada 19 octombrie-5 noiembrie.
Bursa.ro: BCR BANCA PENTRU LOCUINŢE:
“Economisirea regulată pentru situaţia locativă a copiilor prinde rădăcini în comportamentul românilor”
Investiţia în casă nouă este considerată de multe familii o investiţie majoră iar familiile din România utilizează cadrul legal aplicabil sistemului BAUSPAR (economisire-creditare în scop locativ) pentru a-şi maximiza rezultatele economisirii prin încheierea de contracte de economisire-creditare tuturor membrilor unei familii, inclusiv copiii şi seniorii, reiese din studiile de piaţă derulate de BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) cu sprijinul IRSOP.
Zf.ro: CNADNR a depus plângere penală împotriva constructorului italian care a lucrat la autostrada ce va fi demolată
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a formulat o plângere penală la parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu împotriva constructorului italian Salini Impregilo, care a lucrat la tronsonul al treilea al autostrăzii Sibiu-Orăştie, unde au apărut deficienţe pe o porţiune de câteva sute de metri, care trebuie demolată şi reconstruită.
Mediafax.ro: Isărescu: Francul elveţian a fost nărăvaş faţă de euro, tot o păţeam cu francul dacă eram în zona euro
Francul elveţian a avut un comportament “nărăvaş” faţă de euro, el nu s-a apreciat numai în raport cu leul, iar dacă România ar fi fost parte a zonei euro, problemele creditelor în franci elveţieni erau aceleaşi sau mai mari, având în vedere restricţiile eurozonei, apreciază guvernatorul BNR.
“Mi se pare că a pune problema creditelor neperformante, mai ales în franci elveţieni, pe seama ţintei euro este o uşoară exagerare. Dar există un sâmbure de adevăr, s-a creat speranţa că destul de repede se intră acolo, dispare riscul valutar. (…) Dar francul elveţian a fost atât de buclucaş, atât de zvăpăiat, încât nu s-a plimbat numai faţă de leu, el a avut un comportament nărăvaş faţă de euro. Şi atunci, că intram, că nu intram în zona euro, tot o păţeam cu francul elveţian, şi acolo şi mai rău, pentru că aveam şi restricţii, fiind în zona euro”, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Mediafax.ro: CNADNR a făcut plângere penală împotriva firmei Salini Impregilo, pentru autostrada Sibiu-Orăştie
Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a făcut plângere penală, la parchetul de pe lângă tribunalul Sibiu, împotriva Salini Impregilo, constructorul italian al lotului trei al autostrăzii Orăştie – Sibiu, unde o porţiune de 200 metri trebuie demolată şi reconstruită.
Glsa.ro: Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie din Pancevo a vizitat CCIA
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad a fost vizitată, la sfârşitul săptămânii trecute, de o delegaţie a Camerei de Comerț și Industrie din Pancevo (Serbia), formată din preşedintele Dragan Bosilj, vicepreşedintele Dragan Bukvić, secretarul Centrului pentru Relaţii Economice, Milena Vujaklija și Zoran Virić, secretar al delegaţiei. Oaspeții au fost primiți de președintele CCIA Arad, arh. Gheorghe Seculici și de directorul Camerei arădene, Tiberiu Ciul. Scopul vizitei l-a reprezentat dorința celor două părți de stabilire de relații de colaborare româno-sârbe, găsirea de modalități de colaborare transfrontalieră în diverse domenii de activitate și de oportunități de cooperare în proiecte europene.
Hotnews.ro: Klaus Iohannis cere reexaminarea Acordului prin care Bucurestiul imprumuta Chisinaul cu 150 mil. euro: Nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme si respectarii angajamentelor fata de UE ale Republicii Moldova
Klaus Iohannis a cerut luni reexaminarea legii privind ajutorul de 150 de milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova.
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, informeaza Cotroceniul.
Economica.net: Pierderile NBG s-au atenuat în trimestrul trei. Creşte însă rata creditelor neperformante
Pierderile National Bank of Greece (NBG) s-au atenuat în trimestrul trei din 2015, dar a crescut rata creditelor neperformante, transmite Reuters.
NBG, cel mai mare creditor elen, a înregistrat în perioada iulie – septembrie 2015 pierderi de 401 milioane de euro (431,8 milioane de dolari), comparativ cu pierderile de 1,62 miliarde de euro în precedentele trei luni.
Conform datelor disponibile la 30 septembrie, rata creditelor neperformante a urcat la 33,8% din totalul portofoliului de împrumuturi, faţă de 31,1% la sfârşitul lunii iunie.
Economica.net: KMG International a modernizat terminalul petrolier din Marea Neagră. Cum arată investiţia de 3,5 milioane dolari
KMG International a investit 3,5 milioane dolari în terminalul petrolier din Marea Neagră, prin intermediul societăţii Midia Marine Terminal, informează, luni, compania.
‘Proiectul a vizat înlocuirea întregului sistem flexibil de transfer al ţiţeiului de la navele petroliere către parcul de rezervoare al rafinăriei Petromidia. Lucrările de mentenanţă capitale obligatorii menţin terminalul maritim în condiţii optime de siguranţă şi performanţă. De asemenea, investiţia asigură menţinerea la un nivel maxim de protecţie a mediului marin. La fiecare 2 ani, investim circa 200.000 dolari, la 4 ani circa 1,4 milioane dolari, iar la fiecare 8 ani circa 3 milioane dolari pentru aceste lucrări’, a declarat directorul general al companiei Midia Marine Terminal, Ioan Taus.
Ziare.com: Protest al angajatilor BRD: Munca pentru toti, bani doar pentru voi! Suntem colegi, nu sclavii vostri!
Protestul celor aproximativ 100 de salariati aiBRD, determinat de esecul negocierilor contractului colectiv de munca, organizat luni, s-a incheiat fara incidente.
Ei urmeaza sa picheteze sediul central al bancii si marti, tot intre orele 11:00 si 13:00.
Bursa.ro: Cisco și Ericsson intră într-un parteneriat strategic pentru crearea rețelelor viitorului
Cisco și Ericsson anunță intrarea într-un parteneriat global pentru crearea rețelelor viitorului. Clienții vor avea astfel acces la cele mai bune produse și servicii oferite de ambele companii în segmente ca: routing, centre de date, cloud, rețelistică, mobilitate, management și control al rețelelor, informează un comunicat remis astăzi redacţiei. “Într-o lume condusă de mobilitate, cloud și digitalizare, rețelele viitorului vor necesita noi principii de design care să le asigure agilitate, autonomie și securitate. Cisco și Ericsson vor adresa împreună această provocare, oferind servicii de administrare și consultanță end-to-end, asupra întregii arhitecturi de rețea, inclusiv 5G, cloud, IP și IoT.
Bursa.ro: RENEXPO revine în Bucureşti mai devreme şi este mai scurt
Acum între 17 – 18 noiembrie!
Ca urmare a tragicului eveniment care a avut loc la Clubul Colectiv din Bucureşti, sâmbătă dimineaţa, în data de 31 octombrie, unde 45 de persoane și-au pierdut viața și alte 171 au fost grav rănite, ISU (Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă) informează conducerea Sălii Palatului că nu permite organizarea evenimentul RENEXPO între 18-20 noiembrie, la Sala Palatului, conform noile măsuri de protecție împotriva incendiilor.
Bursa.ro: OVIDIU RAEŢCHI (PNL):
“Bugetul pe 2016 trebuie sa prevadă fonduri pentru ca școlile sa fie în conformitate cu standardele ISU”
Deputatul liberal Ovidiu Raeţchi este de părere că bugetul pe 2016 trebuie să prevadă acordarea unei sume cuprinse între 3.000 şi 10.000 de euro pentru fiecare şcoală care nu este asigurată pentru incendii, astfel încât unităţile de învăţământ să fie puse în conformitate cu standardele ISU, potrivit unui comunicat remis astăzi redacţiei.
Bursa.ro: OPINII
De ce bănci este nevoie
Cea mai mare banca germană, Deutsche Bank (DB), a anunţat un masiv program de reducere a costurilor operaţionale şi de personal, inclusiv retragerea din unele ţări – după o pierdere de circa 6 miliarde euro în trimestrul al III-lea al acestui an. Încercarea de restructurare iniţiată nu cu mult timp în urmă nu a dat roade. DB învaţă din propriile erori şi din experienţă altor bănci mari; ea a crezut, poate, că este imună la boli ce au măcinat bănci de tip universal. Criza financiară a arătat că dimensiunea mare şi complexitatea sunt greu de administrat. Mai mult, aducerea sub acelaşi acoperiş a unor operaţiuni diverse (inclusiv de investiţii financiare şi de retail), accentul pus pe trading (speculaţii), angajarea în originarea şi distribuirea de produse derivate complexe (multe toxice), vulnerabilizează băncile. Nu mai amintim de implicarea multor bănci mari în manipularea pieţelor, în operaţiuni frauduloase.
Economica.net: Un director de bancă va fi noul ministru polonez al Economiei şi vicepremier
Partidul Lege şi Justiţie (PiS, opoziţie), câştigătorul alegerilor parlamentare care au avut loc la finele lunii trecute, a anunţat luni componenţa noului guvern, propunându-l pe Mateusz Morawiecki, actualul director general al băncii Bank Zachodni WBK SA, pentru postul de vicepremier şi ministru responsabil cu politica economică, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net: Aerostar Bacău a raportat un profit net de 33,5 milioane lei, la finele lunii septembrie
Furnizorul de produse şi servicii pentru aviaţie Aerostar Bacău a finalizat primele nouă luni ale acestui an cu un profit net de 33,525 milioane de lei, de 2,7 ori mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, potrivit raportului financiar transmis Bursei de Valori Bucureşti, anunţă Agerpres.
Economica.net: Studiu: Din 2016, românii vor plăti impozite pentru locuinţe mai mari cu 25%. Pentru firme taxele vor creşte cu 2.500%
Cele mai multe dintre autorităţile locale cresc anul următor impozitul pe locuinţă plătit de populaţie cu 25%, în timp ce pentru clădirile deţinute de persoane fizice şi utilizate în activităţi economice, precum sedii PFA, firme sau cabinete majorarea este de până la 2.500%, potrivit unui studiu, citat de Mediafax.
Agerpres.ro: Gerea: Semnarea Memorandumului pentru Unitățile 3 și 4, un moment deosebit pentru România și China
Semnarea Memorandumului pentru Unitățile 3 și 4 reprezintă un moment deosebit pentru România și China, acesta urmând să asigure un surplus de energie care va contribui la consolidarea statutului României de pol energetic regional, a declarat ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.