Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Angajatul paraseste locul de munca fara sa anunte in prealabil

angajatul-roman-spionat-si-in-dormitor-sefii-iti-afla-instantaneu-orice-secret-2300836La intrebarea: angajatul  poate pleca o saptamana de la locul de munca, aducand pe altcineva in locul lui, fara sa aiba acceptul angajatorului.
Ideea este ca un angajat a venit in ziua de luni, spunand ca de marti timp de o saptamana nu va veni la munca. I-am spus ca nu poate sa plece asa cum doreste lasandu-ne descoperiti. A spus ca isi aduce inlocuitor (fac mentiunea ca este vorba despre o profesoara – invatamant particular). I-am spus ca nu poate sa plece asa cum doreste, reactia dansei fiind ca „unde scrie ca nu am voie sa plec”. Si a plecat.
Acum cand se va intoarce doresc sa am o discutie cu dansa si sa ii arat in Codul muncii ca a incalcat legea prin atitudinea dansei

Adriana Iancu, expert in legislatia muncii sustine ca:parasirea locului de munca in timpul programului de lucru fara aprobare sau pentru alte interese decat cele ale angajatorului, constituie abatere disciplinara.
Salariatii care au savarsit abateri disciplinare se sanctioneaza indiferent de functia sau postul detinut.
Codul muncii
Art. 40
(1) Angajatorul are, în principal, urmatoarele drepturi:
e)sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern;
Art. 247
(1) Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de câte ori constata ca acestia au savârsit o abatere disciplinara.

(2) Abaterea disciplinara este o fapta în legatura cu munca si care consta într-o actiune sau inactiune savârsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a încalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

Art. 248

(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a)avertismentul scris;
b)retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c)reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d)reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e)desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Sursa:clublegislatiamuncii.manager.ro

.

        Impreuna in lumea afacerilor