Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Achizitionarea utilajelor agricole prin fonduri europene. Ce conditii obligatorii trebuie indeplinite pentru decontare

utilaje (1)

Beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) care utilizeaza baza de date cu preturi de referinta a AFIR, pentru achizitionarea in mod direct a masinilor, utilajelor si echipamentelor, trebuie sa tina cont de cateva aspecte importante pentru decontare, conform informatiilor AFIR, oferite la solicitarea StiriAgricole.ro.

In primul rand, beneficiarul va prezenta la Agentie contractul de vanzare – cumparare, insotit de certificatul de conformitate al produsului, in care marca si modelul trebuie sa fie identice cu cele inregistrate in Baza de Date cu Preturi de Referinta. De asemenea, este necesara prezentarea unei anexe la contractul de vanzare – cumparare in care este detaliat standardul de echipare al bunului care face obiectul cererii de plata.

Totodata, beneficiarul care doreste sa achizitioneze un echipament trebuie sa se asigure ca specificatiile tehnice ale bunului respectiv se regasesc in studiul de fezabilitate (atat pentru proiecte care prevad lucrari de constructii‐montaj, cat si pentru achizitii simple) depus de acesta odata cu proiectul de investitie si sa respecte intocmai aceste cerinte si caracteristici tehnice mentionate in aceste documente.

Important de mentionat este si faptul ca pretul maxim eligibil al bunului achizitionat este cel inscris in Baza de date. In cazul in care bunul achizitionat are un pret mai mare decat cel mentionat in Baza de Date, diferenta de pret va reprezenta o cheltuiala neeligibila si va fi suportata integral de catre beneficiar.

Disponibila pe pagina oficiala de internet a AFIR, Baza de Date cu Preturi de Referinta simplifica radical procesul de accesare a fondurilor europene acordate prin PNDR, mai informeaza Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

Pe langa simplificarea propriu-zisa a procedurii de achizitie si implicit impact pozitiv major asupra nivelului de accesare a fondurilor europene, acest demers duce si la diminuarea neregulilor legate de procedura de achizitii. Practic, in cazul in care beneficiarul privat doreste sa achizitioneze un produs care se regaseste in Baza de Date cu Preturi de Referinta a AFIR, acesta va putea sa-l achizitioneze direct, fara a mai parcurge procedura de selectie de oferte, mai noteaza AFIR.

Baza de date a preturilor de referinta este structurata in functie de urmatoarele criterii: cod CPV, marca, model, dotari standard si pret exprimat in Euro, fara TVA. Identitatea furnizorului de date ramane confidentiala. Formulare tip trebuie completate, avand in vedere urmatoarele:

  • solicitarea de inscriere in baza de date, completata cu toate datele, semnata, datata si stampilata de reprezentantul legal, se transmite in format .pdf.
  • documentul care atesta calitatea de partener/ importator/ distribuitor autorizat al producatorului, se transmite in format .pdf.
  • anexa cu oferta de preturi valabile pentru Romania, respectiv Tabelul cu preturi de referinta, se transmite in format editabil (excel sau word).
  • declaratie pe propria raspundere, privind inscrierea in Baza de Date cu preturi de referinta, se transmite in format .pdf.
  • declaratia producatorului de asumare a preturilor, se transmite in format

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor