Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ajutorul Comisiei Europene va penaliza micii fermieri si ii va ajuta doar pe cei mari

agricultura-romaniaSprijinul acordat de Comisia Europeana statelor membre, in valoare de 500 de milioane de euro, nu va avea capacitatea sa ajute micii fermieri, ci doar pe cei care detin deja afaceri importante in acest sector, este de parere deputatul francez si vicepresedintele Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European, Eric Andrieu.

„Am obtinut un sprijin in valoare de 500 de milioane de euro, pentru toate statele membre, insa multe din cererile noastre au ramas fara raspuns. Distributia ajutorului financiar reflecta viziunea extrem de liberala a Comisiei si a comisarului Phil Hogan. O mare parte din suma se va acorda pentru stocarea privata a carnii de porc si a laptelui. Prin acest mod se incearca o crestere a preturilor, insa doar furnizorii vor beneficia de aceasta masura. Fermierii nu au capacitati de stocare”, a declarat, pentru Euractiv, deputatul socialist Eric Andrieu.

Vicepresedintele Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European a mai precizat ca, din punctul sau de vedere, ajutorul financiar va veni doar in sprijinul cooperativelor mari si al companiilor, fermierii mici urmand sa nu beneficieze de acest ajutor.

„Comisarul Hogan considera ca piata poate rezolva totul. Cand te uiti la separarea puternica dintre fermieri si industria alimentara iti dai seama ca nu este chiar asa. Ajutorul financiar va ajuta companiile mari si cooperativele puternice, in timp ce micii fermieri nu vor primi nimic”, a mai afirmat Eric Andrieu.

In ceea ce priveste deschiderea de noi piete in Asia, un plan anuntat de Comisia Europeana pentru a contracara efectele embargoului rus, deputatul Eric Andrieu este de parere ca o asemenea masura nu are sens, deoarece majoritatea fermierilor europeni nu doresc sa isi vanda produsele mai ieftin in celalalt colt al lumii, ci la un pret corect, in Uniunea Europeana.

„Nu dorim sa ne vindem produsele la preturi mici, in cadrul unor piete din celelalt colt al lumii. Ar trebui mai bine sa incurajam cetatenii europeni sa consume produse locale de buna calitate. Piata internationala este o sursa a problemelor noastre si a volatilitatii preturilor (embargoul rus)”, a mai afirmat vicepresedintele Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European, pentru sursa citata.

La inceputul lunii septembrie, Comisia Europeana a anuntat ca va acorda un ajutor financiar statelor membre in valoare de 500 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor din sectoarele lapte si carne. Din anvelopa totala, Romania va primi 11,1 milioane de euro, la fel ca si Danemarca, dar mai putin decat Cehia (11,2 milioane de euro), Lituania (12,6 milioane de euro) sau Irlanda (13,7 milioane de euro). Cele mai mari ajutoare vor fi acordate fermierilor din Germania, 69,2 milioane de euro, iar cel mai putin vor primi fermierii din Malta, 100.000 de euro.

Sursa: StiriAgricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor