Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Agricultorii pot cultiva canepa pentru ulei si fibre chiar si pe un teren luat in arenda

141mtyrAgriculturii au posibilitatea sa infiinteze culturi de canepa pentru ulei si fibre pe un teren luat in arenda sau concesiune, conform unui act normativ prin care este modificata Legea 339/2005 privind regimul juridic al plantelor.

Pana in prezent, legea dadea dreptul numai fermierilor care detin acte de proprietate pentru terenuri sa primeasca autorizatia de cultivare a plantelor care contin substante psihotrope si stupefiante. Cei care doresc sa depuna cereri pentru autorizatie nu sunt constransi de niciun termen limita.

Guvernul a dorit sa realizeze aceasta modificare avand in vedere comasarea terenurilor in cadrul exploatatiilor. Astfel, noul act normativ va introduce in categoria potentialilor beneficiari ai autorizatiei pentru cultivarea canepei si cultivatorii care utilizeaza terenul in arenda sau in concesiune.

Autorizatiile pentru cultivarea plantelor care contin substante stupefiante vor fi eliberate de Directiile Judetene pentru Agricultura, conform Hotararii de Guvern.

De asemenea, tot aceste institutii vor avea ca sarcina transmiterea tuturor datelor statistice necesare catre unitatile de combatere a traficului si consumului ilicit de droguri din cadrul Inspectoratului General al Politiei (IGP).

In ceea ce priveste inspectia culturilor, aceasta va fi realizata de catre personalul imputernicit cu atributii tehnice specifice din cadrul Ministerului Agriculturii si structurilor teritoriale ale acestuia.

Cei care doresc sa infiinteze culturi de canepa vor avea posibilitatea din acest an sa beneficieze si de un ajutor cuplat in valoare de circa 200 de euro/ha, acesta urmand sa creasca cu circa 10 euro in fiecare an, pana in 2020.

Sursa:  www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor