In perioada Sarbatorilor Pascale, inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor, vor intensifica actiunile de control la unitatile care proceseaza, depoziteaza, transporta si comercializeaza produse alimentare de origine animala animala şi non-animala.
Sunt vizate si unitaţi de fabricare a produselor de morarit si panificatie, a produselor de patiserie, depozite cu legume, fructe, seminte si conserve, unitati de fabricare a bauturilor alcoolice si racoritoare, precum si unitaţi de tip hipermarket, supermarket şi unitaţi Plafar, care comercializeaza produse alimentare specifice perioadei postului.
Condiţii pentru sacrificarea mieilor sau iezilor:
- legislatia actuala prevede ca sacrificarea mieilor sau iezilor, cu exceptia celor sacrificati pentru consum in gospodarie, sa se poata realiza numai in abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor sau caprinelor, care dispun de echipamente si facilitati speciale pentru sacrificarea acestor animale, cu respectarea bunastarii animalelor, sau in centre de taiere temporare care vor fi autorizate sa functioneze pe o perioada determinata, sub controlul medicului veterinar repartizat;
- carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara eliberat de abatorul unde au fost sacrificate animalele si poarta marca de sanatate.
Carnea de miel sau ied – care provine din unitati autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare va fi marcata cu o marca de sanatate de forma ovala cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, avand inscripţionate urmatoarele:
- in partea superioara „ROMANIA” cu majuscule sau codul ISO al ţarii „RO”;
- in centru numarul de autorizare acordat de ANSVSA;
- in partea inferioara abrevierea: CE cu majuscule.
Spatiile temporare pentru sacrificarea mieilor isi vor desfaşura activitatea pe o perioada determinata ( 30 martie – 12 aprilie).
- autoritatile locale (Consilii Locale, Primarii) care vor sa organizeze, in localitatile pe care le conduc, centre pentru sacrificarea mieilor, trebuie sa se adreseze Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene;
- spaţiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie sa fie amenjate corespunzator;
- locuri special amenajate pentru sacrificarea animalelor, separate fizic de cumparatori, pentru a nu le produce disconfort;
- spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor şi cu posibilitaţi de adapare şi furajare a acestora;
- sistem de alimentare cu apa potabila şi apa calda;
- facilitaţi de colectare şi stocare in vederea dirijarii la unitaţi de ecarisare a sangelui şi subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor;
- facilitaţi de colectare a materialelor cu risc specific, rezultate in urma sacrificarilor şi de dirijare a acestora la unitaţi de incinerare.Sursa: www.agroromania.manager.ro