Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a organizat, in perioada 12 – 14 ianuarie 2016, dezbateri publice la nivel judetean pentru a identifica solutii de adaptare si simplificare a cadrului normativ privind accesarea fondurilor europene si implementarea proiectelor finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Consultarile, la care au fost prezenti peste 1.400 de participanti la nivel national, au fost organizate sub forma unor intalniri de lucru de catre Oficiile Judetene ale AFIR, dezbaterile abordand tematici de interes ce au acoperit toate domeniile si submasurile de finantare din sfera PNDR 2020. La dezbaterile publice au participat reprezentanti ai societatilor de consultanta, ai patronatelor, asociatiilor sau federatiilor de profil, ai institutiilor financiar-bancare, precum si lideri de opinie activi din sectoarele specifice tematicilor discutate, beneficiari PNDR.
In urma celor 41 de intalniri de lucru organizate de AFIR, au fost formulate si preluate spre analiza o serie de propuneri concrete din fiecare regiune de dezvoltare a Romaniei. Centralizarea propunerilor rezultate in urma dezbaterilor a aratat o paleta variata de opinii care vizeaza modificari si completari ale procedurilor de lucru, mergandu-se pana la propuneri de modificare a PNDR 2020.
„Simplificarile pe care le vom face in urma propunerilor primite trebuie sa pastreze echilibrul intre legalitatea distribuirii fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, echitabilitatea distribuirii acestor fonduri si atingerea scopului pentru care acesti bani au fost repartizati Romaniei – adica atingerea obiectivelor si a indicatorilor de dezvoltare.
A fost mai mult decat o dezbatere publica – participantii la grupurile de lucru tematice au fost foarte bine informati si au avut un grad inalt de intelegere a Programului si a felului in care se lucreaza cu fondurile europene nerambursabile.
Pe aceasta cale multumesc tuturor participantilor si ii pot asigura ca tratam cu cea mai mare seriozitate propunerile venite.” a precizat Andras SZAKAL, Directorul General al AFIR.
In acest moment, propunerile sunt analizate de catre departamentele tehnice ale AFIR pentru a se identifica impactul acestora asupra legislatiei, asupra procedurilor de lucru ale AFIR, asupra Programului National de Dezvoltare Rurala sau asupra procedurilor altor institutii implicate in derularea PNDR. Dupa aceasta etapa, personalul AFIR va evalua oportunitatea si modalitatea de preluare a propunerilor in procedurile de lucru si va inainta Autoritatii de Management pentru PNDR acele propuneri care tin de activitatea acesteia sau au impact asupra Programului.
In urma incheierii etapei de analiza si evaluare a propunerilor care pot fi adoptate, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale va publica un raport detaliat in care vor fi incluse toate modificarile operate in procedurile care reglementeaza accesarea si implementarea Pogramului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.