Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Modificari importante aduse de OUG 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal

poza-cod-fiscalSunt prezentate principalele modificari aduse de actul normativ si anume:

  • Scutirea de impozit pe profit a contribuabililor care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare.

Contribuabilii care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, definite potrivit O.G. nr.57/2002, precum si activitati conexe acesteia sunt scutiti de impozit pe profit in primii 10 ani de activitate. Aceasta facilitate fiscala va fi pusa in aplicare in conditiile respectarii reglementarilor in domeniul ajutorului de stat.

  • Impozitul pe veniturile microintreprinderii:

Modificarea plafonului de venituri la microintreprinderi la 500.000 euro; cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;

Pentru anul 2017, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2016 indeplinesc conditiile prevazute la art. 47 sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu 1 februarie 2017, urmand a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015, pana la data de 25 februarie 2017 inclusiv. Prin exceptie de la prevederile art. 41 si art. 42, pana la termenul mentionat anterior se va depune si declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1 – 31 ianuarie 2017.

Rezultatul fiscal se ajusteaza corespunzator acestei perioade fiscale.

  • Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor:
    – 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;
    – 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.

Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite.

  • Introducerea scutirii de impozit pe venit in cazul persoanelor fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persone juridice romane care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 , in cursul unui an.
  • Deducerea de la calculul impozitului pe venit a primelor de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, definite conform Legii nr. 95/2006, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
  • Eliminarea plafonarii bazei de calcul la 5 salarii medii brute pentru calculul contributiei individuale de asigurari sociale, cat si pentru calculul contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau persoane asimilate acestora, pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor.
  • Scutirea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din investitii si/sau venituri din alte surse ( castiguri din vanzarea de actiuni si parti sociale, din dividende, dobanzi), daca obtin si venituri din salarii sau asimilate salariilor, din pensii, din activitati independente, din asocierea cu o persoana juridica, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, indemnizatii de somaj, indemnizatii pentru cresterea copilului, ajutorul social acordat , indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca.

 Sursa:  Fiscalitatea.ro

        Impreuna in lumea afacerilor