Contractul individual de munca al salariatului va putea fi suspendat, incepand din luna august, intr-o noua situatie, asa cum reiese dintr-un act normativ aparut recent in Monitorul Oficial.
Noua situatie in care va fi posibila suspendarea contractului individual de munca este prevazuta in Legea nr. 57/2016, care va aduce modificari, la data de 12 august, mai multor acte normative, printre care se numara si Codul muncii.
Mai exact, contractul de munca va putea fi suspendat, din initiativa salariatului, la intrarea in concediul de acomodare. Acest nou tip de concediu va fi destinat angajatilor care vor sa adopte copii si va avea o durata maxima de un an.
In prezent, Codul muncii prevede ca suspendarea contractului din initiativa salariatului se poate face in urmatoarele situatii:
- la intrarea in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de trei ani;
- la intrarea in concediul pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la sapte ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
- la intrarea in concediul paternal;
- la intrarea in concediul pentru formare profesionala;
- in cazul exercitarii unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
- pe durata participarii la greva.
Astfel, din data de 12 august, lista va include si intrarea in concediul de acomodare pentru adoptarea unui copil.
Potrivit Codului muncii, suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau la initiativa uneia dintre parti. “Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor (…), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne”, scrie in actul normativ.
Sursa: www.portalhr.ro