Si fermele de cateva hectare si vaci vor putea accesa fonduri europene de 15.000 de euro, dupa ce miercuri autoritatile romane au scazut sub dimeniunile comerciale pragul de la care fermele din Romania vor putea accesa linia de finantare pentru ferme mici.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anuntat miercuri ca a inclus o serie de modificări în Ghidul solicitantului pentru submăsura 6.3 “Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” din cadrul PNDR 2020, ca urmare a observațiilor și a propunerilor primite în perioada de consultare publică.
Aceste noutăți facilitează în sesiunea din 2017 depunerea de proiecte de către mai mulți solicitanți, dar și accelerează derularea acestor investiții, sustine AFIR.
O modificare esențială vizează dimensiunea economică a fermei eligibilă pentru finanțare, care s-a diminuat de la 8.000 euro S.O. la 4.000 – 11.999 euro S.O.
“Modificarea dimensiunii economice a fermei permite și celor care au exploatații mai mici să solicite și să obțină finanțare. Sprijinul acordat pentru dezvoltarea fermelor mici este 100% nerambursabil și este în valoare de 15.000 de euro” – a precizat AFIR.
Pana acum, acesti bani europeni puteau fi accesati doar de ferme mici dar comerciale – adica sa aiba o productie standard (SO) macar de 8.000 de euro, putand comercializa jumatate din productie.
Aceasta inseamna minimum 15 ha cu grâu sau 12,5 ha cu porumb. In legumicultura, ar insemna o suprafata de 1,1 ha in camp, cultivata cu egume sau 0,21 ha de sere. La zootehnie, inseamna 8 vaci de lapte sau 342 de oi. In apicultura, ar insemna 153 de familii de albine.
Prin masura anuntata de AFIR, practic acest prag minim scade la jumatate, fiind eligibile si asa-numitele ferme de semi-subzistenta, intre 4.000 SO si 7.999 SO. Practic, ar fi eligibile gospodariile cu 7,5 hectare cu grau sau 6-7 hectare cultivate cu porumb sau putin mai mult de jumatate de hectar in camp cu legume sau 4 vaci etc.
Începând cu acestă sesiune, depunerea Cererilor de finanțare pentru sM 6.3 se realizează on-line pe pagina oficială de internet a Agenției, www.afir.info. Această modalitate de depunere a proiectelor vine în sprijinul solicitanților care nu mai sunt nevoiți să meargă la sediul Oficiilor Județene din țară să depună întreg Dosarul cererii de finanțare.
Totodată, în cazul în care în sistemul electronic al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) nu se pot vizualiza înregistrările efectuate de solicitant în timpul campaniei de depunere a cererilor unice de plată, acesta poate depune o adeverinţă din care
să reiasă toate datele necesare îndeplinirii condiţiilor eligibilitate şi de selecţie aferente sM 6.3, care implică înscrieri la APIA.
Sesiunea din 2017 este deschisă în perioada 3 mai, ora 09:00 – 31 iulie, ora 17:00 sau până la epuizarea fondurilor disponibile. Cererile de finanțare trebuie întocmite conform Ghidului solicitantului și a ultimelor versiuni de documente disponibile gratuit pe pagina de internet a AFIR, www.afir.info.
Alocarea financiară, stabilită pentru fermele mici, în sesiunea 2017, este de 100 milioane de euro, din care pentru pentru zona normală sunt disponibile fonduri în valoare de 79 milioane de euro, iar zonei montane îi revin 21 de milioane de euro. De asemenea, solicitanții din arealul ITI – Delta Dunării au la dispoziție fonduri în valoare de 5 milioane de euro.
Sprijinul nerambursabil de 15.000 de euro se acordă în două tranșe astfel:
- 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
- 25% din cuantumul sprijinului în maximum 3 ani de la primirea deciziei de finanțare;
Banii se vor acorda pe o perioadă de 3 ani, cu exceptia sectorului pomicol, unde perioadaeste de 5 ani.
Sursa : Startupcafe.ro