Incepand cu anul 2016, asociatiile crescatorilor de animale sunt obligate sa se constituie in cooperative, pentru a primi in continuare subventiile APIA pentru pasuni. Mai mult decat atat, noile cooperative vor fi obligate prin lege sa isi pastreze membrii din asociatiile initiale.
Prevederea este stipulata in cadrul modificarilor realizate la OUG 3/2015 privind aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015 – 2020.
Astfel, in cadrul articolului 5 din OUG mentionata se noteaza ca „in cazul concesionarii/inchirierii unei suprafete de pajisti de catre o asociatie de crescatori de animale, beneficiarii platilor pot fi : a) asociatia crescatorilor de animale, pe baza unui tabel centralizator care cuprinde acordul tuturor membrilor privind depunerea cererii unice de plata de catre asociatie, datele de identificare, codul de identificare al exploatatiei zootehnice din Registrul national al exploatatiilor, numarul de animale si suprafata care revine pe fiecare membru al asociatiei proportional cu numarul de animale detinute si hotararea adunarii generale a asociatilor privind utilizarea fondurilor”.
De asemenea, in cadrul articolului 7 din OUG 3/2015 se precizeaza ca „dupa un an de gratie, asociatiile prevazute la litera a) constituite in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se vor transforma in grupuri de producatori sau cooperative agricole conform prevederilor legislatiei in vigoare”.
Actul legislativ mai prevede, la articolul 6, ca in cazul pajistilor permanente detinute, in calitate de proprietari, de catre asociatii, obsti, composesorate, cooperative, alte comunitati si forme asociative pot solicita subventia ori formele asociative, pe baza acordului fiecarui membru, ori membrii individuali care asigura incarcatura cu animale (0,3 UVM/ha) pentru suprafata detinuta in proprietate.
Contractele de concesiune pe pasuni incheiate de asociatiile fermierilor cu consiliile locale raman in vigoare pentru viitoarea cooperativa infiintata daca aceasta va avea aceiasi membri ca asociatia initiala.
Centrul de Infiintari Firme sta la dispozitia asociatiilor crescatorilor de animale pentru intocmirea documentelor, conform noilor reglementari, si inscrierea cooperativelor infiintate in Registrul Comertului.
Birou Bacau Tel: 0234.570.010, E-mail: office@ccibc.ro Mobil: 0749.088.840 |
Birou Onesti Tel: 0234.320.343 E-mail: onesti@ccibc.ro Mobil: 0748.886.408 |
Birou Moinesti Tel: 0234.367.557 E-mail: moinesti@ccibc.ro Mobil: 0744.538.409 |