Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Studiu: Apetitul pentru vacante al romanilor duce business-ul din turism la un record in 2016

aproapeunsfert-1459503537In urma unui studiu, anul 2016 ar putea fi cel mai bun an pentru turismul romanesc din ultimii 10 ani. Cifra de afaceri a agenţiilor de turism şi a tur-operatorilor ar urma sa treaca, in premiera, de 4,5 miliarde de lei, un nivel care ar putea atinge dublul incasarilor din 2010.

Revenirea economica din ultimii ani se vede şi in turismul romanesc. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului şi Ministerul de Finanţe, numarul companiilor care activeaza in domeniul turismului romanesc a depaşit graniţa de 3000 de firme, in creştere cu peste 1000 faţa de nivelul din 2010.

Avansul business-ului in sectorul turismului se vede şi in cifra de afaceri a firmelor care activeaza in domeniu. Aceasta a atins nivelul de 4,31 miliarde de lei in 2014, in creştere cu aproape 2 miliarde de lei faţa de anul de referinţa 2010.

Potrivit datelor, tur-operatorii au realizat in 2014 afaceri de 2,035 miliarde de lei, in timp ce agenţiile de turism au raportat un business de 1,95 miliarde lei. Alte 320 de milioane de lei au insemnat alte servicii de rezervare şi asistenţa turistica.

Unde merg romanii in vacanţa??

Atunci cand vine vorba sa mearga in vacanţe, romanii aleg in primul rand destinaţiile din strainatate. Potrivit datelor INS, 647.000 de turişti au mers in strainatate in 2015 faţa de 564.000 care au ales destinaţiile din ţara.

“Datele legate de calatoriile in afara ţarii includ, bineinţeles, toate inregistrarile oficiale, inclusiv biletele de avion sau de autocar vandute de firmele de profil pentru destinaţiile din strainatate”, spun experţii.

In ceea ce priveşte turismul intern, numarul total include atat turiştii romani cat şi cei straini cazaţi oficial in unitaţile hoteliere. Ştim foarte bine ca exista un numar foarte mare de turişti pe destinaţiile interne, precum Litoralul sau Valea Prahovei, care nu sunt raportaţi oficial, fiind cazaţi in pensiuni, vile şi la gazde, astfel ca situaţia reala din piaţa trebuie privita cu rezervele de rigoare”, explica aceştia.

Cert este ca, atat pe turismul intern cat şi pe cel extern, statisticile indica un avans faţa de anii precedenţi. In 2014 au fost inregistraţi 542.000 de turişti care au ales vacanţele externe şi 502.000 care au mers in destinaţiile interne din ţara noastra.

In ceea ce priveşte vacanţele in strainatate, statistica arata ca cele mai cautate destinaţii in 2015 au fost Grecia şi Bulgaria, cu 136.812 turişti respectiv 110.558 turişti. Turcia, Spania, Italia, Germania, Franţa şi Marea Britanie s-au aflat, de asemenea, in prim-plan, cu cateva zeci de mii de turişti fiecare.

Pe lista destinaţiilor alese de romani, printre cele mai exotice se afla Mexic, Australia, Iordania, Canada, Siria şi Japonia.

Analistii estimeaza ca, in 2016, pe fondul provocarilor geopolitice la nivel internaţional, vom asista la o concentrare a prezenţei turiştilor romani in destinaţii precum Bulgaria şi Grecia, perdante urmand sa fie in primul rand Turcia, Egiptul şi chiar Franţa, pe fondul temerilor privind atentatele teroriste.

Informaţiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat prin analiza datelor financiare privind societaţile comerciale şi PFA-urile active din Romania.

Sursa: horeca.ro

        Impreuna in lumea afacerilor