Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Subventii 2016: Ce valoare va avea sprijinul cuplat pentru sectorul vegetal

cultivarea-cartofilor-soiuri-de-cartofi-640x330Fermierii din sectorul vegetal vor primi incepand cu 2016, pe langa subventia pe suprafata, un sprijin cuplat mai mare cu circa 10 euro pe hectar. Banii europeni au rolul de a-i stimula pe fermieri sa investeasca in culturile agricole care au intampinat dificultati in ultimii ani si care sunt considerate importante pentru Romania.

Pe lista culturilor care vor primi si in 2016 sprijin cuplat regasim soia, lucerna, cartoful de samanta, sfecla de zahar, ciupercile, tomatele si castravetii pentru procesare, legumele din sere si solarii, dar si ciupercile.

Va prezentam asadar in acest articol valoarea sprijnului cuplat pe care fermierii o vor putea incasa in 2016, conform datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii:

  1. Soia

Deoarece suprafetele cultivate cu soia au scazut in tara noastra, mai ales in urma interzicerii cultivarii soiei modificata genetic, fermierii vor putea beneficia in 2016 de un sprijin cuplat de 335 de euro pe hectar, cu 10 euro mai mult decat suma incasata in 2015. Valoare va creste cu 10 euro in fiecare an pana in 2020, la fel ca si in cazul urmatoarelor culturi.

  1. Lucerna

Desi este una dintre cele mai ieftine surse de proteina pentru animale, suprafetele cultivate cu lucerna au scazut constant in ultimii ani in tara noastra. Statisticile MADR arata ca la ora actuala sunt cultivate aproape 350.000 de hectare de lucerna. Din acest motiv si aceasta cultura este incurajata, fiind disponibil un sprijin cuplat de 65 de euro pe hectar in 2016.

  1. Mazare si fasole boabe pentru industrializare

Si in acest sector suprafetele cultivate sunt in general mici in comparatie cu nevoia de materie prima a fabricilor. Sprijinul cuplat pentru mazare si fasole boabe pentru industrializare va fi de 190 de euro pe hectar in 2016.

  1. Canepa

Cu mai putin de 1.000 de hectare cultivate cu canepa, Romania are nevoie sa incurajeze si sectorul de cultivare a acestei plante ca o alternativa la speciile cerealiere. Astfel, sprijinul cuplat pentru canepa va fi in 2016 de 204 euro pe hectar, valoarea urmand sa creasca cu 10 euro pana in 2020.

  1. Orez

In prezent, Romania are suprafete de circa 12.000 de hectare cultivate cu orez, costurile de productie fiind destul de mari. Din acest motiv si aceasta cultura va primi in 2016 un sprijin cuplat in valoare de 460 de euro pe hectar.

  1. Samanta de cartof

In decurs de mai putin 10 ani, suprafetele cultivate pentru samanta de cartof au scazut dramatic in tara noastra. Daca in 1999 Romania detinea aproape 6.500 de hectare cu acest tip de cultura suprafetele, in 2007 ele s-au redus la circa 2.600 de hectare. Sprijinul cuplat pentru samanta de cartof va fi in 2016 de 970 de euro pe hectar, valoarea urmand sa creasca cu 10 euro pana in 2020.

  1. Cartof timpuriu

In ceea ce priveste cultura cartofului timpuriu aceasta este in general costisitoare si sensibila la daunatori si boli. Sprijinul cuplat va fi pentru cartoful timpuriu de 710 euro pe hectar in 2016, potrivit datelor MADR.

  1. Hamei

O alta cultura pe care oficialii MADR doresc sa o protejeze este cea a hameiului, in conditiile in care la ora actuala productia nationala de hamei poate acoperi doar 15% din necesarul industriei berii. In 2016, sprijinul cuplat pentru hamei va fi de 510 euro pe hectar, valoarea urmand sa creasca cu 10 euro pana in 2020.

  1. Sfecla de zahar

Se estimeaza ca in prezent Romania are o suprafata cultivata cu sfecla de zahar de circa 29.000 de hectare. MADR atrage atentia ca suprafele cultivate cu aceasta planta ar trebui sa creasca avand in vedere ca din 2017 vor fi eliminate cotele de zahar. Astfel in 2016, cei care cultiva sfecla de zahar pot beneficia de un sprijin cuplat in valoare de 610 euro pe hectar.

  1. Tomate si castraveti pentru procesare

Avand in vedere ca din 2012 au fost eliminate platile tranzitorii pentru acest tip de culturi, fermierii au in continuare dificultati cu mentinerea suprafetelor cultivate cu tomate si castraveti pentru procesare, in principal din cauza costurilor ridicate de productie. Din acest motiv, ei vor fi stimulati sa pastreze aceste culturi si chiar sa isi mareasca suprafetele. De anul viitor, fermierii vor putea beneficia de 1.410 euro pe hectar la tomatele pentru procesare, in timp ce castravetii pentru procesare vor beneficia de un sprijin cuplat de 510 euro pe hectar.

  1. Legume cultivate in sere si solarii

De asemenea, tot din cauza costurilor mari de productie, fermierii romani isi pastreaza cu greu suprafetele cultivate cu legume in sere si solarii. Din 2016, sprijinul cuplat pentru legume in sere va fi de 6.210 euro pe hectar, in timp ce culturile de legume in solarii vor beneficia de un sprijin cuplat de 3.010 euro pe hectar.

  1. Mere si prune pentru procesare

Peste jumatate din livezile existente in Romania sunt imbatranite, avand un potential productiv redus. Din acest motiv, o buna parte dintre fermieri cu greu pot face fata costurilor de productie. Astfel, sprijinul cuplat pentru mere si prune procesate va creste anul viitor pana la 310 euro pe hectar, valoarea urmand sa se majoreze cu 10 euro pana in 2020.

  1. Ciuperci

Avand in vedere ca acest sector nu a beneficiar de sustinere pe pilonul I, Ministerul Agriculturii doreste in exercitiul financiar 2015-2020 sa sprijine cultivarea ciupercilor, in contextul in care costurile sunt deosebit de mari la aceasta cultura pentru materia prima. Astfel in 2016, sprijinul cuplat pentru ciuperci va fi de 100.010 de euro pe hectar.

Pentru a beneficia de schema de sprijin cuplat, fermierii vor putea depune cereri de plata in cadrul campaniei din anul respectiv care va debuta la 1 aprilie si se va incheia la 15 iunie.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor