Noul secretarul de stat in MADR, Sorin Radu, a anuntat cand se vor deschide primele sesiuni de depunere a proiectelor cu finantare europeana din 2016, in cadrul PNDR.
„Lucram la definitivarea calendarului, precum si la platforma online. Cel mai tarziu vom deschide primele sesiuni de depunere in luna martie”, a declarat Sorin Radu, in cadrul unei conferinte.
Mai mult decat atat, Ministrul Agriculturii are in vedere o imbunatatire a Ghidurilor solicitantuluipentru 2016, astfel incat fermierii sa poata intelege mult mai usor procedurile de accesare a fondurilor europene.
De asemenea, in primavara lui 2016, MADR isi propune sa ofere fermierilor posibilitatea de a depune proiecte integrate. Pentru inceput, va fi posibila depunerea de proiecte integrate care sa combine operatiuni/investitii doar din cadrul sM 4.1, 4.1a si 6.4 (sM4.1 cu sM6.4, sM4.1a cu sM6.4, sM6.4 cu sM4.1 si sM6.4 cu sM4.1a).
Prin parghiile Politicii Agricole Comuna (PAC), vor fi investite aproape 20 de miliarde de euro in sectorul agricol si in zonele rurale din Romania pana in 2020. Prioritatile politice esentiale, definite la nivelul UE, includ: locuri de munca, sustenabilitate, modernizare, inovare si calitate. In acelasi timp, Romania dispune de flexibilitate in ceea ce priveste adaptarea atat a platilor directe, cat si a programelor de dezvoltare rurala la necesitatile sale specifice.
Fermierii romani si autoritatile publice au depus in acest an 5.865 de proiecte cu finantare europeana, cu o valoare totala de 639,41 de milioane de euro, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR), potrivit centralizarii realizate de AFIR. In topul celor mai accesate masuri de finantare se afla Submasura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, unde au fost depuse 2.818 de proiecte, in valoare totala de 118 de milioane de euro.