Evz.ro, preluat de ziare.com, palo.ro, presaonline.com, infoziare.ro, news.yam.ro, 2am.eu, ziarelive.ro, ultimele-stiri.eu, stirisociale.ro, e-stireazilei.ro: Preşedintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, va participa la Summit-ul comun G20 – B20
Preşedintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, va participa la Summit-ul comun G20 – B20, organizat în Antalya, Turcia, în perioada 14-15 noiembrie.
Mihai Daraban este membru al grupului de lucru Infrastructură şi Investiţii, din cadrul B20 și va participa la reuniune ca invitat al Preşedintelui Uniunii Camerelor de Comerţ şi Burselor de Mărfuri din Turcia (TOBB), Rifat Hisarcıklıoğlu, care în prezent deţine Preşedinţia B20, a informat CCIR.
Cugetliber.ro, preluat de ultimele-stiri.eu: Mihai Daraban reprezintă România la sumit-ul G20 din Antalya
În perioada 15 – 16 noiembrie, în Antalya (Turcia) se desfăşoară summit-ul organizaţiei G20. România va fi reprezentată de Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, care face parte din grupul de lucru privind infrastructura din transporturi.
Gazetadenavodari.ro: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României participă la Summit-ul comun G20-B20 din Antalya
Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, participă la Summit-ul comun G20 – B20, organizat în Antalya, Turcia, în perioada 14-15 noiembrie. Dl. Mihai Daraban este membru al grupului de lucru Infrastructură și Investiții, din cadrul B20 și va participa la reuniune ca invitat al Președintelui Uniunii Camerelor de Comerț și Burselor de Mărfuri din Turcia(TOBB), dl. Rifat Hisarcıklıoğlu, care în prezent deține Președinția B20. În cadrul sesiunilor de lucru de la Antalya se vor dezbate propuneri de politici economice pentru dezvoltarea sectorului de infrastructură și investiții.
Gazetadecluj.ro, preluat de actualitati.net: Compania Univers T -premiată de Camera de Comerț și Industrie
Societatea Univers T a primit premiul I la secțiunea Comerț – Turism, Întreprinderi Mijlocii acordat de Camera de Comerț și Industrie Cluj. Această distincție a fost acordată la doar câteva zile după ce compania care administrează hotelul-restaurant Univers T a fost distinsă cu un premiu similar din partea Camerei de Comerț și Industrie a României, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în data de 5 noiembrie, la București.
Ziare.com: Noi ambasadori ai turismului romanesc: Catalin Botezatu, cap de lista
Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) va desemna, la sfarsitul anului, noi ambasadori ai turismului romanesc, unul dintre acestia urmand sa fie designerul Catalin Botezatu.
“Voi relua un proiect laudabil din mandatul Grapini (Maria Grapini, fost ministru delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism – n.red.), cu ambasadorii turismului romanesc. Iar Catalin Botezatu, ca si proactivitate, are actiuni constante, o viata dedicata promovarii Romaniei in afara, in mod sigur trebuie sa il nominalizam si imi pare rau ca nu s-a facut acest lucru pana acum.
Agerpres.ro: Mario Draghi: BCE este pregătită să adopte noi măsuri de stimulare a economiei zonei euro
Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a anunțat joi că BCE este pregătită să majoreze luna viitoare programul de relaxare cantitativă (QE), deoarece perspectivele economice se înrăutățesc și inflația scade, transmit AP și Bloomberg.
Bursa.ro: BVB
Marcel Murgoci: “Piaţa, sub imperiul publicării rezultatelor financiare”
Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, pe fondul unei lichidităţi de 49,7 milioane de lei (11,2 milioane de euro).Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: “Din punct de vedere al lichidităţii, astăzi (ieri, n.r.) s-a înregistrat o piaţă mult mai bună decât în zilele anterioare. Deşi evoluţia indicilor părea negativă la început, piaţa s-a animat spre sfârşitul şedinţei, făcând notă discordantă cu ceea ce se întâmpla pe pieţele externe, unde indicii scădeau. Afişarea rezultatelor financiare ale diverşilor emitenţi pare să anime piaţa din punct de vedere al lichidităţii, mai ales că rezultatele anunţate au fost, în mare parte, în conformitate cu aşteptările analiştilor. Probabil că piaţa va sta şi în zilele următoare sub imperiul publicării rezultatelor financiare şi al impactului acestora asupra cotaţiilor”.
Bursa.ro: SIBEX
Cotaţiile futures, din nou pe minus
La Sibex, prima jumătate din şedinţa de joi s-a derulat într-o atmos¬feră de totală apatie, interesul fiind chiar mai slab decât în primele trei şedinţe ale săptămânii, pe acelaşi interval orar. În aceste condiţii, la ora 17.15 se înregistrau doar 14 contracte, cu o valoare de 218.971 lei. Ca de obicei, singurele produse tranzacţionate erau derivatele pe Dow Jones şi dolar, pe scadenţa decembrie 2015.
Bursa.ro: BURSELE DIN LUME
Pieţele din Europa scad din cauza rezultatelor dezamăgitoare
Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au scăzut ieri, pe fondul rezultatelor financiare dezamăgitoare anunţate de companii precum RWE AG.
Titlurile RWE, al doilea producător de utilităţi din Germania, s-au depreciat cu 11%, la 11,13 euro. Compania a anunţat că profitul său a fost afectat de preţul scăzut al materiilor prime pentru generarea convenţională de electricitate şi de majorarea taxelor, avertizând că îi va fi dificilă realizarea ţintei de profitabilitate.
Bursa.ro: SCANDAL DUPĂ CE ONG-URILE AU ACUZAT POLITIZAREA COMPANIEI
“Electrica” răspunde “moale”, după ce Gerea a tunat şi a fulgerat
Electrica” a avut o reacţie moale, după ce Ministerul Energiei a reacţionat dur la acuzele unui grup de ONG-uri privind politizarea companiei, reprezentanţii societăţii considerând că scandalul nu are suport factual.
După ce Ministerul a întrebat, într-un comunicat, care sunt “performanţele” companiei, Electrica a răspuns că acestea sunt publicate şi prezentate trimestrial, “relevând o îmbunătăţire continuă”.
Bursa.ro: ÎMPRUMUTAŢII ÎN CHF RĂSPUND AMENINŢĂRILOR FĂCUTE DE BĂNCI:
“Bancherii au pe conştiinţă cel puţin 30 de sinucideri din cauza datoriilor”
Clienţii care au credite în franci elveţieni (CHF) suspectează băncile de intimidare, după ce Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) a trimis o amplă scrisoare politicienilor în care sublinia că adoptarea proiectului legislativ privind darea în plată (respectiv, debitorii care cedează locuinţa băncii vor fi scutiţi de plata întregului credit) va avea consecinţe negative ireversibile “cuantificate în instabilitatea prelungită a sistemului bancar şi reducerea drastică, în viitor, a accesibilităţii creditelor imobiliare şi ipotecare pentru consumatorii din România”.
Bursa.ro: Wall Street a închis în scădere
Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere.
Dow Jones s-a depreciat cu 1,44%, ajungând la 17.448,07 puncte, în timp ce indicele S&P 500 a coborât cu 1,40%, la 2.045,97 puncte.
Bursa.ro: Salvarea băncilor prin confiscarea depozitelor – legală şi la noi“
Confiscarea depozitelor negarantate (bail-in-ul) pentru salvarea băncilor cu probleme a devenit legală şi în ţara noastră, după ce Legea rezoluţiei bancare a fost aprobată, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Urmând să fie transmisă Preşedinţiei spre promulgare, această lege a fost modificată cu o serie de amendamente venite din partea Băncii Naţionale a României (BNR).
Economica.net: Veniturile Albalact în uşoară creştere în primele nouă luni, la 312,87 milioane lei
Grupul Albalact a înregistrat, dupa nouă luni în acest an, un venit net consolidat de 312,877 milioane lei, în ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, când venitul net consolidat al grupului a fost de 311.98 milioane lei, conform raportărilor financiare IFRS, anunţă compania.
Fabrică Albalact
Profitul net obținut de grupul de companii Albalact în perioada ianuarie-septembrie 2015 se ridică la 9.980.991 lei, semnificativ mai mare decât profitul net înregistrat în perioada similară a anului trecut, se arată în aceleași raportari financiare IFRS consolidate.
Economica.net: Evaziune fiscală în localurile de lux din Bucureşti: patronul de la Chocolat, reţinut de procurorii DIICOT
Tudor Constantinescu, patronul lanţului de restaurante şi cafenele ‘Chocolat’, a fost reţinut de procurorii DIICOT, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani.
În acelaşi dosar, au mai fost reţinute alte trei persoane, printre care Mihail Moroşan şi Cristian Cucona, asociaţi şi administratori ai SC Solutions Center SRL Constanţa.
De asemenea, cinci persoane sunt cercetate sub control judiciar – Iulian Vespe (casieră), Pufu Aur Romero Cezarian (director laborator), Mihai Samson (manager pe toate locaţiile şi asociat cu Tudor Constantinescu în unele firme), Cristian Pismac (contabil), Cristian Nistor (manager local din Dorobanţi).
economica.net: Minus de 35-40% pentru producţia de porumb a României în acest an, din cauza secetei
Producţia de porumb a României se va diminua în acest an cu circa 35-40% din cauza secetei, până la aproximativ 7 milioane de tone, de la peste 11 milioane de tone anul trecut, în condiţiile în care până la 10 noiembrie 2015 suprafaţa recoltată depăşeşte 98%, iar cantitatea obţinută totalizează doar 6,97 milioane de tone, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii transmise la solicitarea Agerpres.
Economica.net: Moment istoric: preţul gazelor din România l-a egalat pe cel rusesc. Implicaţii
Preţul la care se fac, în prezent, importuri de gaze din Rusia este aproximativ acelaşi cu cel al tranzacţiilor de pe piaţa locală de gaze. Din 2016, ruşii ieftinesc şi mai mult gazul, astfel încât, ca efect imediat, am putea vedea o încheiere anticipată a programului de liberalizare al preţului gazului pentru casnici, convenit cu FMI.
Preţul gazelor naturale în Europa va continua să scadă până în 2020
Economica.net: Marile bănci centrale ale lumii cumpără tot mai mult aur. Rusia şi China în top
Băncile centrale şi-au sporit achiziţiile nete de aur, adăugând în Trimestrul 3 al acestui an alte 175 de tone la rezervele lor oficiale. Achizițiile nete de aur ale băncilor centrale și ale altor instituții oficiale aproape au egalat recordul din T3 2014, de 179,5 tone, potrivit celui mai recent raport al World Gold Council.
Economica.net: Banca Comercială Carpatica întrerupe în noaptea de vineri spre sâmbătă funcţionarea sistemului de carduri
Banca Comercială Carpatica anunţă întreruperea temporară a funcţionării sistemului de carduri în data de 14 noiembrie, în intervalul orar 1,00 – 3,00, pe fondul executării unor lucrări de modernizare a platformei de gestionare a cardurilor, potrivit Agerpres.
Potrivit unui comunicat al băncii, remis joi AGERPRES, în cele două ore nu vor putea fi realizate operaţiuni cu carduri bancare BCC, iar reţeaua sa de ATM-uri şi POS-uri nu va fi disponibilă.
Capital.ro: Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de joi
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe majoritatea indicilor şedinţa de joi, iar indicele de referinţă BET al BVB, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a urcat cu 0,25%.
Valoarea totală a tranzacţiilor s-a cifrat la 49,7 milioane de lei (11,2 milioane de euro), schimburile cu acţiuni au totalizat 47 milioane de lei (10,6 milioane de euro).
Cele mai semnificative au fost tranzacţiile cu acţiunile Banca Transilvania (22,8 milioane de lei), Fondul Proprietatea (7,02 milioane de lei) şi BRD (4,4 milioane lei).
Adevarul.ro: Economia României a crescut cu 1,4% în trimestrul al treilea din 2015. Statistica a revizuit datele pentru trimestrul al doilea, când economia a stagnat
Economia românească a urcat cu 1,4%, în termeni reali, în trimestrul al treilea faţă de precedentele trei luni Economia României a crescut cu 1,4% în trimestrul al treilea al acestui an faţă de precedentele trei luni, arată datele de tip „semnal“ publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Datele INS privind evoluţia PIB în trimestrul al doiea faţă de primele trei luni din 2015 au fost revizuite, astfel că economia a stagnat. „Faţă de acelaşi trimestru din anul 2014, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 3,6%, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier“, se arată în comunicatul INS. Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, cu 3,7%, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier.
