Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Eticheta „produs romanesc” va putea fi folosita doar daca laptele provine exclusiv din fermele romanesti

lapte-640x330Un pas important privind etichetarea corespunsatoare a produselor lactate a fost facut astazi, dupa ce Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor a adoptat raportul proiectului de lege privind folosirea exclusiva a etichetei „produs romanesc” doar pentru laptele provenit integral din fermele romanesti.

”Le multumesc colegilor din Comisia pentru agricultura pentru votul favorabil acordat proiectului pe care l-am depus anul trecut in Parlament. Ca prim-initiator al propunerii legislative, ma bucur sa vad nu doar ca exista sustinere pentru o etichetare si o transparenta pe piata laptelui, dar si ca propunerea urmeaza sa fie supusa votului la plen intr-o perioada in care romanii au nevoie sa isi recapete increderea in produsele alimentare. Reafirm cu tarie convingerea si crezul meu ca produsele romanesti sunt cele mai sigure pentru consum si din acest motiv consider ca, atunci cand este vorba despre laptele proaspat, romanii trebuie sa stie de unde provine acesta, daca a fost colectat din ferme romanesti, precum si daca in procesul de obtinere s-a folosit lapte praf si in ce procent”, a declarat deputatul Liviu Harbuz.

Amendamentele propuse si adoptate astazi in Comisia pentru agricultura prevad ca informatiile obligatorii care trebuie inscriptionate pe eticheta laptelui, in campul vizualp sa includa:

  1. a) denumirea produsului alimentar;
  2. b) lista ingredientelor folosite;
  3. c) cantitatea neta a produsului alimentar;
  4. d) data durabilitatii minimale sau data limita de consum;
  5. e) conditiile speciale de pastrare si/sau conditiile de utilizare;
  6. f) tara de origine si locul de provenienta a laptelui crud materie prima pentru consum;
  7. g) denumirea ambalatorului si marca de identificare;
  8. h) numele, denumirea comerciala si adresa procesatorului din sectorul laptelui pentru consum;
  9. i) declaratia nutritionala;
  10. j) continut de grasime exprimat in procente;
  11. k) procesul de tratament termic utilizat, pasteurizat, sterilizat, ultrapasteurizat.

Pentru laptele si produsele lactate care provin de la alte specii decat de la vaci de lapte, se va specifica specia de la care provine. Modificarile de compozitie vor fi clare pe eticheta: imbogatirea laptelui in proteine lactice, saruri minerale sau vitamine, reducerea continutului de lactoza prin conversia in glucoza si galactoza.

Mentiunile obligatorii suplimentare care se introduc pe campul vizual sunt:

  1. a) dreptul de a inscrie pe eticheta produsului finit mentiunea „Produs natural” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc in proportie de 100% ca materie prima laptele natural provenit de la vaci, bivolite, oi si capre, fara a avea in compozitie inlocuitori de lapte sau lapte praf;
  2. b) dreptul de a inscrie pe eticheta produsului finit mentiunea „Produs romanesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc in proportie de 100% lapte materie prima provenit din fermele din Romania.

„Potrivit raportului adoptat astazi, produsele lactate trebuie sa prevada pe eticheta, in mod obligatoriu, avertizarea cuprinzand sintagma Contine lapte praf in proportie de __%. Producerea, expunerea spre vanzarea si/sau vanzarea de lapte proaspat pentru consum cunoscand ca este obtinut din inlocuitori de lapte se va sanctiona cu amenda de la 20.000 lei la 25.000 lei si retragerea, pe timp de 6 luni, a autorizatiei de functionare a producatorilor sau comerciantilor, dupa caz. Etichetele pentru lapte proaspat pentru consum si produsele lactate vor trebui sa fie inscriptionate clar, usor de inteles, pentru a permite consumatorilor informarea privind originea si trasabilitatea produselor”, explica deputatul Liviu Harbuz.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor