Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Acces mai usor la credite pentru fermierii si antrepenorii din mediul rural

e7912dda0984be9e2c3d8d9a462778e5Pentru a facilita accesul fermierilor europeni la creditare Comisia europeana si Banca Europeana de Investitii au elaborat un nou instrument de garantare a creditelor pentru agricultura. 

Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii au prezentat un instrument model de garantare pentru agricultura, primul nou produs conceput in cadrul memorandumului de intelegere pentru cooperare in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, semnat de cele doua parti.

Instrumentul de garantare pentru fermieri si antreprenori din mediul rural este destinat sa faciliteze accesul la finantare. Pentru a pune la punct instrumente financiare pentru finantarea programelor lor de dezvoltare rurala statele membre si regiunile pot adapta si utiliza modelul.

Instrumentul este insotit de un program de lucru, care stabileste detaliile cooperarii CE si BEI in conformitate cu memorandumul lor de intelegere.

Instrumentele financiare pot ajuta la obtinerea celui de-al doilea pilon al Politicii Agricole Comune. Se pot obtine mai multe credite, imprumuturi pentru fermierii, in special pentru fermierii tineri, si alti antreprenori rurali care sa creeze locuri de munca prin facilitarea fluxurilor de creditare.

Necesarul de investitii din UE in economia rurala este imens, iar suportul public este constrans de lipsa de resurse financiare. De aceea este nevoie de un mod inteligent de a utiliza banii publici pentru a atrage bani de la investitori privati si a debloca investitiile. Instrumentele financiare sprijinite de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala reprezinta o modificare de paradigma. Utilizarea acestor instrumente este in interesul beneficiarilor de fonduri din partea Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.

Potrivit regulilor care guverneaza Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, statele membre si regiunile pot include instrumente financiare de genul fonduri de garantare si fonduri de equity in programele lor pe sapte ani de dezvoltare rurala, atunci cand utilitatea acestor instrumente este demonstrata anterior.

Gradul de utilizare a instrumentelor financiare este unul modest in programele de dezvoltare rurala prezentate pana acum, unul din motive fiind si lipsa de familiaritate cu aceste instrumente.

Banca Europeana de Investitii, cu sediul in Luxemburg, a fost constituita prin Tratatul de la Roma, din 1958. Actionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activitatilor de creditare ale BEI este pus pe finantarea de proiecte ce promoveaza o dezvoltare regionala echilibrata si coeziunea economica si sociala intr-o Uniune Europeana extinsa.

Sursa: agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor