Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

AFIR a publicat clarificari privind corelarea puterii masinii cu suprafata fermei.

recoltat-grau-productia-2014Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet (www.afir.info) clarificări legate de corelarea puterii utilajelor cu suprafața fermei în momentul achiziționării de mașini agricole cu fonduri europene acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

AFIR recomandă beneficiarilor să achiziționeze acele mașini agricole (tractoare, combine etc) care sunt dimensionate corect pentru suprafața fermei pe care o lucrează și care servesc cel mai bine tipului de exploatație agricolă deținut de aceștia. Astfel, se poate evita achiziționarea de utilaje cu o putere mai mare decât cea necesară, ale căror costuri sunt mai ridicate și a căror amortizare durează un timp mai îndelungat.” A precizat Andras SZAKAL, Directorul General al AFIR.

Precizăm faptul că la elaborarea acestor clarificări, AFIR a beneficiat de sprijinul Asociației Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România (APIMAR). De asemenea, s-au avut în vedere mai multe considerente precum: media la nivelul Uniunii Europene care este de 3,26 cai puterer(CP)/ hectar, la stabilirea parametrilor s-a considerat operația de arat în sol mediu cu panta sub 6% și că perioada optimă de efectuare a lucrărilor s-a micșorat din cauza schimbărilor climatice, precum și faptul că solurile grele se întind pe o suprafață mare a țării noastre.

Pentru o mai bună întelegere a celor enunțate, prezentăm și exemple de calcul a puterii unei mașini agricole corelat cu suprafața fermei. Astfel, un beneficiar care are în administrare o suprafață de 15 hectare va putea achiziționa prin fonduri PNDR un tractor care are o capacitate de cel mult 60 CP (Coeficient 4 X 15 ha), cu condiția să nu mai aibă în dotare un alt tractor. De reținut că pentru suprafețe de 10 – 11 ha se acceptă un tractor de 45 CP.

Totodată, un beneficiar care are în administrare o suprafață de 50 ha va putea achiziționa prin fonduri PNDR un tractor cu o putere de maxim 125 CP, sau două tractoare de puteri mai mici, dar a căror putere însumată nu depășește 175 CP (se ia în calcul inclusiv puterea celor pe care le deține deja). Achiziționarea mai multor tractoare trebuie justificată în Memoriul justificativ sau in Studiul de fezabilitate care se atașează Dosarului Cererii de Finanțare care se depune pentru solicitarea de fonduri europene.

Clarificările privind corelarea puterii utilajului cu suprafața fermei în vederea achiziționării de mașini agricole prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) sunt disponibile pentru toți cei intersați pe pagina oficială de internet a AFIR (www.afir.info) la secțiunea Investiții PNDR  în pagina dedicată fiecărei submăsuri de investiție prin care se pot achiziționa mașini agricole (sM 4.1, sM 4.1a, și sM 6.1).

Sursa:Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale

        Impreuna in lumea afacerilor