Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Guvernul va modifica aproape lunar legislatia fiscala! Modificarile va afecteaza in mod direct!

08_imm_shutterstock_139328294-465x390-605x330Legislatia fiscala din Romania isi dovedeste din nou caracterul complet imprevizibil. Cel mai important act normativ in domeniu, Codul fiscal, sufera modificari esentiale inca din primele zile ale noului an, iar aceste modificari, asa cum se intampla intotdeauna, aduc cu sine neclaritati, semne de intrebare, ambiguitati.
Ca urmare, o buna perioada de acum inainte e de asteptat ca mediul fiscal-contabil autohton sa se confrunte cu decizii incerte si cu o alergatura permanenta dupa raspunsurile corecte.

Astfel, ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 84/2016 aduce modificări structurale la Codul fiscal, Codul de procedură fiscală și alte acte normative în domeniu financiar-contabil și fiscal, cu impact în zonele cheie ale fiscalităţii, precum impozitul pe profit, microîntreprinderile, taxa pe valoarea adăugată (TVA), contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), impozite şi taxe locale etc.

Potrivit ordonanței 84/2016:

  • contribuabilii care îşi vor recăpăta codul de TVA vor fi repuşi în drepturi şi li se vor acorda beneficiile pierdute în perioada aferentă anulării codului, în sensul că vor putea refactura cu taxă către clienți toate vânzările pe care le-au realizat în perioada în care nu au avut cod de TVA.
  • stabileşte că beneficiarii vor putea să deducă TVA pentru cumpărările aferente vânzărilor efectuate în perioada în care furnizorul a avut codul anulat. Nu în ultimul rând, cheltuielile înregistrate de contribuabilii inactivi şi de beneficiarii acestora vor fi luate în calcul la determinarea rezultatului fiscal privind impozitul pe profit.
  • reducere a cotei standard de TVA, de la 20% la 19%. „De altfel, noua micşorare a cotei generale de TVA va avea un impact direct atât asupra consumatorilor, cât şi asupra agenţilor economici,
  • nivelul CASS este stabilit la 5,5% pentru contribuția individuală și 5,2% pentru contribuția datorată de angajator.
  • se va datora CASS de 5,5% și pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuală, chiar dacă beneficiarul va obţine venituri din salarii, pensii sau activităţi independente, aplicându-se însă plafonarea bazei lunare la cinci câştiguri salariale medii brute.
  • plătitorii de venituri din dividende vor avea obligaţia să depună o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie, inclusiv, a anului curent pentru anul expirat.
  • contribuţia de asigurări sociale de sănătate în cazul veniturilor din dividende va fi stabilită de organul fiscal în anul următor celui în care au fost realizate veniturile, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie de asigurări sociale de sănătate de 5,5% asupra venitului brut.

Specialistii avertizeaza: in februarie vor fi modificari la Codul Fiscal pentru ca sunt probleme la deductibilitatea cheltuielilor.

        Impreuna in lumea afacerilor