Parte componenta a regiunii de dezvoltare Nord -Est, judetul Bacau are o suprafata totala de 6.620,25 km2 si o populatie stabila de 616.168 de locuitori, fiind pe locul doi in cadrul regiunii din perspectiva suprafetei si pe locul trei dupa numarul de locuitori.
Avand o structura eterogena, cuprinde atat zone preponderent urbane cat si zone exclusiv rurale, cu nevoi, provocari si prioritati de dezvoltare diferite, care pot fi abordate doar de o strategie specifica, care sa tina cont de specificul local si oportunitati, inclusiv de obtinerea finantarilor nerambursabile – POR in zonele urbane, PNDR in zonele rurale precum si alte programe – distinct de dezvoltare a acestora.
Delimitarea zonelor eligibile pentru aplicarea noului instrument de finantare pentru dezvoltarea teritoriala aferenta perioadei 2014-2020 (CLLD- Actiunile de dezvoltare Locala plasate sub responsabilitatea Comunitatii) a fost facuta tinandu-se cont de criteriile propuse de Comisia Europeana astfel:
- Zona rurala periferica lipsita de centre urbane (ex. Colinele Tutovei)
- Zona situate de-a lungul unui sector de rau (ex. Valea Siretului)
- Oras (mic sau mijlociu) si aria rurala polarizata din vecinatate
- Numar de locuitori intre 10.000 si 150.000 de locuitori
- Existența unor probleme comune, care necesită o abordare integrată;
- Teritoriul delimitat trebuie să aibă o masă critică, astfel încât strategia să aibă sens și să fie eficientă (toate microregiunile propuse au peste 1.000 km²);
- Echivalența 1 teritoriu – 1 comunitate – 1 strategie (nu are sens ca o unitate administrativ‐teritorială să fie inclusă în mai multe structuri asociative, cu suprapuneri și obiective contradictorii);
- Este posibilă crearea unor structuri asociative de tip parteneriat urban‐rural, care să ofere oportunități de finanțare multi‐fond: FEADR + FEDR (de ex. Microregiunile Valea Siretului, Valea Muntelui, Valea Trotușului).
Economia regiunii Nord‐Est se caracterizează printr‐un trend de creștere, însă indică un dinamism mult mai scăzut comparativ cu media națională. Având un Produs Intern Brut de 55.669 milioane lei în anul 2010, Regiunea Nord‐Est se situeaza pe ultimul loc în clasamentul național; contribuția la formarea PIB‐ului național a fost de 10,63% în anul 2010, față de 11,05% în anul 2007. Județul Bacău are o contribuție semnificativă la formarea PIB‐ului regional (21,79% în anul 2010), poziționându‐se pe locul al doilea, după județul Iași, din acest punct de vedere. În intervalul de timp studiat, PIB‐ul județului Bacău a crescut cu 23,24%, depășind media regională.
In ceea ce priveste absorbtia fondurilor de catre judetul Bacau, pana la data de 31 august 2015, situatia s-a imbunatatit considerabil fata de anii trecuti.
Cele mai multe proiecte contractate sunt cele din cadrul programului PNDR 2007 – 2013. Regiunea N-E sta cel mai bine, pana in momentul actual fiind contractate 12.672 proiecte, fiind a treia regiune ca si numar de proiecte contractate. In ceea ce priveste Bacaul, acesta are la momentul actual 1206 proiecte contractate in cadrul programului PNDR 2007-2013.
In ceea ce priveste restul de Programe Operationale, Bacaul are o rata de absorbtie sub 3%, cele mai putine fonduri alocate catre judet fiind pe POSCCE, reprezentand 0,1% din suma totala la nivel national. In total, pana la data de 31 august 2015 au fost contractate in judetul Bacau, un total de 1.402 proiecte.
In perioada 2014-2020 s-a propus continuarea procesului de transformare a judetului intr-o comunitate moderna, care sa promoveze cu mandrie valorile europene, fie ca ne referim la incluziune sociala, dezvoltare durabila sau accesul tuturor la educatie si sanatate – demers in care se doreste antrenarea tuturor bacauanilor.
Dezvoltarea entitatilor economice cu ajutorul programelor existente va fi un prim pas in ceea ce presupune imbunatatirea calitatii serviciilor oferite cetatenilor prin concentrarea asupra polilor urbani de crestere, prin imbunatatirea conditiilor infrastructurale si ale mediului de afaceri, prin sustinerea diversificarii economiei din mediul rural (crearea de noi intreprinderi si locuri de munca in domenii non-agricole) si prin promovarea dezvoltarii si crearii de locuri de munca in comunitati.
Camera de Comert si Industrie Bacau, prin “Centrul Dezvoltare Proiecte si Finantare Afaceri” ofera servicii de consultanta in vederea accesarii fondurilor europene, nerambursabile.
Facilitam accesul firmelor din judetul Bacau – fara ca aceasta sa fie o conditie limitativa – la informatii si oportunitati de finatare a afacerilor,avand in vedere faptul ca pentru majoritatea companiilor si in special IMM-urile intampina greutati in privinta finantarii unor proiecte care vizeaza atat dezvoltarea (investitii, cresterea productivitatii, extinderea pietii, etc) cat si integrarea activitatilor in contextul socio-economic local, regional, national si international.
Detalii suplimentare se pot obtine contactand Centrul de Dezvoltare Proiecte si Finantare Afaceri din cadrul CCI Bacau,la telefon 0234-570010 sau pe email la adresa office@ccibc.ro persoana de contact Remus Pascu,director.