Fermierii care au avut in acest an culturi afectate de seceta mai pot depune la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), pana pe 2 decembrie, inclusiv, cererile in acest sens, informeaza APIA Mures.
Termenul de 30 noiembrie, stipulat in legislatie, a fost amanat astfel, intrucat aceasta zi este libera prin lege.
Cuantumurile maxime ale ajutorului de stat pentru producatorii persoane fizice sunt de 280 de lei/hectar la porumb boabe, 285 de lei/hectar la floarea-soarelui, 335 de lei/hectar la soia, 1.130 de lei/hectar la cartof, 600 de lei la sfecla de zahar, 1.490 de lei/hectar la legume de camp, 225,5 de lei/hectar la plante de nutret, 50 de lei/hectar la pasune si 75 de lei/hectar la faneata.
Pentru persoane juridice, precum si orice forme asociative cu sau fara personalitate juridica, cuantumurile maxime sunt duble fata de cele pentru persoane fizice, la toate culturile.
Fermierii care au culturi afectate de seceta trebuie sa depuna o cerere la primarie, in care sa specifice suprafata si culturile calamitate, precum si paguba suferita. Apoi, o comisie locala pentru situatii de urgenta va evalua situatia pe teren, va aprecia suprafata, procentul de afectare si va estima valoarea pagubelor. Ulterior, comisia judeteana pentru situatii de urgenta va verifica si ea veridicitatea datelor, intocmind o situatie centralizata pe care o va inainta Ministerului Agriculturii.
De curand, noul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca Romania a transmis catre Comisia Europeana toate solicitarile necesare cu privire la acordarea despagubirilor pentru seceta, precizand totodata ca se doreste ca plata efectiva a despagubirilor sa fie realizata pana pe data de 25 decembrie.
„S-au transmis la Comisia Europeana solicitarile necesare pentru a efectua plata despagubirilor pentru culturile afectate de seceta. Sa speram ca vor iesi la timp aprobarile de la Bruxelles pentru acest lucru, deoarece vrem ca fermierii sa mearga linistiti acasa de Craciun”, a spus Achim Irimescu.
Fermierii ale caror culturi au fost afectate de seceta si care indeplinesc conditiile de eligibilitate trebuie sa depuna la APIA urmatoarele documente:
- a) copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoana fizica sau, dupa caz, imputernicire/procura notariala si o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului mandatat;
- b) copie a atestatului de producator, dupa caz;
- c) copie a certificatului de inregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului/Registrul national al asociatiilor si fundatiilor sau a actului in baza caruia isi desfasoara activitatea, precum si copie a B.I./C.I. al/a imputernicitului/reprezentantului legal;
- d) copie a procesului-verbal de constatare si evaluare a pagubelor;
- e) dovada coordonatelor bancare/trezorerie, dupa caz.
Documentele trebuie prezentate si in original, in vederea certificarii de reprezentantul APIA, prin inscrierea pe copie a sintagmei “conform cu originalul”.
Sursa:www.stiriagricole.ro