Adevarul.ro: Afacerile din comerţul angro au crescut cu 2,9% în primele nouă luni, cu vânzări mai mari în sectorul agricol
Vânzările angro din sectorul agricol au înregistrat o creştere de aproape 15% în primele nouă luni FOTO Adevărul Afacerile din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, au urcat în primele nouă luni cu 2,9%, ca serie brută, în condiţiile creşterii vânzărilor de produse agricole brute şi animale vii cu 14,9%, precum şi de echipamente informatice şi de telecomunicaţii cu 13,5%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Comerţul cu ridicata nespecializat a consemnat o creştere cu 11,4%, vânzările angro de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 4,4%, iar cele de alte produse cu 1,2%.
Adevarul.ro: Profitul Raiffeisen Bank International în România a crescut la 9 luni cu 6,2%, la 86 milioane de euro, iar activele – cu 7%
Raiffeisen bank are mai puţine sucursale, dar mai mulţi angajaţi decât în 2014 Raiffeisen Bank International a obţinut în România un profit după taxe de 86 milioane euro în primele nouă luni, cu 6,2% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar activele au urcat cu 6,9%, la circa 6,96 miliarde euro, a anunţat joi grupul austriac. După primele trei trimestre ale anului trecut, RBI avea în România active de 6,51 miliarde de euro şi un profit de 81 de milioane de euro. Profitul înainte de taxare s-a situat la 101 milioane euro, în creştere cu 3,2%.
Capital.ro: INS: Produsul Intern Brut a crescut cu 3,6%
Produsul intern brut al României a crescut în termeni reali cu 1,4% în trimestrul trei faţă de trimestrul precedent, în timp ce faţă de perioada similară a anului trecut avansul a fost de 3,6% atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
În trimestrul doi, PIB a stagnat după o creştere de 1,4% în T1 faţă de trimestrul anterior.
Evz.ro: Creșterea salariilor bugetarilor înseamnă opt miliarde în plus pe an
Deputații au ales recent să mărească cu 10% salariile tuturor bugetarilor care n-au primit încă majorări. În aceste condiții, deficitul va depăși 3,3% anul viitor
Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege privind ordonanța care aduce un plus 10% la salariu pentru angajații din administrația publică centrală și locală, siguranța națională, jandarmerie, poliție, inspectorate pentru situații de urgență și unitățile de cultură și teatru. Au votat „pentru” 319 deputați, au fost 7 abțineri și doar 1 vot împotrivă. Deputații liberali au solicitat în plen retrimiterea la comisiile de specialitate a proiectului pentru a se discuta în această perioadă cu Ministerul Finanțelor, care trebuie să spună dacă majorarea este sustenabilă.
Zf.ro: TRANSFER DE PUTERE
Ce moştenire primeşte guvernul „tehnocratic“ al lui Dacian Cioloş de la predecesorii săi „de stânga“
Economia este pe creştere, deficitele bugetar şi de cont curent sunt încă sub control, pieţele au încredere în România, care se împrumută la minime istorice, dar „găurile“ bănuite în bugetul viitor dau fiori.
zf.ro: Revenirea consumului de energie a susţinut veniturile Transelectrica
Veniturile operaţionale ale transportatorului de energie Transelectrica (TEL) au crescut cu 13% în primele nouă luni, la 2,2 miliarde de lei, datorită creşterii cu 3,4% a cantităţii de electricitate tarifată, în special datorită caniculei din trimestrul al treilea.
Profitul operaţional al Transelectrica a scăzut însă cu 1,5%, la 598 milioane de lei, dar profitul net a crescut uşor la 305 milioane de lei.
În trimestrul al treilea, care a adus un maxim al consumului de energie, veniturile au crescut cu 24%, la 789 milioane de lei, iar profitul net s-a majorat cu 22%, la 94 milioane de lei.
