Conform prevederilor art. 109 din Codul muncii, contractul individual de munca la domiciliu se incheie numai in forma scrisa si contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu;
b) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului;
c) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.
In situatia in care in CIM s-a prevazut deplasarea salariatului la angajator, cheltuielile suportate de angajator pentru transportul salariatului nu sunt avantaje salariale.
Cat despre deductibilitatea la calculul impozitului pe profit, art. 21 alin. (1) din Codul fiscal prevede faptul ca, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
In aplicarea acestui articol, Normele metodologice stabilesc la pct. 23 lit. f) ca, cheltuielile efectuate pentru transportul salariatilor la si de la locul de munca sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, in sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.
In concluzie, cheltuielile de transport la si de la locul de munca sunt deductibile la calculul profitului impozabil.
Sursa: www.legislatiamuncii.manager.ro