Fermierii care asteapta sa isi primeasca subventiile pentru motorina aferente trimestrului IV al anului trecut, ar putea beneficia de aceste plati pana la sfarsitul acestei luni, desi termenul limita este data de 30 iunie. Anuntul a fost facut recent de seful APIA, in contextul in care creste numarul fermierilor nemultumiti ca nu li s-au achitat inca platile restante, desi termenul limita pentru depunerea cererilor a fost data de 27 februarie.
Pentru marii fermieri ajutoarele de stat pentru motorina pe care le au de recuperat de la APIA depasesc si 40.000 de lei, in cazul unei ferme de productie vegetala intinsa pe 1.500 – 2.000 ha. Desi termenul legal prevazut pentru plata acestui ajutor este 30 iunie 2015, fermierii sunt nemultumiti si ar fi vrut ca banii sa fie deja in conturile lor inca din luna aprilie, sa-si poata acoperi cheltuielile generate de campania de primavara.
Mihai Putintei, seful APIA, spune ca a fost nevoie de mai mult timp pentru verificarea solicitarilor depuse, functionarii agentiei fiind ocupati cu cererile pentru plata ajutorului national tranzitoriu in zootehnie. A urmat apoi achitarea ajutorului national tranzitoriu din sectorul vegetal, diferente neachitate la hectar de anul trecut. Apoi, lucrurile s-au complicat cu cererea unica, iar seful APIA a promis ca se incearca plata subventiilor pentru motorina pana la sfarsitul lunii mai.
Pe 8 aprilie, Guvernul a alocat suma de 200 de milioane de lei din care ar fi trebuit achitat si ajutorul de stat pentru motorina, dar si alte subventii cum a fost ANT. APIA a achitat ANT tuturor crescatorilor de animale, ANT vegetal si au ramas neachitate subventiile la motorina.
Plata ajutorului de stat la motorina se acorda sub forma de rambursare in limita bugetului anual aprobat. Suma totala alocata schemei de ajutor este de 162.673,75 mii lei. Cantitatea totala de motorina pentru care se acorda este de 90.500,00 mii litri.
In cazul in care cantitatile solicitate in cereri depasesc aceasta cantitate, cuantumul platilor se reduce proportional. Cererile de plata cuprind informatii cu privire la suprafetele de teren, inclusiv pe structura de culturi sau pe efectivele de animale, pe lucrarile de imbunatatiri funciare, pe care acesta le-a executat pe perioada de aplicare a schemei de ajutor de stat.
Cererea este insotita de o situatie centralizatoare privind cantiatile de motorina utilizate in agricultura in trimestrul IV al anului 2014 si de documentele fiscale de vanzare emise de furnizori pe numele beneficiarilor pentru cantitatile de motorina cumparate.
Sursa: agroromania.manager.ro