Zf.ro: SCUMPIREA GAZULUI NU COMPENSEAZĂ SCĂDEREA CERERII
Vânzările şi profitul Romgaz au scăzut pentru al treilea trimestru consecutiv
Cifra de afaceri a producătorului de gaze Romgaz (simbol bursier SNG) a scăzut cu 8,2% în trimestrul al treilea, la 698 milioane de lei, iar profitul net a scăzut cu 14%, la 208,7 milioane de lei, în condiţiile în care consumul naţional de gaze naturale se află în scădere neîntreruptă de mai mulţi ani.
Romgaz a tăiat investiţiile şi a redus producţia a se alinia la cererea slabă din piaţă.
Zf.ro: BERD şi-a marcat exitul parţial din Banca Transilvania
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a redus participaţia la capitalul Banca Transilvania (TLV), prin vânzarea unui pachet de 86,76 milioane de actiuni astăzi printr-un plasament privat accelerat pe Bursa de Valori Bucureşti, potrivit unui anunţ făcut de BERD.
Pachetul de acţiuni vândut reprezintă 2,86% din capitalul băncii, participaţia BERD scăzând astfel la 11,47% din Banca Transilvania.
Tranzacţia a fost lansată cu succes la Bursa de Valori Bucureşti, pe 12 noiembrie 2015, după închiderea pieţei. Vânzarea a atras un interes puternic din partea investitorilor locali şi străini. Wood & Co a acţionat în calitate bookrunner unic al ofertei.
Zf.ro: Afacerile din serviciile pentru companii au crescut cu 7,8% la 9 luni,cel mai bine se plasează IT-ul
Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut în primele nouă luni cu 7,8% în termeni nominali, pe serie brută, în principal datorită serviciilor informatice şi tehnologiei informaţiei, care a avut afaceri mai mari cu 24%, potrivit datelor INS.
Totodată, transporturile au consemnat o creştere a afacerilor cu 11,2%, comunicaţiile cu 4,3%, activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzarea şi transmiterea de programe cu 4,1%, iar categoria alte servicii furnizate în principal întreprinderilor şi-au sporit afacerile cu 3%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Zf.ro: CONFERINŢĂ ZF
Asigurătorii trebuie să vină cu produse noi pe piaţă. Creşterea va veni din segmentele neexploatate până acum
Companiile de asigurări nu trebuie să rămână captive segmentelor de asigurare tradiţionale, precum poliţele auto, ci trebuie să vină pe piaţă cu produse noi, pentru că de aici va veni creşterea în perioada următoare. Aceasta a fost una dintre concluziile conferinţei pe tema asigurărilor organizate ieri la Iaşi de ZF în parteneriat cu Omniasig.
Zf.ro: Nu mai există exces de lichiditate. Bancherii plasează lichidităţile în credite şi ţin mai puţini bani la BNR
Băncile au depus la BNR prin facilitatea de depozit pe o zi aproximativ 940 mil. lei (echivalentul a 210 mil. euro) în fiecare zi lucrătoare din octombrie, adică al doilea cel mai scăzut nivel din acest an.
Această sumă indică surplusul mediu de lichiditate al băncilor locale.
Comparativ cu sumele depuse în luna septembrie, nivelul din octombrie este mai mic cu 300 mil. lei.
Zf.ro: Conpet, aproape să-şi bată recordul de profit din 2014, cu ajutorul importurilor de petrol
Importurile mai mari de petrol străin au ajutat transportatorul de ţiţei Conpet Ploieşti (simbol bursier COTE) să depăşească după primele nouă luni veniturile şi profitul realizate anul trecut, compania de stat fiind în poziţia să încheie anul cu un record de câştig.
Conpet a raportat un profit net de 52 mil. lei, mai mare cu 8,4% decât în primele nouă luni din 2014, la venituri din transport mai mari cu 1,3%, de 285,6 mil. lei. Avansul s-a datorat în mare parte creşterii încasărilor din livrarea ţiţeiului din import, cu 18%, la 51,2 mil. lei, care a compensat scăderea veniturilor din transportul ţiţeiului indigen, de 2%.
Zf.ro: Banca Transilvania suplimentează cu 4 milioane de acţiuni răscumpărările
Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania(simbol bursier TLV) a anunţat ieri pe bursă că va răscumpăra 4 milioane de acţiuni în plus faţă de programul anunţat iniţial. Valoarea pachetului de acţiuni este de 10,56 milioane de lei, la cea mai recentă cotaţie a titlurilor TLV.
Zf.ro: MOL continuă achiziţiile cu divizia downstream din Slovenia a Eni
Grupul petrolier ungar Mol a anunţat semnarea unui acord cu compania italiană Eni International privind achiziţia întregului capital al Eni Slovenia, relatează Portfolio.hu. Acordul vizează întreaga reţea de retail şi activităţile wholesale din Slovenia ale Eni. Actualul acord include 17 benzinării sub brandul Agip din Slovenia. Acestea se vor adăuga celor 40 de staţii deţinute deja de MOL în Slovenia. În ultimele 18 luni, Mol a anunţat achiziţia a aproximativ 450 de benzinării din Cehia, Ungaria, România, Slovacia şi Slovenia. Pe 22 octombrie, Mol anunţa achiziţia întregului capital al Eni Hungaria, o companie ce administra 183 de benzinării Agip în Ungaria, cât şi a activităţilor wholesale din Ungaria. În România tranzacţia s-a finalizat în februarie 2015, când MOL a achiziţionat toate cele 42 de benzinării Agip, grupul italian ENI ieşind astfel de pe piaţa locală.
Zf.ro: Investiţie de 30.000 euro într-o platformă de recrutare online în domeniul IT
Agenţia de marketing online 2Fresh, deţinută integral de Marius Dascălu, a investit 30.000 de euro în dezvoltarea şi lansarea platformei de recrutare online digitaljob.ro, dedicată exclusiv industriei digitale şi IT din România.
Până în prezent, circa 120 de companii care caută specialişti în domenii precum dezvoltarea online, mobile, software, gaming, precum şi publicitate sau marketing au apelat la serviciile platformei digitaljob.ro. Deocamdată agenţia nu percepe o taxă companiilor pentru postarea anunţurilor, însă din primul trimestru al anului viitor va introduce o taxă de circa 50 de euro.
Zf.ro: Finanţele au luat un miliard de lei pe un an la un cost în scădere
Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri un miliard de lei (echivalentul a 230 mil. euro) de la bănci printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont cu scadenţa în noiembrie 2016 la un cost mediu ponderat al randamentului de 1% pe an. Costul este în creştere faţă de precedenta licitaţie cu astfel de titluri din aprilie pe scadenţă asemănătoare, când Trezoreria s-a împrumutat cu 1,46% pe an. La licitaţia de ieri, băncile au depus oferte de 1,9 mld. lei, însă Statul a luat doar suma planificată.
Zf.ro: Nuclearelectrica a mărit profitul cu 70% după reducerea taxei pe stâlp
Reducerea impozitului pe construcţii speciale la 1% din valoarea activelor, faţă de 1,5% anul trecut, a lăsat mai mulţi bani în conturile producătorului de energie Nuclearelectrica (SNN), al cărui profit net a crescut cu 70% în primele nouă luni.
Veniturile Nuclearelectrica au variat nesemnificativ în perioada ianuarie-septembrie, în care vânzările au fost relativ constante, iar preţul energiei pe piaţa liberă a devenit egal cu preţul reglementat.
Modificarea taxei pe stâlp a permis însă companiei să-şi majoreze cu 9% profitul operaţional, la 459,7 milioane de lei. Profitul net al Nuclearelectrica a urcat cu 70%, la 131,1 milioane de lei.
Ziare.com: In prag de iarna, autoritatile se joaca ping-pong cu caldura in Bucuresti: Certuri, jigniri si fuga de raspundere
Institutiile statului arunca pisica de la una la alta, iar bucurestenii inca se tem ca vor ramane faracaldura si apa calda la iarna.
Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti ameninta ca va sista apa calda si caldura, in Bucuresti, in conditiile in care Romgazva opri gazul trimis catre ELCEN, astfel ca s-ar putea afla in imposibilitatea de a furnizia agentul termic, a sustinut Gabriel Dumitrascu (foto), presedintele Consiliului de Administratie al RADET, intr-o conferinta de presa vineri dimineata.
Hotnews.ro: Bomba pe care o lasa Andrei Gerea in urma sa: Romgaz ar putea sa opreasca de luni furnizarea de gaze Elcen. Furnizarea energiei termice in Bucuresti este pusa in pericol
Furnizarea energiei termice in Bucuresti ar putea fi sistata incepand de luni. Aceasta in conditiile in care Consiliul de Administratie al Romgaz a decis joi sa opreasca livrarea de gaze catre producatorul de energie termica Elcen din cauza unor datorii de peste 300 de milioane de lei, au declarat pentru HotNews.ro surse din domeniu. Fara gaze naturale, Elcen nu va mai avea cu ce sa produca energie termica. Ministrul interimar al energiei Andrei Gerea ar fi facut presiuni asupra Romgaz sa mai furnizeze gaze in Bucuresti pana cand pleaca el din Guvern. Practic, sa lase problema pe seama viitorului ministru. Romgaz a pus anumite conditii pentru a avea asigurarea ca va recupera creantele, precum gajarea unor active, insa Elcen si Ministerul Energiei au refuzat. Un comunicat al Romgaz confirma aceste lucruri.
Hotnews.ro: Anca Paliu Dragu, analist economic la Comisia Europeana, propusa pentru postul de ministru al Finantelor
Anca Paliu Dragu, 42 de ani, in prezent economista in cadru directoratului general de economie şi finanţe al Comisiei Europene, care a lucrat in cadrul biroului local al FMI, dar si la BNR, va fi propunerea premierului desemnat Dacian Ciolos pentru functia de ministru al Finantelor Publice, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Paliu Dragu a fost recrutata din 2013 de Comisia Europeana, dupa ce in timp de 11 ani a lucrat in cadrul biroului de la Bucuresti al FMI (2001-2013). Intre 1996-2001, Paliu Dragu a fost economist in cadrul Bancii Nationale.
Agerpres.ro: Bank Austria va decide până în decembrie viitorul diviziei de retail
Divizia Bank Austria a grupului bancar italian UniCredit va decide până în luna decembrie dacă va restructura sau va vinde operațiunile de retail din Austria, potrivit unei scrisori deschise publicată joi de directorul general de la Bank Austria, Willibald Cernko, transmite Reuters.
Mediafax.ro: Noul sistem de impozitare a locuinţelor va creşte cererea pentru spaţii din clădirile de birouri
Noul sistem de impozitare a locuinţelor, care va fi aplicat din 2016 şi va ţine cont de scopul utilizării clădirii, nu de calitatea proprietarului, persoană fizică sau juridică, va determina creşterea cererii pentru spaţiile din clădirile de birouri cu 25%, apreciază compania imobiliară Regatta.
Noul sistem de impozitare a locuinţelor va creşte cererea pentru spaţii din clădirile de birouri
Rfi.ro: Adrian Vasilescu (BNR): Cea mai mare provocare pentru Cioloş va fi să ţină în frâu cheltuielile
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu
Societatea românească n-ar fi înghiţit un premier politic la această oră, de aceea soluţia este un premier tehnocrat. Iată ce declară la RFI consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. El crede că principala provocare pentru viitorul Guvern Cioloş va fi să ţină în frâu cheltuielile, pentru ca pieţele financiare să nu întoarcă spatele României.
Romanialibera.ro: Autostrada Sibiu-Orăștie: Inaugurarea electorală ne costă 181 milioane lei
Autostrada Sibiu-Orăștie: Inaugurarea electorală ne costă 181 milioane lei
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România n-a avut nicio obligaţie de deschidere a traficului pe Sibiu-Orăştie lotul 3 în noiembrie 2014, cu câteva zile înainte de turul 2 al alegerilor generale, însă, făcând acest lucru, şi-a asumat consecinţele acestei deschideri. Una dintre aceste consecinţe este necesitatea reconstruirii a sute de metri de autostradă în urma alunecărilor apărute.
Bursa.ro: ÎN PRIMELE 9 LUNI DIN 2015,
Libra Internet Bank raportează un profit de aproape 19 milioane lei
Libra Internet Bank a obţinut, în primele 9 luni din 2015, un profit net de 18,8 milioane lei, informează un comunicat de presă al băncii.
