Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

A fost aprobata Ordonanta de urgenta privind despagubirile pentru seceta

despagubiriIn sedinta extraordinara de Guvern de astazi a fost aprobata Ordonanta de Urgenta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de seceta severa manifestat in perioada aprilie – septembrie 2015. In acest sens, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a transmis notificarile oficiale privind aprobarea schemei de ajutor de stat catre Comisia Europeana, se arata intr-un comunicat MADR.

Ordonanta prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat, avand ca obiectiv acordarea de compensatii producatorilor agricoli afectati grav de efectele secetei severe produse in perioada aprilie – septembrie 2015, platile urmand a fi facute pana la finalul anului 2015.

Sunt eligibili in cadrul schemei producatorii agricoli inregistrati in evidentele APIA cu cerere unica de plata aferenta anului 2015, care sunt declarati de APIA, in urma controlului administrativ, eligibili pentru schema de plata unica pe suprafata aferenta anului 2015.

Pentru accesarea ajutorului de stat, solicitantii depun la APIA o cerere, copii ale procesului-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, ale documentelor de identitate, si, dupa caz, copii ale documentelor de mandatare a reprezentantului si ale actelor necesare desfasurarii activitatii (atestat de producator, certificat de inregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului/Registrul national al asociatiilor si fundatiilor sau a actului in baza caruia isi desfasoara activitatea).

Plata compensatorie se acorda diferentiat, in functie de procentul de calamitare inscris in procesele verbale de constatare si evaluare a pagubelor si de categoria beneficiarului, avand in vedere ca in cazul persoanelor juridice costurile de productie sunt substantial marite (cheltuieli mai mari cu input-urile necesare respectarii tuturor verigilor tehnologice, inregistrare fiscala ca platitori de TVA.)

Autorizarea beneficiarilor si sumelor cuvenite precum si inregistrarea obligatiilor de plata se efectueaza dupa primirea Deciziei (CE) privind aprobarea acordarii ajutorului de stat.

Se preconizeaza ca de prevederile prezentului act normativ vor beneficia circa 173.500 producatori agricoli, dintre care 165.100 persoane fizice si 8.400 persoane juridice.

Valoarea totala a despagubirilor este de maximum 640 milioane lei.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor