Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 27 noiembrie–3 decembrie

prognoza-meteo-640x330Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurna a  aerului va oscila intre minus 2…9 grade C, valori apropiate de normele climatologice, in aproape toata tara.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -1…11°C, la nivelul intregii tari.

Temperatura minima a aerului se va incadra intre -4…9°C, in majoritatea zonelor de cultura.

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploaie, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in cea mai mare parte a tarii. In primele zile ale intervalului cantitatile de apa vor  depasi  local  25  l/mp si izolat 50  l/mp,  in  special in sudul tarii. In majoritatea regiunilor, vantul va prezenta intensificari de scurta durata.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-50  cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori  satisfacatoare si apropiate  de  optim, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

Pe suprafete extinse din Moldova, sud-vestul, sudul si local in centrul Transilvaniei, se vor inregistra deficite de apa in sol,  seceta  pedologica fiind moderata si izolat puternica.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Pe fondul  regimului hidro-termic din aer si sol favorabil,  ritmurile vegetative ale culturilor de toamna vor evolua pe ansamblu normal, in aproape toata tara.

Culturile  de orz si grau  de  toamna isi  vor continua fazele de rasarire, aparitia frunzei a treia si infratire (10-100%), in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Starea de vegetatie a plantelor se va  mentine buna si medie in semanaturile efectuate in epoca optima.

In  functie de data semanatului, rapita isi va definitiva rasarirea (80-100%), continuandu-se totodata infrunzirea (6-14 frunze) la nivelul intregii tari, uniformitatea si vigurozitatea culturilor prezentandu-se in general buna si medie.

Speciile pomi-viticole se vor afla la maturarea lemnului/coardelor, ingalbenirea/caderea masiva a frunzelor, precum si in faza de repaus fiziologic.

In   zilele   cu   precipitatii, lucrarile agricole specifice de sezon (eliberarea terenurilor  de  resturile  vegetale,  araturi  de  toamna, fertilizari etc.)  vor  fi  sistate temporar.

Recomandari de specialitate:

  1. Finalizarea araturilor adanci de toamna;
  2. Verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la cerealierele de toamna;
  3. Aplicarea ingrasamintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la culturile de toamna semanate in epoca optima;
  4. Lucrari de intretinere in plantatiile pomi-viticole.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor