Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Care sunt formalitatile necesare pentru diurna angajatului detasat in alt punct de lucru

diurn_legala-largePe forum Club Legislatia Muncii a fost prezentata urmatoarea problema: In cazul unei societati de constructii, daca desfasoara activitate pe un santier din alta localitate, in functie de contractele pe care le are, salariatii plecati au dreptul la diurna, dar nu mai primesc si tichete de masa in perioada in care lucreaza acolo, nu? Li se intocmeste ordin de deplasare? Cine completeaza si stampileaza acest ordin? Mai sunt si alte formalitati pe care trebuie sa le faca societatea?Diurna se inregistreaza si pe statul de plata sau e privita doar ca pe o cheltuiala?

Raspunsul expertului in legislatia muncii a fost: Delegarea este reglementata de art 42-44 din Codul Muncii.Delegarea se dispune prin act individual scris al angajatorului. Delegarea poate sa aiba un caracter colectiv. Asadar se poate emite o singura decizie de delegare a mai multor salariati, precizati in mod individual intr-o anexa.

Pentru justificarea drepturilor banesti (diurna de delegare), de obicei angajatorul da o dispozitie de delegare pe un formular tipizat (ordin de deplasare).

Daca valoarea diurnei depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice, atunci aceasta diurna sa fie supusa impozitului pe salarii (16%) si va fi inclusa in baza lunara pentru contributii sociale obligatorii.

Daca societatea acorda o diurna in limita a de 2,5 ori fata de indemnizatia bugetarilor, nu se mai plateste impozit, nefiind inclusa in venituri salariale si nu va fi cuprinsa in baza de calcul pentru contributiile sociale.

Valoarea maxima pentru o diurna neimpozabila in cazul salariatilor din privat este din 27 ianuarie 2015 de 42,5 lei pe zi (adica 2,5 x 17 lei adica diurna zilnica pentru bugetari).

Sursa: clublegislatiamuncii.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor