Ziarulevenimentul.ro: Workshop în sprijinul firmelor inovative
Camera de Comerţ şi Industrie Bacău şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est organizează pe 18 ianuarie, cu începere de la ora 10.00, workshop-ul „Reţeaua Enterprise Europe Network în sprijinul IMM-urilor inovative din Regiunea NE”. Evenimentul va avea loc la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie, scopul acestuia fiind prezentarea oportunităţilor de internaţionalizare şi inovare oferite de Reţeaua Europeană a Întreprinderilor – Enterprise Europe Network, reţeaua oficială a Comisiei Europene. Vor fi prezentate serviciile oferite de reţeaua Enterprise Europe referitoare la sprijinirea internaţionalizării şi inovării firmelor şi vor fi evidenţiate oportunităţi de finanţare pentru IMM-uri disponibile prin POR 2014-2020, Apel proiecte 2.1 A/2015 „Microîntreprinderi”, POC 2014-2020, Acţiunea 2.2.1 „IT&C şi inovare prin dezvoltarea de clustere” şi Programul Orizont 2020. Participarea la eveniment este gratuită.
mesageruldecovasna.ro: CL Sfântu Gheorghe va acorda şi anul acesta ajutor de minimis pentru IMM-urile locale
Consiliul municipal Sfântu Gheorghe va aloca şi anul acesta fonduri pentru sprijinirea IMM-urilor locale, prin intermediul ajutorului de minimis, bugetul total alocat pentru acest capitol ridicându-se la 500.000 de lei.
„În urmă cu trei ani am pornit acest program, eu cred că a fost un program de succes. Mergem pe principiul „primul venit, primul servit”, dar vor fi serviţi toţi cei care vor depune proiecte”, a declarat, pentru AGERPPRES, primarul municipiului, Antal Arpad.
Obiectivvaslui.ro: Nimic nou sub “soarele” economiei vasluiene: Un nou an greu pentru afaceri
Lipsa tot mai acută a locurilor de muncă, fiscalitatea încă împovărătoare, infrastructura slabă şi puterea scăzută de cumpărare fac ca patronatele vasluiene să nu fie prea optimiste. Comisia Naţională de Prognoză arată că în 2016 vasluienii vor câştiga printre cele mai mici lefuri din ţară, respectiv un salariu mediu de 1.492 de lei, la jumătate faţă de bucureşteni – 3.000 de lei. “Să ne votăm cu grijă politicienii în cele două rânduri de alegeri şi apoi vom vorbi de decizii corecte”, declară Ionel Constantin, preşedintele CCIA Vaslui.
Caon.ro: Sedinta cu scantei in Consiliul Judetean
Înainte de aprobarea ordinii de zi a primei şedinţe a Consiliului Judeţean din acest an, ce a avut loc vineri, 8 ianuarie 2016, consilierul Nicolae Ştefănescu a venit cu propunerea de a introduce un proiect de hotărâre prin care să fie sprijinită financiar deplasarea unei delegaţii la Târgul de produse agricole de la Berlin.
„Camera de Comerţ Româno-Germană ne-a invitat la Târgul de la Berlin, un eveniment important la care diverşi producători agricoli cărăşeni au mai luat parte. Un lucru este interesant: noi avem acolo trei standuri, iar vecinii noştri maghiari 42. Şi asta pentru că statul maghiar le asigură finanţarea. Având în vedere că Ministerul Agriculturii nu mai finanţează aceste deplasări, propun colegilor din Consiliul Judeţean să fie de acord să finanţăm noi această deplasare, introducând în acest sens un proiect de hotărâre pe ordinea de zi.
Ziaruldetulcea.ro: REPREZENTANȚI AI MUNICIPALITĂȚII DIN SUZHOU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA TULCEA
O delegație din Municipalitatea Suzhou, Republica Populară Chineză, s-a aflat vineri, 8 ianuarie, la Tulcea în cadrul unei vizite oficiale întreprinse în țara noastră. Delegația chineză, condusă de viceprimarul orașului Suzhou, Xu Ming, și alcătuită din șase reprezentanți ai municipalității aflate în relații de cooperare cu județul nostru încă din 1995, a fost primită cu multă căldură de conducerea Consiliului Județean Tulcea, mai exact de vicepreședinții Vasile Strat și Cosmin Boiangiu, în cadrul unei întrevederi lărgite ce avut loc la Sala „Dobrogea”. Cu acest prilej, au mai fost prezenți prefectul județului, marin Bădiță, guvernatorul RBDD, Lucian Simion, deputatul Ion Bălan, consilierul județean Anișoara Radu, de data aceasta în calitate de întreprinzător local în domeniul mobilei aflat în relații comerciale cu China, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Tulcea, Doru Poponete, precum și Directorul Direcției de Sport și Tineret, Liviu Urlih.
Agerpres.ro: Puls Capital: Direcția negativă a bursei locale din această săptămână s-a datorat contextului extern (analiză)
Valoarea totală tranzacționată în această săptămână la Bursa de Valori București s-a cifrat la 154,79 milioane de lei, din care peste 136,83 milioane de lei au reprezentat schimburi cu acțiuni, potrivit analizei Puls Capital.
Agerpres.ro: MADR: 11 organizații din medii relevante vor fi selectate pentru Comitetul de Monitorizare al POPAM 2014-2020
Ministerul Agriculturii prin Direcția Generală Pescuit (DGP) intenționează să selecteze 11 organizații din mediul economic, social și al societății civile pentru includerea în Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (CM POPAM) 2014 – 2020, termenul limită pentru depunerea candidaturilor din partea entităților interesate fiind 22 ianuarie 2015, potrivit unui anunț publicat de DGP.
Capital.ro: România a exportat băuturi și tutun de peste 780 milioane euro, în primele nouă luni din 2015
România a exportat, în primele nouă luni din 2015, băuturi și tutun în valoare de 780,1 milioane de euro, cu 192,9 milioane de euro peste nivelul din perioada similară din 2014, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.
Agerpres.ro: Autostrada Lugoj – Deva, planificată a fi terminată în trimestrul III din 2018
Autostrada Lugoj – Deva, respectiv loturile 2, 3 și 4, are preconizată ca dată de finalizare trimestrul III al anului 2018, iar valoarea investiției se ridică la 410 milioane euro, potrivit unui document al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
Agerpres.ro: Autostrada Sibiu – Pitești ar putea fi gata în 2023, iar investiția se va ridica la 1,67 miliarde euro
Autostrada Sibiu – Pitești ar putea fi gata în ultima parte a anului 2023, iar valoarea totală a investiției depășește 1,67 miliarde euro, se arată într-un document al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
Economica.net: Va apărea primul fond de investiţii în mașini de epocă şi vinuri de colecţie
După ce a obținut un randament de aproximativ 27% în euro în patru ani din investițiile în obiecte de artă, Certinvest vrea să lanseze un alt fond de profil dar cu un domeniu extins: investiția în mașini de epocă și vinuri de colecție. Investitorii vor putea utiliza maşinile fondului închis de investiţii.
Capital.ro: Numărul de turişti moldoveni în România a scăzut cu 25-30%
Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din Romania ( FAPT) şi Federaţia de Promovare a Turismului din Moldova ( FPTM) – organizaţii Partenere oficial prin Alianţa semnată la 12 noiembrie 2015 – anunţă scăderea cu 25-30% a numărului de turişti moldoveni care s-au aflat în vacanţă în destinaţiile din România pentru petrecerea sărbătorilor de rit vechi, potrivit unui comunicat al federaţiilor.
Zf.ro: EXCLUSIV ZF
Kaufland, cel mai mare angajator din România, a făcut o surpriză salariaţilor la începutul anului: Vor fi mai bine plătiţi
Lanţul german de hipermarketuri Kaufland, liderul comerţului local, va majora din ianuarie 2016 salariul minim din cadrul companiei la 1.300 de lei brut (946 de lei net), pentru 12 salarii anuale, la care se adaugă aproximativ 197 de lei brut sub formă de bonuri de masă, “acordate angajaţilor încă din prima zi de lucru”, potrivit unui comunicat de presă trimis de companie către Ziarul Financiar.
Zf.ro: De ce se prăbuşesc companiile? ”De multe ori firmele au probleme din cauza bătăliilor interne, între departamente, nu a pieţei”
Multe companii româneşti se confruntă cu dificultăţi pentru că nu au un model de business clar, aplicat la toate nivelurile, şi pentru că nu reuşesc să gestioneze corect probleme legate de termene de plată şi portofoliu.
zf.ro: Lidl începe anul cu o tranzacţie de 10 milioane de euro
Fondul britanic de investiţii First Property, care deţine în România o clădire de birouri în Bucureşti şi două centre logistice în provincie, a plătit 10,5 milioane de euro pentru a achiziţiona terenurile pe care sunt amplasate nouă magazine Lidl.
Fondul de investiţii a preluat împreună cu o serie de alţi investitori terenurile din Baia-Mare, Blaj, Brad, Buzău, Fălticeni, Luduş, Pecica, Piatra Neamţ şi Salonta, pe acestea fiind în continuare funcţionale ma-gazine Lidl. Nici reprezentanţii First Property şi nici cei ai Lidl nu au dorit să dezvăluie numele vânzătorului. Oficialii Lidl spun însă că „spaţiile nu au făcut niciodată parte din portofoliul companiei. Astfel, activitatea companiei noastre nu va fi în niciun fel afectată şi va continua să se desfăşoare în acelaşi regim.“
Zf.ro: Kaufland şi Lidl au fost încoronaţii regii promoţiilor pe piaţa de retail din România. Ce le-a adus bătălia ofertelor
Reţelele din comerţul cu dominantă alimentară au avut în luna decembrie 13.900 de promoţii în cataloagele pe care le publică periodic în România, cu 7,5% mai puţine decât în aceeaşi lună a anului anterior.
Zf.ro: Oraşele care ameninţă poziţia softiştilor români pe piaţa de IT
România ar putea pierde din competitivitate pe piaţa serviciilor de externalizare din cauza costurilor cu forţa de muncă. Astfel, piaţa locală riscă să piardă anumite investiţii sau să nu le mai primească în detrimentul unor ţări din Africa sau din America Latină.
Mediafax.ro: Deficitul balanţei comerciale a ajuns la 7,2 miliarde euro în primele 11 luni din 2015
Exporturile României au totalizat, în primele 11 luni ale anului trecut, circa 50,66 miliarde euro, iar importurile s-au situat la 57,85 miliarde euro, astfel că deficitul balanţei comerciale a ajuns la 7,2 miliarde euro, fiind mai mare cu 1,88 miliarde euro decât cel din perioada similară din 2014.
Mediafax.ro: Cursă aeriană Timişoara-Eindhoven, introdusă de la sfârşitul lunii martie
O nouă cursă aeriană, spre Eindhoven, va fi introdusă, din 29 martie, pe Aeroportul Internaţional “Traian Vuia” din Timişoara, aceasta urmând să fie operată de Wizz Air şi să aibă o frecvenţă de trei zboruri pe săptămână, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Bursa.ro: Directiva de Redresare şi Rezoluţie Bancară respectă principiul neretroactivităţii?
La ultima conferinţă de presă a BNR, guvernatorul Mugur Isărescu a amintit şi de legea dării în plată, precizând că la reexaminarea proiectului legislativ trebuie să se ţină seama şi de recomandările primite de la Banca Centrală Europeană.
BNR şi ARB (Asociaţia Română a Băncilor) şi-au manifestat opoziţia faţă de proiectul actual, aprobat de Parlament, considerând că se încalcă, printre altele, dreptul de proprietate şi nu se respectă principiul neretroactivităţii legii.
Citeste mai mult…
Bursa.ro: CRISTIAN PÂRVAN, AOAR:
“Băncile i-au nesocotit pe deponenţi şi pe debitori, încurajate de BNR”
Băncile comerciale din ţara noastră au nesocotit atât interesele deponenţilor, cât şi pe cele ale debitorilor, fiind încurajate de Banca Naţională a României (BNR), este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care ne-a declarat, într-un interviu: “În România, din păcate, urmare a unei politici foarte generoase a BNR faţă de băncile comerciale, Banca Centrală a încurajat instituţiile financiare să procedeze într-un mod suveran 100%, nesocotind atât interesele deponenţilor, cât şi pe cele ale persoanelor care au credite”.
Bursa.ro: INS:
Exporturile României au totalizat, în primele 11 luni ale anului trecut, circa 50,66 miliarde euro
Exporturile României au totalizat, în primele 11 luni ale anului trecut, circa 50,66 miliarde euro, iar importurile s-au situat la 57,85 miliarde euro, astfel că deficitul balanţei comerciale a ajuns la 7,2 miliarde euro, fiind mai mare cu 1,88 miliarde euro decât cel din perioada similară din 2014, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.
Bursa.ro: Noul şef al misiunii FMI pentru România este Reza Baqir
Mandatul şefului misiunii FMI pentru România, Andreea Schaechter, s-a încheiat după doi ani şi jumătate, aceasta fiind înlocuită cu Reza Baqir, care va ajunge la Bucureşti în perioada 12-15 ianuarie pentru a fi prezentat autorităţilor, a anunţat biroul local al FMI.
Domnul Reza Baqir a fost numit noul şef al misiunii pentru România şi va vizita Bucureştiul în perioada 12-15 ianuarie pentru a fi prezentat autorităţilor. El a înlocuit-o pe Andrea Schaechter, care şi-a finalizat mandatul, după doi ani şi jumătate, în conformitate cu politicile obişnuite de rotaţie a carierei”, a declarat luni, într-un comunicat, Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria.
Bursa.ro: ÎN CIUDA OPINIEI ACŢIONARILOR CONTESTATARI
Convocarea AGA, revocată de conducerea SIF Transilvania
Directoratul şi Consiliul de Supraveghere al SIF3 Transilvania au decis să revoce Convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din 15/16 februarie 2016, după ce instanţa a suspendat cererea unui grup de acţionari privind schimbarea actualei conduceri, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Bursa.ro: BNR A RĂSPUNS SOLICITĂRII LUI CRISTIAN DAN:
“Verificarea ofertei OTP Bank de conversie a creditelor – de competenţa ANPC”
Verificarea ofertei OTP Bank de conversie a creditelor contractate în franci elveţieni (CHF) este de competenţa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), după cum reiese dintr-un răspuns pe care Banca Naţională a României (BNR) l-a transmis lui Cristian Dan, administratorul Grupului Clienţilor împrumutaţi în CHF.
