Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Conditiile necesare initierii si dezvoltarii afacerilor

PozaConditiiNecesareAfaceriFirmele si angajatii acestora, prin munca si realizarile lor, prin taxele si impozitele platite, sunt principalii contributori care alimenteaza bugetele locale, judetene, nationale, facand posibila finantarea activitatilor autoritatilor si institutiilor statului de care tara are nevoie, in: invatamant, sanatate, cultura, aparare, administratie.

Documentele programatice ale Uniunii Europene prevad ca, pentru a construi un viitor mai bun, pentru economie şi pentru cetateni, în general, trebuie impulsionat antreprenoriatul, ca important motor de dezvoltare economica, restructurare si crestere a localitatilor.

Astfel, dezvoltarea spiritului antreprenorial si a antreprenoriatului se bazeaza nu  doar  pe initiativa  individuala  – vointa de a infiinta o firma, ci si pe existenta conditiilor necesare dezvoltarii afacerilor. Cu alte cuvinte, daca dorinta de a initia o afacere apartine intreprinzatorilor, conditiile necesare dezvoltarii afacerilor tin de autoritatile si institutiile Statului.

De asemenea, vedem ca in majoritatea tarilor Uniunii Europene, statul are institutii si structuri puternice,  implicandu-se direct in tot ceea ce inseamna elaborarea si implementarea strategiilor de dezvoltare economica, organizarea si finantarea structurilor de sprijinire a antreprenorilor / firmelor, a structurilor de promovare la export a firmelor/produselor/serviciilor etc.

Vedem ca in programele vizitelor oficiale ale Cancelarului Germaniei, Presedintelui Frantei, reprezentantilor Guvernului Olandei etc. in diverse tari, inclusiv Romania, cea mai importanta componenta este cea economica, firmele fiind sprijinite in mod direct de la cel mai inalt nivel al statului. Mai mult, in aceste state gasim statul asociat in mari firme.

Mai nou, vedem ca si tari din fostul bloc comunist, Polonia, Cehia, Ungaria, iau aceste exemple de buna practica si le adapteaza in tarile lor (ex. atragerea fondurilor europene in Polonia, invatamantul profesional si reorganizarea Camerelor de Comert si Industrie in Ungaria, organizarea centrelor de sprijinire a exporturilor – Ungaria, Polonia si exemplele pot contiua).

In Romania, din pacate, dupa 1990, Statul a considerat ca nu trebuie sa se implice deloc in economie, sustinand ca statul este un administrator prost, ca lucrurile se regleaza de la sine prin functionarea regulii privind cererea si oferta etc., teorii depasite de mult in tarile avansate economic.

Aceasta abordare s-a dovedit extrem de paguboasa. Si nu trebuie mari demonstratii in acest sens. Rezultatele se vad cu ochiul liber.

Daca in anii 90, judetul Bacau se situa in primele 5 locuri din tara in ceea ce priveste productia industriala, acum se situeaza in jurul locului 25, nereusind sa fructifice pozitia geografica, resursele naturale si minerale si resursa umana de care dispune.

In acelasi timp, firmele intampina o serie de probleme si nevoi in activitatea lor, atat de ordin general, cat si specifice domeniului in care activeaza.

Constatam ca dupa 30 de ani de economie de piata, capitalul romanesc este insuficient dezvoltat, fiind coplesit, in acelasi timp, de vigoarea si agresivitatea capitalului strain prezent in economia romaneasca.

In acest context, considerand ca fiind imperios necesare masuri care sa asigure conditiile necesare initierii, dezvoltarii si internationalizarii afacerilor, precum si climatul institutional adecvat, in cadrul Conferintei Starea economiei judetului Bacau, la Centrul de Afaceri si Expozitii Bacau CAEX, cu incepere de la ora 12.15, Camera de Comert si Industrie Bacau prezinta si supune dezbaterii Conditiile necesare initierii si dezvoltarii afacerilor.

Tema abordata cuprinde referiri la: asigurarea fortei de munca necesara firmelor, predictibilitatea afacerilor, stabilitatea cadrului legislativ si de reglementare, receptivitatea autoritatilor nationale, judetene si locale la problemele si nevoile comunitatii de afaceri, imbunătățirea conditiilor de finantare a afacerilor, infiintarea si functionarea structurilor organizatorice la nivelul autoritatilor judetene si locale cu atribuții pentru planificare, monitorizare si implementare a strategiilor de dezvoltare, promovarea economiei, a producătorilor și a capitalului autohton (agentii de dezvoltare judetene, locale), valorificarea resurselor naturale și minerale, modernizarea infrastructurii necesare dezvoltarii afacerilor, reducerea fiscalitatii, reducerea birocratiei, intarirea autoritatii statului pentru sprijinirea dezvoltarii afacerilor.

Sunt invitati sa participe: parlamentarii bacauani, autoritatile si institutiile judetene (Institutia Prefectului, Consiliul Judetean, primarii si institutii deconcentrate), firmele, organizatiile de afaceri locale, judetene, regionale si mass media, in speranta ca in acest cadru de comunicare putem identifica impreuna actiunile si modalitatile de lucru pentru realizarea in judetul Bacau a conditiilor necesare initierii si dezvoltarii afacerilor.

        Impreuna in lumea afacerilor