Emil Bituleanu, Director General Libra Internet Bank, a declarat: “Rezultatele favorabile se datorează, în mare parte, unei strategii echilibrate de dezvoltare pe toate liniile de business ale băncii: Corporate, IMM, Profesii Liberale şi AgriBusiness. Suntem în continuare concentraţi pe creşterea băncii, atât că prezenţa teritorială, cât şi prin lansarea de produse şi tehnologii noi”.
Bursa.ro: BVB a deschis în scădere şedinţa de azi
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, scădea cu 0,32% la 7.280,62 puncte, iar indicele BETPlus se deprecia cu 0,31% la 1.072,88 puncte.
Noul indice BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, scădea cu 0,32% la 8.292,7 puncte.
BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, urca cu 0,22%, fiind cotat la 30.884,29 puncte.
Bursa.ro: Energy Holding pierde definitiv procesul cu Euro Insol
Pe 12 noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul declarat de Energy Holding împotriva sentinţei civile nr. 43 din 06.01.2015, pronunţată în Dosarul nr. 29713/3/2012 de Tribunalul Bucureşti prin care s-a respins contestaţia formulată împotriva măsurii Administratorului Judiciar EURO INSOL de denunţare a contractului de vânzare cumpărare energie electrică nr. 33CE/14.01.2004 încheiat cu Hidroelectrica. Decizia este irevocabilă, nemaiexistând altă cale de atac, potrivit unui comunicat de presă al companiei.
Bursa.ro: ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI,
Alro a înregistrat un profit net ajustat de 145 milioane de lei
Producătorul de aluminiu Alro SA (BVB: ALR, “Compania” sau “Alro”) a înregistrat, în primele nouă luni ale anului 2015, un profit net ajustat de 145 de milioane de lei, comparativ cu o pierdere netă ajustată de 115 milioane de lei, în perioada similară din 2014, potrivit raportului publicat pe BVB. Cifra de afaceri a Companiei a fost de 1,77 miliarde de lei, față de 1,44 miliarde de lei, în primele nouă luni din 2014. Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație al Alro, a declarat: “Rezultatele financiare pe care Alro le-a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an sunt un semnal clar că strategia pe care o aplicăm de peste 10 ani este cea corectă şi cea care a menţinut compania viabilă în cele mai grele condiţii de piaţă”.
Bursa.ro: ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI,
Nivelul total al veniturilor SIF Oltenia depăşeşte 243,5 milioane de lei
Nivelul total al veniturilor depăşeşte 243,5 milioane de lei, la finele lunii septembrie, în creştere cu 23% faţă de cel din primele nouă luni din 2014. În ceea ce priveşte cheltuielile, acestea au fost de circa 112,8 milioane de lei, mai mari cu 42,8% decât cele din ianuarie – septembrie 2014.
SIF Oltenia a înregistrat un profit net de 140,3 milioane de lei în primele nouă luni din acest an, precizează sursa citată.
Agerpres.ro: Europarlamentarul Mircea Diaconu: Numărul mare de microhidrocentrale construite în România a afectat ecosistemele din zona râurilor de munte
Construirea unui mare număr de microhidrocentrale, în ultimii ani, în România, a afectat ecosistemele existente de-a lungul râurilor de munte, a atenționat europarlamentarul Mircea Diaconu în cadrul dezbaterii ‘Cât de verde este hidroenergia?’, găzduită, în această săptămână, de Forumul Parlamentului European privind pescuitul de agrement și mediul acvatic (RecFishing Forum).
Economica.net: R. Moldova: Gazoductul Iaşi-Ungheni este doar prima fază a proiectului de interconexiune cu sistemul de gaze al UE
Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni reprezintă prima fază a proiectului de interconexiune a sistemului de gaze al Republicii Moldova cu cel al Uniunii Europene (România), iar din punct de vedere operaţional, la această etapă, magistrala asigură doar furnizarea gazelor naturale pentru regiunea aferentă, ceea ce reprezintă până la 1% din consumul total pe ţară, informează, joi, un comunicat al Ministerului Economiei din Republica Moldova, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, precizările ministerului vin în urma unor informaţii privind activitatea gazoductului Iaşi-Ungheni publicate în ultimele zile atât de presa din România, cât şi de cea din Republica Moldova, potrivit cărora investiţiile de 26 milioane în acest proiect au fost inutile.