Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Diurna in Romania. Aspecte legale si fiscale!

Stire 23ianInspectorii ITM veniti in control va pot cere, pe langa documentele si informatiile solicitate, si prezentarea dovezii de plata a diurnei. Daca nu puteti prezenta aceasta dovada, sanctiunea este amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, potrivit art.23 alin.1 lit.b din Legea 108/1999.

Pentru a evita astfel de situatii trbuie sa cunoasteti :

  1.  Ce impozite si contributii datorati pentru diurna
  2.  In ce conditii este diurna deductibila
  3. Ce documente sunt necesare pentru decontarea diurnei

Va enumeram ce modificari legate de tratamentul fiscal al diurnei a adus Noul Cod fiscal :

Incepand cu 2016 se permite acordarea de diurne administratorilor si directorilor din cadrul institutiilor publice, sumele acordate si impozitarea lor fiind identice cu ale celorlalti salariati.

Cuantumul diurnei este de 35 de euro/zi (pentru diurna legala externa, conform HG 518/1995) si de 17  lei/zi (pentru diurna legala interna, conform HG 1860/2016). Iar aceste cuantumuri ale diurnei pentru bugetari sunt importante deoarece ele reprezinta un indicator pentru calculul diurnei neimpozabile in cazul companiilor private.

Astfel, daca o companie privata decide sa acorde o diurna de orice fel, interna sau externa, a carei valoare depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru bugetari, atunci aceasta suma va fi venit asimilat salariilor. Ca urmare, ea va fi supusa impozitului pe salarii (16%) si va fi inclusa in baza lunara pentru contributii sociale obligatorii.

Daca diurna acordata de compania privata se incadreaza in limita mentionata mai sus, pentru ea nu se mai plateste impozit.

Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, diurna se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore. 

Stampila pe ordinul de deplasare nu mai este obligatorie. De altfel, pe formatul noului document nu mai este prevazut loc pentru stampila, asa cum era prevazut pe vechiul format al documentului aprobat prin Ordinul 3512/2008 si valabil pana la 31.12.2015.

Sursa:Conta.ro

 

        Impreuna in lumea afacerilor