Prețurile globale la alimente au înregistrat o scădere abruptă în luna august, coborând în medie cu 5,2% față de luna anterioară, potrivit ultimului raport dat publicității de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). O reducere atât de abruptă într-o singură lună nu a mai fost înregistrată din decembrie 2008. Cerealele s-au ieftinit în august cu 7%, prețurile acestora ajungând la cel mai redus nivel din iunie 2010 încoace.
Din cele 5 grupe de produse agroalimentare luate în considerarea la stabilirea indicelui FAO, zahărul s-a ieftinit cel mai mult în august (-10%). Scăderi de prețuri accentuate au mai înregistrat lactatele (-9,1%) și uleiurile vegetale (-8,6%), în timp ce carnea a fost singura categorie care a consemnat o stagnare a prețurilor. Potrivit FAO, dincolo de stocurile generoase, alți factori care au determinat scăderea prețurilor la alimente au fost declinul prețurilor la energie și preocupările legate de încetinirea economică a Chinei. Anul acesta în august, cerealele aveau un preț mai mic cu peste 15% față de aceeași lună din 2014.
Sursa: http://www.brutarul.ro/