Administratia Nationala de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru urmatoarele trei luni, care arata ca temperaturile vor fi mai mari decat cele normale pentru aceasta perioada, iar precipitatiile vor fi sub mediile normale in estul, sud-estul si local in sudul tarii.
Agrometeo 2016: Cum va fi vremea in luna Ianuarie
Temperaturile vor fi apropiate de cele medii in centrul, nordul si local in vestul tarii, iar in rest vor fi peste norme.
In Banat, Dobrogea, Muntenia si Oltenia se vor inregistra maxime de pana la 2 grade, iar in Crisana si Moldova mercurul din termometre se va situa in jurul valorii de -2 grade. In centrul si in nordul tarii se vor inregistra intre 4 si -6 grade. Cantitatile lunare de precipitatii vor fi in general apropiate de mediile multianuale in estul, sud-estul si sudul tarii, iar in restul regiunilor vor avea o tendinta de excedent.
Agrometeo 2016: Cum va fi vremea in luna Februarie
Temperaturile vor fi apropiate de mediile lunare multianuale. Fac exceptie zonele de sud-est, sud si local in vest, unde temperaturile vor fi mai ridicate decat cele normale.
In Muntenia, Oltenia, Dobrogea si Banata maximele se vor incadra intre 2 si 8 grade Celsius. In Moldova si Crisana se vor inregistra valori cuprine intre 0 si 2 grade.
Precipitatiile vor avea o tendinta de excedent si vor face exceptie estul, sud-estul si local sudul tarii, unde vor fi aproape de mediile multianuale.
Agrometeo 2016: Cum va fi vremea in luna Martie
Temperaturile medii vor peste mediile climatologice in sudul, sud-estul si local vestul tarii, iar in celelalte regiuni vor fi in limite normale. In Maramures, Transilvania si nordul Moldovei se vor inregistra valori termice cuprinse intre 0 si 4 grade. In Moldova si Crisana se vor inregistra pana la 6 grade. In Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea, temperaturile vor fi intre 6 si 10 grade Celsius.
Precipitatiile lunare se vor situa peste normalul climatologic in cea mai mare parte a tarii.
Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia si au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimata distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii, iar fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.