Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Importanta inregistrarii unei marci la OSIM

quill-175980Marca este un element esential al strategiei intreprinderilor; ea face distinctia dintre produsele si serviciile intreprinderii si cele ale concurentei.

Pentru consumator reprezinta cel mai comod mijloc de a recunoaste rapid o categorie de produse si servicii care i-a fost recomandata sau, pe care experienta l-a determinat sa o prefere altor produse sau servicii de aceeasi natura.

Pentru intreprindere, marca reprezinta un mijloc de a cuceri si a pastra o clientela. Rolul unei marci este de a identifica un produs, serviciu sau concept si a-l diferentia astfel de alte produse similare existente pe piata.

O marca poate fi opusa altei marci, utilizata de concurenta, numai dupa inregistrarea la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci.

Inregistrarea mărcii inseamna siguranta unei firme ca imaginea sa, sau produsul in cauza, este unic si nu poate fi copiat de nimeni.

 Marcile  pot fi inregistrate in urmatoarele forme:

  • marca verbala – o denumire, un slogan, scrise cu caractere standard;
  • marca figurativa – un element grafic care nu contine litere sau cifre;
  • marca combinata – o denumire scrisa cu o grafica deosebita si /sau in culori sau o denumire insotita de un element grafic;
  • marca tridimensionala – marca constituita din forma produsului sau a ambalajului sau orice alt semn specific tridimensional care permite identificarea unui produs sau serviciu.

Inregistrarea unei marci și protejarea ei pe plan național și internațional reprezinta un proces important in cadrul unei firme.

Avantajele pe care le confera inregistrarea marcii sunt:

  • drept exclusiv de folosinta a denumirii/marcii inregistrate;
  • aprecierea imaginii companiei si cresterea numarului clientilor;
  • ascendent asupra concurentei si exercitarea de control si influenta asupra pietei;
  • obtinerea mijloacelor legale de aparare in momentul in care este incalcat dreptul de proprietate industriala, in cazul copierii sau contrafacerii;
  • identificarea usoara a produselor/serviciilor de catre clienti;
  • dobandirea notorietatii si ocuparea unui segment mai mare al pietei;
  • protejarea investitiilor facute si cresterea valorii afacerii;
  • impunerea pe piata de practici comerciale cinstite.

Cine poate inregistra o marca?

Orice persoana fizica sau juridica poate inregistra o marca. Pot fi inregistrate ca marci: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale si in special, forma produsului sau ambalajului sau combinatii de culori precum si orice combinatii ale acestor semne.

Pentru informare și asistență în vederea protejării mărcii dumneavoastră, vă stă la dispoziție Centrul Regional pentru Protectia Proprietatii Industriale din cadrul Camerei de Comert si Industrie Bacau la tel: 0234.570.010, fax: 0234.571.070, email:office@ccibc.ro, Petronela ȘTEFAN, mobil 0748/886.428.

De asemenea, puteți apela la Centrul Regional pentru Protectia Proprietatii Industriale din cadrul Camerei de Comert si Industrie Bacau pentru reînnoirea mărcii înregistrate la OSIM după expirarea termenului de protecție.

        Impreuna in lumea afacerilor