Bursa.ro: EUGEN SINCA, ANALIST-ŞEF BCR:
Bucureşti-Ilfov atrage aproape 60% din totalul investiţiilor străine, iar Moldova sub 3%
Creşterea economică din 2016 este estimată la 3,8%, cu o contribuţie importantă a consumului populaţiei după implementarea măsurilor de relaxare fiscală, este de părere Eugen Sinca, analist-şef BCR şi vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR). În opinia domniei sale, investiţiile ar putea avansa mai rapid decât în 2015, îndeosebi pe segmentul privat, în timp ce exportul net ar putea contribui negativ la creşterea economică pe măsura accelerării importurilor.
Bursa.ro: GAIL TVERBERG, CERCETĂTOR:
2016 pare că va fi un an mult mai rău decât 2008
Previziuni: preţul petrolului ar putea să scadă la 10 dolari barilul, generând falimente.Problemele create de încetinirea economiei mondiale vor fi mai pronunţate anul acesta decât în 2015, în condiţiile în care se vor menţine problemele de creştere ale Chinei, iar alte ţări producătoare de materii prime (Brazilia, Africa de Sud, Australia) se confruntă cu recesiunea, conform Zero Hedge, care prezintă previziunile doamnei Gail Tverberg, cercetător la Our Finite World.
Bursa.ro: Banca Elveţiei: Francul va stagna sau va scădea anul acesta
Francul elveţian va stagna sau va slăbi în acest an, estimează preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB), Thomas Jordan, care avertizează că statutul de “investiţie sigură” a monedei ţării înseamnă că “atunci când apare o incertitudine (n.r. – la nivel mondial), există cerere pentru aceasta”.
Bursa.ro: BURSELE DIN LUME
Bursele europene, trase în jos de preţul ţiţeiului
Titlurile “Royal Dutch Shell” Plc, cel mai mare producător de ţiţei din Europa, s-au depreciat cu 5,5%, la 1.375 pence, iar cele ale rivalului mai mic BP Plc – cu 2,7%, la 328,70 pence. Acţiunile numărului trei european în domeniu, “Total” SA din Franţa, au pierdut 3,8%, ajungând la 37,35 euro.Preţul barilului de ţiţei de referinţă în Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a scăzut cu peste 6% joi, la 27,85 dolari – nivelul cel mai scăzut din ultimii 12 ani, a anunţat, vineri, cartelul.
Bursa.ro: SIBEX
Bursa sibiană are nevoie de “doctor”
La Sibex, în prima săptămână din 2016, lichiditatea a fost una redusă, pe segmentul futures înregistrându-se doar 215 contracte. Volumul menţionat înseamnă o scădere cu aproape 83% comparativ cu debutul lui 2015, an care, aşa cum v-am informat deja, a fost cel mai slab de la lansarea derivatelor la bursa sibiană. Iată aşadar că afirmaţia “mai rău de atât nu se poate” nu se verifică în cazul operatorului de piaţă, care are un start ratat de an, situaţie ce aduce sub semnul întrebării capacitatea celor care gestionează destinele Sibex de a pune pe picioare acest business care şi-a dovedit în trecut potenţialul. Practic, în momentul de faţă, acţionarii care girează tacit situaţia prezentată ar trebui să realizeze că bursa sibiană are acută nevoie de “doctor”! Iar această afirmaţie poate fi înţeleasă atât la propriu, cât şi la figurat…
Bursa.ro: BVB / MARCEL MURGOCI (ESTINVEST FOCŞANI):
“O săptămână de tatonare din punct de vedere al lichidităţii”
Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri în scădere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mică decât în ziua anterioară, de 46,18 milioane de lei (10,2 milioane de euro).
Economica.net: Proiectul canalului Siret-Bărăgan, estimat la şase miliarde de euro, este blocat de schimbarea Guvernului
Proiectul canalului de irigaţii Siret-Bărăgan este din nou sub semnul întrebării. Anul trecut, partea română ar fi avut discuţii atât cu Compania Naţională de Apă din Israel, cât şi cu China Communications Constructions Company pentru realizarea canalului. Schimbarea Guvernului lasă, momentam, proiectul în aer.
Economica.net: Riscul executării silite a locuinţelor scade în 2016. Ce explicaţii dau specialiștii în insolvenţă
În loc să crească, după cum era de aşteptat după suspendarea celor două legi care salvau rău platnicii de la executări şi faliment, piaţa executărilor silite pe zona rezidenţială s-ar putea să aducă o serie de surprize şi ceva păsuire pentru datornici. Din păcate, pentru maximum 20% dintre ei, după cum o dovedeşte practica din alte ţări. Estimările de creştere a preţurilor în sectorul imobiliar de până la 5%, precum şi majorarea salariului minim cu 19% ar putea reduce riscul de executări silite a locuinţelor cu 10%-15% anul acesta. Numai la nivelul lui 2015, băncile au vândut credite neperformante, în mare parte garantate cu ipoteci, de 2,6 miliarde de euro.
Economica.net: Concurenţa a amendat Hidroelectrica, Alro şi “băieţii deştepţi” cu 37 mil. euro. S-au înţeles asupra contractelor de energie
Consiliul Concurenţei a sancţionat Hidroelectrica şi pe zece dintre partenerii săi contractuali cu amenzi în valoare totală de 165.843.604 lei (aproximativ 37 milioane euro) pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică, potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă.
Economica.net: Cum pregăteşte Immofinanz vânzarea portofoliului logistic din România către Blackstone
Dezvoltatorul imobiliar Immofinanz, care a semant un contract cu Blackstone în luna noiembrie a anului trecut pentru vânzarea întregului portofoliu logistic, inclusiv proprietăţile din România, a majorat capitalul social al firmelor vândute, înainte de preluarea de către subsidiara Logicor.
Opt firme deţinute de Immofinanz în România, şi prin care s-au dezvolat sau urmau să se dezvolte proiecte logistice, şi-au schimbat acţionariatul la sfârşitul lunii trecute, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial şi puse la dispoziţia ECONOMICA.NET de către Termene.ro.
Capital.ro: Analiză: BVB a scăzut săptămâna aceasta din cauza contextului extern
Valoarea totală tranzacţionată în această săptămână la Bursa de Valori Bucureşti s-a cifrat la 154,79 milioane de lei, din care peste 136,83 milioane de lei au reprezentat schimburi cu acţiuni, potrivit analizei Puls Capital.
Adevarul.ro: De ce întârzie „Autostrada Dacia“ Sibiu-Piteşti până în anul 2023: pentru că nici măcar studiile de fezabilitate nu sunt gata la timp – DOCUMENT
Până la demararea lucrărilor de construcţie, autostrada Sibiu-Piteşti are nevoie de studii de fezabilitate, care întârzie Cu toate că s-au cheltuit milioane de euro pentru studiile de fezabilitate ale tronsonului de autostradă Sibiu-Piteşti, acestea nu sunt conforme cu normele europene, astfel că licitarea lucrărilor va porni abia peste doi ani, iar finalizarea construcţiei este preconizată pentru sfârşitul anului 2023. Autostrada Sibiu-Piteşti, botezată „Autostrada Dacia“, pare să nu se mai termine pentru că tocmai începuturile sale – studiile de fezabilitate – sunt încontinuu amânate. Ultimele estimări oficiale arată că acest tronson ar putea fi gata doar în ultima parte a anului 2023, iar valoarea totală a investiţiei depăşeşte 1,67 miliarde de euro.
Adevarul.ro: O monedă virtuală a surclasat în 2015 toate valutele lumii INFOGRAFIE
Cea mai mare apreciere în 2015 s-a consemnat în cazul dolarului, impulsionat de prima majorare de dobânda efectuată de Fed, banca centrală SUA. Acesta a fost devansat însă de bitcoin, moneda virtuală sau criptomonedă, pentru că nu este emisă de o bancă, şi care s-a apreciat cu 35% în raport cu dolarul SUA. Raportat la un coş de valute, Indicele dolarului SUA a câştigat 8,3% pe parcursul anului trecut. Coşul valutar este compus din euro, lira sterlină, yen, franc elveţian, coroana suedeză. Moneda virtuala este singura care a avut o cerere mai mare chiar decât dolarul american. Însa bitcoin este caracterizat de o volatilate extrema printre valutele lumii. În 2013 s-a remarcat printr-o creştere uimitoare de 5.4295 faţă de dolar, pentru ca anul urmator sa scada cu 56%, cea mai slaba performanţă a anului printre monedele lumii, se arata în analiza efectuata de Visualcapitalist.com.
Zf.ro: OPINIE CRISTIAN HOSTIUC, DIRECTOR EDITORIAL ZF
Isărescu ar trebui să încurajeze creşterea salariilor pentru ca aceia care iau credite acum să le poată plăti peste 5 ani, când dobânzile la lei vor creşte
România trăieşte trimestre de glorie în ceea ce priveşte costul finanţării la lei, dar şi la euro. Dobânda de referinţă la împrumuturile în lei, indicele Robor la 3 luni a scăzut la 0,98% pe an, nivel pe care nimeni nu-l credea posibil vreodată. Nici pe vremea lui Ceauşescu, când dobânzile erau stabilite prin decret, nu a fost o asemenea rată.
Zf.ro: Românii îşi mută banii din depozite în consum după majorarea veniturilor şi reducerea taxelor
Clienţii persoane fizice au constituit în luna noiembrie 2015 depozite în lei la băncile locale în valoare de 6,4 mld. lei, cel mai redus volum de economisiri lunare în lei din decembrie 2008 încoace, potrivit datelor BNR.
Zf.ro: VIDEO ZF Live. Toma Adrian Dinu, decan al Facultăţii de Management în Agricultură: În agricultură se produc cereale, se produc oleaginoase. Din păcate nu am făcut pasul către prelucrarea materiei prime
Cea mai mare problemă din agricultura românească rămâne producţia scăzută de produse agricole prelucrate, deşi exporturile de produse agroalimentare au depăşit importurile după primele trei trimestre din 2015.
Zf.ro: Video ZF Live. Radu Moldoveanu, Smart Business Projects: Antreprenorii trec greu peste orgolii: „Bine, ne asociem, dar cine o să conducă?“
Micii fermieri ar trebui să se asocieze şi să acceseze fonduri europene pentru că agricultura nu mai poate fi făcută haiduceşte, fără lanţuri integrate, fără putere de negociere cu traderii şi cu retailerii, a spus la ZF Live Radu Moldoveanu, managing partner Smart Business Projects, firmă specializată pe consultanţă pentru fonduri UE.
Zf.ro: Un sfert dintre executivii de top cred că economia locală va ajunge în 20 de ani la nivelul celei din Europa de Vest
În câţi ani credeţi că economia României va ajunge la nivelul celei din Europa de Vest? Ziarul Financiar le-a propus managerilor de top şi antreprenorilor un exerciţiu de imaginaţie la care o parte dintre ei au răspuns într-un chestionar transmis pentru realizarea anuarului Who’s Who in Business. Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business.
Zf.ro: Profitând de scăderi, CEO-ul Băncii Transilvania cumpără acţiuni
Omer Tetik, directorul executiv al Băncii Transilvania (TLV), a cumpărat în şedinţa de joi, 7 ianuarie, un pachet de 25.000 de acţiuni la banca pe care o conduce, pe care a plătit circa 56.000 de lei (12.400 de euro).
Achiziţiile făcute de executiv au loc în contextul în care acţiunile TLV s-au ieftinit cu 7% săptămâna trecută, din cauza corecţiilor negative care au afectat întreaga piaţă locală de acţiuni. Titlurile TLV au raportat un avans de 45% anul trecut, fiind cele mai performante din rândul acţiunilor incluse în indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti.
Zf.ro: Ionuţ Scripcaru, consultant IT: Încurajaţi munca de acasă dacă vreţi să rămână în ţară cele mai bune creiere din IT!
Munca de acasă devine un beneficiu din ce în ce mai solicitat în zilele noastre deoarece oamenii au început să realizeze că cea mai valoroasă resursă de care dispun şi singura cu adevărat limitată este timpul lor.
Deşi în acest moment o asemenea solicitare este privită ca un moft, în viitor acest lucru ar putea deveni o necesitate, în condiţiile în care timpul petrecut pe drumul dintre casă şi birou este în creştere, iar echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională devine din ce în ce mai important pentru individ. Personal, cred că această tendinţă se va accentua şi consider că este doar o chestiune de timp până când modelul programului „9 to 5“ va fi folosit doar în activităţile în care prezenţa fizică la locul de muncă este neapărat necesară.
Zf.ro: Şi-a găsit post la unul dintre cei mai mari creditori ai României. Fostul viceguvernator al BNR Cristian Popa este trimis la Luxemburg ca vicepreşedinte al BEI
Cristian Popa, fost viceguvernator al BNR timp de trei mandate consecutive, este noul candidat al României pentru funcţia de vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI), în locul lui Mihai Tănăsescu, care s-a autosuspendat din toamna anului 2014, din cauza implicării numelui său în scandalul Microsoft.
Dacă va fi selectat, Popa poate rămâne pe această poziţie până când se termină mandatul alocat României, adică aproximativ jumătate de an.
Zf.ro: The Economist: România va avea cel mai înalt ritm de creştere a economiei din ţările europene în 2016, de 3,9%
Prestigioasa revistă britanică The Economist estimează că România va avea în anul 2016 o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 3,9%, cel mai ridicat ritm de creştere din ţările din Europa, potrivit raportului revistei, intitulat „The World in 2016“ (Lumea în 2016 – n. red.).
Zf.ro: Preşedintele Fondului de Garantare a Asiguraţilor a încasat 120.000 de euro în 2014 ca director general la Eureko
Carmen Radu, preşedintele Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), a încasat în 2014 venituri în valoare de 545.000 de lei (120.000 euro) ca director general al companiei de asigurări, potrivit informaţiilor din propria declaraţie de avere.
Zf.ro: CAS Prahova, amendată după ce a publicat pe site numele şi adresele a zeci de mii de asiguraţi
Casa de Asigurări de Sănătate a judeţului Prahova a fost amendată cu 8.000 de lei de Autoritatea pentru protecţia datelor cu caracter personal, după ce pe site-ul instituţiei au fost publicate numele şi adresele a zeci de mii de persoane, directorul CAS spunând că va contesta în instanţă sancţiunea.
Zf.ro: FINANŢE PERSONALE
Dintr-o dată, ASF îi cere lui Templeton să facă investiţii, nu lichidări la Fondul Proprietatea
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a obligat Franklin Templeton să prezinte acţionarilor Fondului Proprietatea (FP) în ce măsură răscumpărările şi returnările de capital au avut efectul scontat şi să le prezinte soluţii alternative care să fie corelate cu obiectivul fundamental de administrare, respectiv reinvestirea banilor obţinuţi din vânzarea activelor pe baza unei strategii bine definite.
Zf.ro: Două firme controlate de Andrei Cionca au lichidat 4,6% din Cemacon Cluj-Napoca
Firma de Consultanţă Andrei & Andrei SRL şi Casa de Insolvenţă Transilvania, ambele controlate de Andrei Cionca, au vândut în şedinţa bursieră din 6 ianuarie un pachet total de 5,28 milioane acţiuni ale producătorului de cărămizi Cemacon Cluj-Napoca, la un preţ total de 1,6 milioane lei, reprezentând 4,6% din capitalul companiei.
Zf.ro: Adrian Tănase, NN Pensii: Deşi sunt subevaluate, nu avem aşteptări foarte mari pentru performanţa acţiunilor în 2016. Va fi însă un an foarte bun pentru acumulare de poziţii
Adrian Tănase, directorul de investiţii al NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private din România, spune că nu are aşteptări foarte mari pentru performanţa acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti în acest an, considerând însă că va fi un an bun pentru acumulare de poziţii.
Zf.ro: Decathlon a bifat toate „bornele“ de pe harta Capitalei cu deschiderea magazinului din Băneasa
Decathlon, liderul retailului local de echipamente sportive, a ajuns, la şapte ani de la intrarea pe piaţă, să „revendice“ cele mai importante borne comerciale ale Capitalei, odată cu deschiderea magazinului din zona de nord (Băneasa). Aceasta este cea de-a patra unitate a francezilor de la Decathlon amplasată în Bucureşti.
Stiritvr.ro: Minerii din Valea Jiului se pregătesc de grevă generală
Preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, a declarat că minerii din Valea Jiului vor decide luni în ceea ce priveşte declanşarea protestului pe termen nelimitat.
Minerii de la exploatările de huilă Lonea, Lupeni şi Vulcan au refuzat să intre în subteran, la schimbul doi, după ce au fost informaţi de către liderii de sindicat despre declanşarea procedurii de insolvenţă la Complexul Energetic Hundeoara şi despre firma care a fost desemnată ca administrator judiciar provizoriu pentru a pune în practică un program de redresare a complexului.
Jurnalul.ro: România, ţara din UE în care tinerii antreprenori nu contează mai deloc
România are pe mână miliarde de euro din fonduri europene şi, cu toate acestea, nici măcar un euro nu este destinat ajutării tinerilor care vor să îşi deschidă o afacere. Deja am pierdut doi ani din sesiunea 2014- 2020 şi, odată cu aceştia, bani şi joburi.
Romanialibera.ro: Pe ce îşi cheltuiesc românii salariile
Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.430 lei lunar pe gospodărie (916 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 283 lei lunar pe gospodărie (107 lei pe persoană), arată Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat.
Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (57,6% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (23,5%), veniturile din agricultură (3,4%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,5%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,2%). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (10,4%) – în principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,1%).
Bursa.ro: ÎN 2015,
Carpatica Asig și-a îmbunătățit indicatorii financiari
Compania Carpatica Asig a înregistrat, în 2015, o îmbunătățire semnificativă a indicatorilor financiari, potrivit unui comunicat remis astăzi redacşiei.
Conform sursei citate, această îmbunătăţire vine ca urmare a implementării unor acțiuni ce au vizat trei direcții distincte: trecerea activității în zona profitabilității operaționale și realizarea unor indicatori financiari în concordanță cu cerințele de creștere și consolidare, dar și cu cele impuse de noile directive interne și europene, în conformitate cu noul regim de solvabilitate Solvency II; modificarea și modernizarea sistemului de guvernanță, pornind de la prevederile Directivei Solvency II; transformarea și flexibilizarea structurii organizatorice pentru folosirea mai eficientă a resurselor interne și îmbunătățirea fluxurilor operaționale și decizionale.
Bursa.ro: Veneto Banca oferă credite beneficiarilor de subvenţii APIA
Veneto Banca oferă finanţări crescătorilor de animale şi proprietarilor de terenuri agricole care beneficiază de subvenţii din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în baza adeverinţelor care dovedesc încasarea viitoare a subvenţiilor, potrivit unui comunicat al băncii remis astăzi redacţiei.
Veneto Banca a semnat cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) convenţii privind acordarea de credite crescătorilor de animale, atât celor ce primesc ajutoare naţionale în sectorul zootehnic pentru speciile bovine şi ovine/caprine, cât şi beneficiarilor Măsurii 215 – Plăţi privind bunăstarea animalelor – Păsări (anul II de angajament sesiunea II şi anul IV de angajament sesiunea I)”, se arată în comunicat.
Economica.net: Mol renunţă la exploatarea zăcământului Akri-Bijeel din Irak
Mol Nyrt, compania energetică din Ungaria care s-a bazat pe exploatarea zăcămintelor din Kurdistan pentru contracararea declinului resurselor din Europa, a anunţat că va renunţa la zăcământul Akri-Bijeel din Irak, din cauza rezultatelor dezamăgitoare la testele efectuate în acest an, transmite Bloomberg.
economica.net: Preţul petrolului începe săptămâna în scădere şi se apropie, din nou, de 32 de dolari pe baril
Preţul petrolului a scăzut cu peste 2% în prima parte a zilei de luni şi se apropie de minimul atins săptămâna trecută. Cotaţia Brent se menţine, astfel, aproape de cel mai redus nivel al ultimilor 11 ani pentru cea de-a patra şedinţă consecutiv. Înrăutăţirea perspectivelor de creştere economică ale Chinei a antrenat pesimismul traderilor privind evoluţia cererii pentru petrol, într-o piaţă inundată în ultimul an şi jumătate de supraofertă.
Hotnews.ro: EXCLUSIV De unde are Cristian Busoi milioane de actiuni la Fondul Proprietatea
Cristian Busoi, candidat PNL la Primaria Capitalei, raporteaza in declaratiile de avere milioane de actiuni la Fondul Proprietatea, ajungand in prezent sa detina peste 14 milioane. A inceput sa faca achizitii in 2011, dupa cum reiese din declaratiile de avere. De notat ca la sfarsitul lui 2008, finii lui, Daniel Groza si Marius Militaru, intra in in topul celor mai mari despagubiri primite de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Contactat de HotNews.ro, Busoi a refuzat sa raspunda, in ciuda insistenelor, la o intrebar simpla: a cumparat actiuni de la finii lui? Candidatul PNL s-a limitat sa spuna ca “totul este achitionat legal si corect” si ca “se incearca in mod fortat sa se lege numele meu de o institutie care nu are o foarte buna reputatie”.
Zf.ro: Panică pe pieţele asiatice: Acţiunile au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii patru ani. La Bucureşti cursul leu-euro este nemişcat
Acţiunile marilor companii asiatice au scăzut luni la cel mai redus nivel din peste patru ani, pe fondul temerilor legate de capacitatea administraţiei de la Beijing de a administra economia chineză, a doua ca mărime din lume, transmite Reuters.
Bursa din Tokyo a fost închisă pentru o sărbătoare, ceea ce a redus nivelul lichidităţilor din piaţă, amplificând volatilitatea.
Zf.ro: Investiţiile în centrele comerciale s-au prăbuşit cu 45% anul trecut pe piaţa locală. Ungaria a depăşit România
Investiţiile imobiliare în ţările Europei Centrale şi de Est (excluzând Rusia) au atins în 2015 un nivel istoric de peste 9,55 miliarde de euro, cu o creştere anuală de 19%, arată cel mai recent raport al CBRE pe regiune. Cele mai bune performanţe au fost înregistrate în Polonia şi Cehia, cu volume de investiţii de 4 respectiv 2,7 miliarde de euro. Majoritatea ţărilor din regiune au înregistrat rezultate pozitive semnificative, cu o creştere puternică a volumului tranzacţiilor în Cehia, Ungaria, Polonia şi Serbia.
Capital.ro: Andreea Paul, PNL: Ordinul ANAF complică viaţa firmelor corecte şi deschide banda mai largă pentru evaziune
Prim-vicepreședintele PNL Andreea Paul este de părere că ANAF a introdus o serie de excese procedurale care cresc sarcina birocratică a firmelor mici și a celor nou-înființate care depășesc plafonul de scutire a plății TVA.