Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prognoza agrometeorologica 12 – 18 ianuarie 2016: ploi si precipitatii mixte, in majoritatea regiunilor agricole

567d6873682ccff943597c0eIn primele zile ale intervalului 12 – 18 ianuarie 2016 va predomina o vreme in general mai calda decat in mod obisnuit, dupa care, spre sfarsitul perioadei se va produce o racire in evolutia regimului termic, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -1…9°C la inceputul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C si -5…4°C in restul zilelor, limite apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va situa intre -3…13°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -7…5°C, in toate zonele de cultura.

Se intrevad precipitatii sub forma de ploaie, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Totodata, in zonele joase de relief vor fi conditii de producere a fenomenului de ceata, asociata cu burnita.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 12 – 18 ianuarie 2016

Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor de grau de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime pe aproape intreg teritoriul agricol, cu exceptia unor suprafete din nord-estul tarii, unde izolat se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol (seceta pedologica moderata).

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 12 – 18 ianuarie 2016

In aceste conditii, speciile de camp, pomii fructiferi si vita de vie se vor afla in continuare in starea de repaus vegetativ, indeosebi in zonele depresionare din nordul si centrul tarii. De asemenea, la inceputul intervalului, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, la cerealierele de toamna vor fi posibile reluari lente si temporare ale proceselor vegetative, indeosebi in zonele de campie.

Cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge formarea frunzei a treia si infratirea (20-100%), pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

Sub aspect fenologic, la rapita se va continua faza de infrunzire (5-16 frunze), in majoritatea zonelor agricole.

Speciile pomi-viticole din toate plantatiile isi vor mentine starea de repaus vegetativ.

In conditiile agrometeorologice prognozate, lucrarile agricole de sezon se vor desfasura normal, exceptand zilele cu precipitatii.

Pentru perioada 12 – 18 ianuarie 2016 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  1. Efectuarea controlului viabilitatii plantelor la culturile de toamna, precum si a evolutiei mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
  2. Aplicarea ingrasamintelor organice si continuarea lucrarilor de intretinere in vii si livezi.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor