Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

A fost promulgata legea: 51% produse romanesti la raft, in supermaket

psLegea care ii obliga pe comercianti să expuna la raft 51% produse romanesti a fost adoptata, la inceputul lunii iunie, de Camera Deputatilor, for decizional, cu majoritate covarsitoare de 293 „pentru” si niciun vot impotriva si a fost promulgată, luni, 11  iulie 2016, de presedintele Klaus Iohannis.

Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare se aproba prin hotarare de Guvern , urmand ca in urmatoarele doua luni Guvernul sa elaboreze normele de aplicare pentru lege.

Ce cuprinde legea

Comerciantul persoana juridica autorizata sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare are obligatia ca, pentru categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse alimentare, provenite din lantul alimentar scurt, asa cum este definit in conformitate cu legislatia in vigoare.

Fac exceptie comerciantii care realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active total de pana la doua milioane de euro, echivalent in lei.

Prin exceptie, necesarul de produse alimentare poate fi completat cu produse din afara lantului scurt de aprovizionare, in urma consultarii entitatilor din cadrul organizarii comune de piata, prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale. Prevederile legii citate nu se aplica in ceea ce priveste comercializarea fructelor exotice importate din alte tari.

Legea cuprinde si modificari privind etichetarea carnii, printre care aceea ca obliga comerciantul sa afiseze vizibil sintagma «carne romaneasca», pentru carnea comercializata direct catre consumatorul final, daca aceasta indeplineste conditiile din regulamentele europene, iar produsele din carne comercializate pe piaţa interna vor cuprinde obligatoriu pe eticheta procentul de carne provenit din Romania.

Sanctiuni

Nerespectarea acestor dispozitii se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 150.000 lei, in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 21/1996, republicata.

In plus, comerciantul persoana juridica autorizata care desfasoara activitati de comercializare pentru produsele alimentare are obligatia de a organiza evenimente de promovare si vanzare a produselor alimentare romanesti, cu respectarea legislatiei sanitare-veterinare in vigoare. Frecventa acestor evenimente, precum si orarul de functionare se va stabili prin hotarare a consiliului local.

Actul normativ mai prevede ca ”relatiile comerciale dintre furnizori si comercianti sunt stabilite prin incheierea unui contract comercial negociat in prealabil de catre parti, care respecta legislatia in vigoare si dispoziiile prevazute de prezenta lege. Este interzis oricarui comerciant sa solicite facturarea/refacturarea şi sa incaseze de la furnizor taxe şi servicii. Este interzis oricarui comerciant sa solicite furnizorului sa nu vanda altor comercianti aceleasi produse la un pret de achiziţte mai mic sau egal cu cel cu care a achizitionat produsele respective”.

Prevederile privind aprovizionarea cu produse romanesti intra in vigoare la 6 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial

        Impreuna in lumea afacerilor