Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Am solicitat MADR sa nu mai permita amestecul de miere romaneasca cu cea straina

targuri-apicultori-640x330Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea, a anuntat recent ca a sesizat Ministerul Agriculturii, precum si Parlamentul, pentru interzicerea amestecurilor de miere romaneasca cu cea adusa din alte tari, din China sau chiar din Italia, informeaza Agerpres.

„Am sesizat Parlamentul, in speta Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor. Am primit un raspuns si chiar s-au facut ceva controale. De asemenea, am solicitat ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, sa nu se mai permita amestecul de miere romaneasca cu alta adusa din alte tari, din China sau chiar din Italia, sa nu scrie pe eticheta miere non UE sau UE, iar consumatorul sa poata alege ceea ce vrea sa consume. Cine vrea sa consume miere din China, din Argentina sau miere romaneasca sa fie informat, sa aiba certitudinea ca asa este, pentru ca sub masca asta de non UE sau UE se poate ascunde orice. Cum poti sa iei miere la pretul de 7-8 lei kilogramul cand anul trecut s-a luat la cel mai slab pret cu 12 lei pe kilogram? Sigur ca se aduc aceste surogate din afara, se amesteca cu miere romaneasca sa ii dea un pic de buchet si calitate si astfel isi permit sa scada atat de mult pretul. In schimb, pe noi ne obliga sa asiguram trasabilitatea pana la vanzare. Pentru ceea ce exportam noi facem analize la laboratoarele din Germania inclusiv pentru Organisme Modificate Genetic. Cred ca o solutie ar fi schimbarea legislatiei europene”, a declarat presedintele ACA, pentru sursa citata.

De asemenea, Ioan Fetea a precizat ca apicultorii romani sunt in prezent optimisti in privinta productiei de miere din acest an, chiar daca in unele zone din tara temperaturile au fost destul de scazute, in aceasta perioada, mizand pe o productie de cel putin 80% din media anuala de 22.000 – 24.000 de tone.

„Vremea a fost destul de ciudata in aceasta perioada pentru ca a nins in Moldova si in Ardeal. Temperaturile au fost scazute si au inghetat primii piersici si caisi, iar din acest punct de vedere albina nu poate valorifica nectarul timpuriu. In iarna au fost mortalitati in limita normala, intre 3 si 5%, si de aceea speram sa avem dezvoltate albinele pentru rapita. Daca se incalzeste vremea, asa cum s-a anuntat, iar albina poate valorifica nectarul cat de cat si apicultorii mai suplimenteaza hrana, putem spera la un an mai mai bun decat in 2015, respectiv la o productie de cel putin 80% din media anuala de 22.000—24.000 tone, adica sa facem in jur de 19.000 de tone, fata de 60—70% cat am raportat in 2015. Intr-adevar se anunta si o vara secetoasa si daca va fi afectata floarea soarelui, care acopera mai mult de 35 — 40% din productia de miere s-ar putea sa avem probleme. Prognoza este insa prognoza si ne rugam ca si meteorologii sa greseasca”, a declarat pentru Agerpres presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

Anual, Romania produce in medie circa 22.000 — 24.000 de tone de miere, clasandu-se pe locul patru in Europa. La nivel national, tara noastra detine un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor