Incepand cu anul 2016, fermierii romani vor trebuie sa se conformeze unor noi reguli din partea APIA, daca doresc sa beneficieze in continuare de subventii. In primul rand, pentru a beneficia de sprijin cuplat, agricultorii vor trebui sa faca dovada ca au infiintat culturile agricole doar cu samanta certificata.
Astfel, potrivit Ordinului 619/2015, samanta certificata trebuie utilizata pentru culturile de soia, lucerna, fasole boabe pentru industrializare, canepa pentru ulei si fibre, orez, cartof, sfecla la zahar, tomate destinate industrializarii, castravetilor destinati industrializarii, legumelor cultivate in sera (tomate si castraveti pentru consum in stare proaspata sau destinati industrializarii, ardei si varza pentru consum in stare proaspata) si legume cultivate in solarii (tomate si castraveti pentru consum in stare proaspata, castraveti destinati industrializarii, ardei,varza, vinete pentru consum in stare proaspata).
Subventii 2016: In majoritatea cazurilor, fermierii pot face dovada ca utilizeaza samanta certificata prin factura fiscala de la achizitie, precum si prin documentul de certificare a lotului de samanta, conform APIA.
„Multi fermieri, in special mici, fac o confuzie aici, crezand ca inclusiv culturie de paioase, porumbul, trebuie infiintate cu samanta certificata. Nu este vorba de asa ceva. Vorbim doar de culturile mentionate in Ordinul 619/2015 pentru care se acorda sprijin cuplat”, a precizat, pentru StiriAgricole.ro, directorul APIA Mures, Ovidiu Savasca.
O alta modificare importanta in privinta subventiilor acordate de APIA are in vedere asociatiile crescatorilor de animale care vor trebui, din 2016, sa se transforme in grupuri de producatori sau cooperative. Mai exact, este vorba de asociatiile infiintate in baza OG 26/2000.
„De anul viitor expira derogarea de care beneficiau asociatiile crescatorilor de animale, constitute pe baza legii 26/2000. Acestea au beneficiat de o perioada de gratie, 2015, iar de la anul au ca obligativitate sa devina grupuri de producatori sau cooperative”, a mai spus directorul APIA Mures, Ovidiu Savasca.
Subventii 2016: De asemenea, si pentru crescatorii de ovine anul viitor va veni cu o serie de modificari substantantiale in ceea ce priveste plata subventiilor. Acestia vor trebui sa aiba efectivele inscrise in in registrul genealogic al rasei si in Controlul Oficial al Productiilor (COP) pentru a primi si in 2016 sprijinul cuplat zootehnic.
„O alta noutate in ceea ce priveste subventiile este ca din 2016 crescatorii vor putea solicita sprijin cuplat doar daca au animalele inscrise in registrul genealogic al rasei. Este o conditie de eligibilitate pentru primirea subventiei de 7 euro pe cap de ovina”, a mai mentionat directorul APIA Mures.
In prezent, circa 10% din efectivul total de ovine din Romania este inscris in registrul genealogic al rasei.
Subventii 2016: Comisarul Hogan propune simplificari in plata subventiilor
De curand, Comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan, a anuntat ca doreste sa implementeze in cadrul Politici Agricole Comune o serie de simplificari in privinta acordarii subventiilor, astfel incat fermierii sa aiba parte de mai putine controale in ferme.
„Ne dorim sa reducem numarul de controale in ferma de la 5% la 1% din esantionul de verificare. Acest lucru va putea fi posibil pentru anumite scheme de sprijin. Este o masura care va usura munca functionarilor si va fi de asemenea benefica si pentru fermieri”, a spus de curand Phil Hogan.
Directorii APIA romani impartasesc aceasta opinie si mentioneaza ca si Romania ar trebui sa sustina mai vocal aceasta propunere.
„Propunerea domnului Comisar european e una destul de buna, avand in vedere ca anula cesta APIA a avut o sarcina de control foarte mare. Ar trebui si noi sa sustinem mai mult aceste simplificari. Momentan insa, vorbim doar de niste propuneri. Momentan nu exista nimic oficial in acest sens”, a mai declarat directorul APIA Mures, Ovidiu Savasca.
Peste 12 miliarde de euro vor fi investite, sub forma platilor directe, in sectorul agricol si in zonele rurale din Romania in perioada 2014-2020, conform alocarii noului PNDR.