Solarul de legume se poate dovedi o idee de afaceri cat se poate de buna pentru fermierii care dispun de suprafete mici de teren. Legumicultorii cu experienta recomanda inceperea unei asemenea activitati in cadrul unui spatiu protejat de 1.000 de metri patrati, investitia initiala pornind de la 20.000 de lei, daca se opteaza pentru o structura din lemn.
„In primul rand, daca vrei sa pornesti intr-o asemenea afacere trebuie sa te asiguri ca ai o activitate profitabila. Pentru acest lucru ar trebui sa ai cel putin 1.000 de mp. Oricum, investitia nu se amortizeaza in primul an. Eventual in al doilea, daca exista un plan concret de cultivare. Se poate incepe cu o structura din lemn a cadrului de solar, deoarece daca vorbim de cel din metal, acela este mai scump. Pentru 1.000 de mp, o structura de solar din lemn, ar putea costa circa 15.000 de lei”, explica, pentru StiriAgricole.ro, Sorin Popa, directorul executiv al Cooperativei „Legume de Vidra”, care cultiva in prezent doar salata in spatii protejate.
Cei care ar putea sa investeasca mai mult pot alege un cadru de metal, numai ca acest tip de structura poate duce costul total al solarului la circa 15.000 de euro.
„Pentru doua persoane, cel mai util ar fi un solar de 1.000 de mp. Eu as recomanda unul metalic, care sa aiba la margine 2,70 m, iar la coama circa 4 m, lung de 100 de metri. Daca nu este galvanizat, trebuie neaparat vopsit, pentru ca in potii aceia de rugina se pot ascunde microbi si boli care se pot transmite si culturilor”, afirma Gheorghe Vlad, legumicultor din Vidra – Darasti, care cultiva in spatii protejate pe o suprafata de 3.500 de mp.
In ceea ce priveste folia, una dintre cele mai comune variante este cea care costa 17 lei pe kilogram si care are intre 150 si 200 de microni (0,15 mm). „Isi amortizeaza pretul foarte bine, deoarece are o durata de viata de circa 5-6 ani. Mai exista si folia de tip agril, insa eu nu o recomand decat soiurilor de afara. Aceasta mareste cu cateva grade temperatura la nivelul plantei”, explica Sorin Popa.
Un alt aspect foarte important atunci cand ne gandim la constructia unui solar este si sistemul de irigatii. „Pentru udare, eu folosesc niste picuratori din 10 in 10 cm, care iriga in banda, adica in linie, nu exista goluri intre picaturi. Am optat pentru acest sistem deoarece apa este foarte calcaroasa, iar daca as avea picuratori simple, s-ar infunda. Dupa 2 ani de zile, oricum trebuie schimbata. Banda costa circa 24 de bani pe metru, tubul circa 1 leu”, declara Sorin Popa, directorul executiv al Cooperativei „Legume de Vidra”.
Mai mult decat atat, pentru cei care doresc sa aiba tehnologie de ultima generatie exista sisteme de pulverizare care se monteaza in partea superioara a solarului, si care pot fi folosite atat pentru irigarea propriu-zisa, precum si pentru tratamentele fitosanitare.
O investitie importanta, dar la care se poate renunta in primul an de activitate, este sistemul de incalzire a solarului. Acesta este indispensabil, daca legumicultorul isi propune sa cultive si in sezonul rece. „Pentru sistemul de incalzit, as recomanda o centrala termica solida, in care sa bage lemne sau resturi de la plante. Poate functiona pe aer cald sau pe apa calda. Totusi, ar fi bine sa se evite sistemele de incalzire pe gaz sau electrice”, afirma Gheorghe Vlad.
O cultura recomanda celor care vor sa demareze o afacere cu un solar sunt tomatele, acestea fiind printre cele mai vandute legume aproape indiferent de sezon. „Din punctul meu de vedere, rosia ar fi cea mai banoasa, pentru ca romanul, asa cum il stim noi, mananca rosii, cartofi si carne de porc. Pe langa acest lucru, conteaza foarte mult sa ai desfacere. Daca nu ai valorificare contractata, sfatul meu e mai bine sa nu faci investitia”, este de parere legumicultorul Gheorghe Vlad.
Cei care doresc sa isi construiasca un solar au posibilitatea si sa acceseze fonduri europene nerambursabile, prin intermediul Submasurii 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, cat si prin Submasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul PNDR 2014-2020.
Sursa:www.stiriagricole.ro